Την δέσμευση για σημειακές αλλαγές που θα κάμψουν τις αντιρρήσεις των πολιτών και φορέων της Πρέβεζας στον υπό κατασκευή παραλιακό ποδηλατόδρομο που φέρει τον τίτλο “Ιόνια Διαδρομή”, ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, το πρωί της Τετάρτης.
Το θέμα που προβληματίζει έντονα το τελευταίο διάστημα την περιοχή της Πρέβεζας απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, μετά από δύο επερωτήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στοιχείο ενδεικτικό του προβληματισμού κατοίκων της Πρέβεζας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου έδωσε αναλυτικά απαντήσεις σε όλες τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και από τους επικεφαλής των παρατάξεων “Κοινό των Ηπειρωτών” και “Ήπειρος Όλον” και στους κατοίκους που εκπροσωπήθηκαν από μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, ο δε Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ανέλυσε τη χάραξη που θα ακολουθηθεί στο εξής, αλλάζοντας ορισμένα σημεία της αρχικής χάραξης, για την οποία θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι, που όμως, θα καλύψει η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με την δέσμευση του Περιφερειάρχη. Ο κ. Καχριμάνης μίλησε για Σολομώντεια λύση που θα κάμψει τις αντιρρήσεις και θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση του έργου που βάσει των περιορισμών του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο χρηματοδοτείται, μπορεί να τελειώσει ως το Σεπτέμβριο του 2025.
Οι ενστάσεις
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας πρώτος ανέπτυξε το σκεπτικό της παράταξής του. Όπως ξεκαθάρισε, η παράταξη «Ήπειρος Όλον» στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και όσων εκφράζουν αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη, αναγνωρίζει δε τη σημασία του έργου αρκεί να τηρούνται όροι διαφάνειας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Ζήτησε την αναθεώρηση της χάραξης με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής και αισθητικής επιβάρυνσης, τη διεύρυνση εναλλακτικών επιλογών και ρώτησε αν υπάρχει σχέδιο συντήρησης και διατήρησης του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του. Με τη δημιουργία ειδικής επιτροπής διαβούλευσης με κατοίκους και φορείς ο κ. Ζούμπας πρότεινε να βρεθούν οι λύσεις στην προτεινόμενη χάραξη ώστε να αποφευχθούν λάθη. Με την ευκαιρία, ο κ. Ζούμπας άσκησε κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας, με σκληρές εκφράσεις για την εγκατάλειψη της Πρέβεζας.
Ακολούθως, ο Γιάννης Στέφος, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» είπε και αυτός πως η παράταξή του θέλει το έργο. Μίλησε κι αυτός για το τμήμα 2 χιλιομέτρων του ποδηλατόδρομου που βρίσκεται στην περιοχή του Μονολιθίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα jersey που προβλέπονται να διαχωρίζουν τον ποδηλατόδρομο από τον εθνικό δρόμο και κατέληξε ζητώντας και αυτός την επαναχάραξη του δρόμου.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών, η εκπρόσωπος που τοποθετήθηκε μίλησε για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή από τον ποδηλατόδρομο. Υποστήριξε πως υπήρχαν από καιρό εναλλακτικές χαράξεις για το έργο, οι οποίες δεν προτιμήθηκαν. Όπως είπε, το έργο κατασκευάζεται πάνω σε υφιστάμενους οδικούς άξονες είτε εντός απαλλοτριωμένης έκτασης είτε σε μικρό πλάτος του υπάρχοντος αυτοκινητοδρόμου, δημιουργώντας προβλήματα ασφάλειας και τέλος, μέσα σε οριοθετημένη ζώνη αιγιαλού και παραλίας όπου ένα έργο κανονικά χρειάζεται ΜΠΕ που εν προκειμένω δεν υπάρχει. “Ποιος είναι ο λόγος και η αιτία που καταστρέφεται το Μονολίθι και που ο ποδηλατόδρομος κατασκευάζεται πάνω στην παραλία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Καστροσυκιά, στο Κανάλι, στον Βράχο και στη Λούτσα; Γιατί καταστρέφουμε την παραλία του Μονολιθίου, μια παραλία για την οποία καυχόμαστε όλοι οι ηπειρώτες;” είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος των πολιτών.
Οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής
Ο Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, απάντησε στις ενστάσεις των πολιτών και των παρατάξεων αναλυτικά.
Η εκτελούμενη διαδρομή του ποδηλατόδρομου επιλέχτηκε είπε ο αντιπεριφερειάρχης, πατώντας πάνω σε δύο επιστημονικές έρευνες του ΕΜΠ υπο τον καθηγητή Βλαστό από το 2009. Οι μελέτες έγιναν για λογαριασμό του Δήμου Πρέβεζας και της τέως ΝΑ Πρέβεζας. Το 2015 που έγινε η προκήρυξη του έργου ήρθαν πολλές εταιρείες και μετά από 5 χρόνια επιλέχτηκε η μία, που με έκπτωση 80% πήρε το έργο το 2020. Ο ανάδοχος πάτησε πάνω σε αυτές τις δύο μελέτες του ΕΜΠ, με κάποια δεδομένα ωστόσο να έχουν αλλάξει, όπως είπε ο κ. Ιωάννου. “Τότε δεν υπήρχαν αντιρρήσεις τώρα υπάρχουν αλλά να το δούμε…” σχολίασε ο κ. Ιωάννου.
