Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις γενικότερες διαμαρτυρίες για την ακρίβεια, οι διακοπές των Χριστουγέννων παραμένουν προτεραιότητα, έστω και αν αυτές περιοριστούν σε δύο ή τρεις ημέρες.

Αυτό μαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία από την ξενοδοχειακή αγορά, με τις πληρότητες, κάθε εβδομάδα που περνά, να αυξάνονται με γοργό ρυθμό. Είναι όμως αρκετή αυτή η κίνηση για να ανακάμψουν οι ορεινοί προορισμοί μετά την αδράνεια που είχαν προκαλέσει η πανδημική και η ενεργειακή κρίση ή πρέπει να στοχεύσουν οι αρμόδιοι στην πλήρη χειμερινή σεζόν; Στα Ιωάννινα, η ζήτηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων δείχνει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

«Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν το 70% και από τις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε επιπλέον άνοδο», λέει σε επικοινωνία με τα «Π» ο Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων.

Οι τιμές διαμονής ανά προορισμό
Μάλιστα, αυτό που παρατηρεί είναι ότι, παρά το κύμα της υπερβολικής ακρίβειας, οι Έλληνες επιθυμούν πολύ να ταξιδέψουν τις ημέρες αυτές – στοιχείο ιδιαίτερα αισιόδοξο. Η πόλη των Ιωαννίνων και οι γύρω προορισμοί συγκεντρώνουν ισχυρή ζήτηση από Αλβανούς επισκέπτες, με τους Σουηδούς και τους Ιταλούς να ακολουθούν σε χαμηλότερο ποσοστό και με την αγορά του Ισραήλ να αφήνει φέτος ένα αρκετά μεγάλο κενό.

Ο υδράργυρος στα Ιωάννινα κινείται ήδη κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ο στολισμός έχει ξεκινήσει και η τοπική κοινωνία προχωρά σε προετοιμασίες για το στήσιμο δύο χριστουγεννιάτικων χωριών, όπου θα συνδυαστούν πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, μιας και η περιοχή φημίζεται για το τσίπουρο, το κρασί και τα γαλακτοκομικά.

«Η πόλη των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο είμαστε πλέον σίγουροι ότι θα αγγίξουν πληρότητες στο 100%», λέει ο κ. Σιούτης, με τις εκτιμήσεις για τα Τζουμέρκα να κινούνται λίγο πιο κάτω, στο 90%.

Όσο για το κόστος διαμονής, ενδεικτικά, ξεκινά από τα 85 με 90 ευρώ για ένα απλό δωμάτιο και φτάνει τα 250 ευρώ.

«Το ταξιδιωτικό κοινό δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στα πακέτα διακοπών που συνήθως δίνουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με συμπεριλαμβανόμενη την ημιδιατροφή και με επικρατέστερη διάρκεια διαμονής το πενθήμερο», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Στη θετική εικόνα έχει συμβάλει η εύκολη, πλέον, προσβασιμότητα στα Ιωάννινα, όμως οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών επισημαίνουν πως στην πράξη η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη φανεί. Επιπλέον, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τριπλάσιες, ακόμα και τετραπλάσιες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένα διαμέρισμα δεν επιβαρύνεται με λειτουργικά κόστη, όπως συμβαίνει στην ξενοδοχεία.

Αυξημένη η ζήτηση
Στο 55% με 60% κινούνται αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Δράμας, με το Φαλακρό και την Ονειρούπολη -ως βασικούς πόλους έλξης- να ανεβάζουν τις εκτιμήσεις στο 85% με 90%. Πέρα από τους Έλληνες, ένα αρκετά καλό ποσοστό επισκεψιμότητας αναμένεται από τη Βουλγαρία, κυρίως λόγω του θεματικού πάρκου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η κινητικότητα για τους χειμερινούς προορισμούς περιορίζεται στο δεκαπενθήμερο των εορτών και όχι σε όλη την περίοδο. Μάλιστα, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις στους ορεινούς προορισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο είναι στο 30% και, μεσοσταθμικά, αναμένεται να κινηθούν από 60% έως 90%, ανάλογα με τη ζήτηση της κάθε περιοχής.

Ακόμα, δεν είναι λίγες οι περιοχές που ακόμα και την περίοδο των εορτών συγκεντρώνουν υψηλότερη ζήτηση τα τριήμερα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) και όχι ολόκληρη την εβδομάδα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το μεγάλο στοίχημα, όπως επισημαίνει ο κ. Καλλίας, είναι να υπάρξει πραγματικός χειμερινός τουρισμός στις 139 ημέρες και όχι στη θεωρία. Οσο για την εικόνα που παρουσιάζει η Μαγνησία, ο κ. Καλλίας λέει πως οι ξενοδόχοι της περιοχής καλούνται να καλύψουν τη «σκιά» που έριξαν στη φήμη του προορισμού οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

«Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, διότι στον κόσμο πέρασε το μήνυμα ότι δεν θα είναι ασφαλής σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν καταλύματα σε περιοχές που δεν διέτρεξαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ο τουρισμός είναι πάνω από όλα θετική ψυχολογία».

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!