Ως προς την απούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο κ. Ιωάννου υποστήριξε πως αν και περιελήφθη στον αρχικό φάκελο του έργου, ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας αυτή που απάντησε ότι δεν χρειάζεται και έτσι εκδόθηκε το απαλλακτικό που τηρήθηκε στη συνέχεια από την Περιφέρεια.
Ο λόγος διακοπής των εργασιών σήμερα στο έργο οφείλεται κατά τον αντιπεριφερειάρχη σε ένα λάθος του υπεργολάβου, στον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, η υπηρεσία της Περιφέρειας “έβαλε χέρι…”.
Ο ποδηλατόδρομος είναι έργο βιώσιμης κινητικότητας και η σκοπιμότητά του περιγράφεται στη μελέτη αφορώντας την εξυπηρέτηση των πολιτών της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας πρωτίστως και κατά δεύτερον για τους επισκέπτες της περιοχής που αποτελούν μια τάση 15-20% συνολικά των επισκεπτών, αυτοί δηλαδή που κάνουν ποδηλασία.
Εναλλακτικές διαδρομές έχουν εξεταστεί και περιγράφονται μέσα στη μελέτη αν και δεν προτιμήθηκαν κάποιες από αυτές, γιατί ανέβαζαν το κόστος του έργου στα 8 εκατ., ενώ η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ανήλθε στο μισό, στα 4 εκατ. δηλαδή. Για λόγους ασφαλείας θα τοποθετηθεί το τσιμεντένιο jersey, εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι μεταλλικό. Υπάρχει σχέδιο συντήρησης του έργου οταν ολοκληρωθεί, από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα διατιθέμενα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δε θα μπορούσαν να πάνε στη βελτίωση του δρόμου Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα, γιατί απευθύνονται αποκλειστικά σε δράσις Βιώσιμης Κινητικότητας. “Μακάρι να μπορούσαμε αλλιώς να πάνε στον παραλιακό δρόμο αλλά όποιος το λέει αυτό είναι λαϊκισμός”… είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Καταλήγοντας και αφού υπενθύμισε ο κ. Ιωάννου πως οι επερωτούσες παρατάξεις είχαν ψηφίσει θετικά για το έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο (είχαν άλλη σύνθεση βέβαια τότε, μιας και αυτό έγινε κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο), δήλωσε πως από την περασμένη Παρασκευή εξετάζονται εξετάσουμε εναλλακτικές σε μια προσπάθεια, τόνισε, “να αποσβέσουμε τις αντιρρήσεις των πολιτών, υπάρχουν και συμφέροντα και δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους”.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μίλησε ξανά για τις οδικές συνδέσεις της Πρέβεζας, κατηγορώντας τις τελευταίες κυβερνήσεις πως αγνόησαν ή καθυστέρησαν τη βελτίωση των οδικών αξόνων της περιοχής. Μια αποστροφή του λόγου του ότι το Μονολίθι είναι βρώμικο από λύματα… προκάλεσε δευτερόλεπτα έντασης.
Ακολούθως, ο κ. Καχριμάνης μίλησε αναλυτικά για τη διαδρομή που θα επαναχαραχθεί, φεύγοντας από την παραλία. Σημείωσε συγκεκριμένα πως στην Αγία Πελαγία, ένα κομμάτι θέλει ασφαλτόστρωση και το έργο θα βοηθήσει το εκεί μοναστήρι. Στην Καστροσυκιά συνεχίζει η χάραξη χωρίς πρόβλημα, στη Λυγιά ταιριάζει στο παλιό δίκτυο και δεν ακουμπά στην παραλία, από τα Ριζά περνάει από τον κόμβο στο παλιό επαρχιακό δίκτυο, ο ποδηλατόδρομος βγαίνει στη Λούτσα κοντά στον κόμβο Βαλανιδορράχης, από εκεί συνεχίζει για την Αμμουδιά στον δρόμο που είναι χαρακτηρισμένος αγροτικός και φτάνει στη γέφυρα που κατασκευάζει η Περιφέρεια για να καταλήξουμε στην Πάργα.
Αυτό επίσης που έκανε γνωστό ο κ. Καχριμάνης ήταν πως η Περιφέρεια θα αναλάβει όποιο πρόσθετο κόστος προκύψει από τις αλλαγές στην χάραξη του έργου. “Δεν είμαι διατεθειμένος στην πρόταση που είναι σωστή να κάτσουμε να μαλώνουμε, όπως το κάνουμε βοηθάμε και την παραλία και το έργο που θα έχει όλες τις προδιαγραφές και εμείς απλά θα τσοντάρουμε εκεί που θα χρειαστεί” σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.