Πίστωση χρόνου και υπομονή μέχρι να γίνει η μελέτη της νέας χάραξης και η μελέτη αποκατάστασης, για να προχωρήσει η αποκατάσταση του έργου του ποδηλατόδρομου και η νέα χάραξη που υποσχέθηκε δημόσια η Περιφερειακή Αρχή προ εβδομάδων, ζήτησαν από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και αντιδρώντες πολίτες της Πρέβεζας, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης.
Το έργο του ποδηλατόδρομου που έχει σταματήσει να κατασκευάζεται εδώ και ένα τρίμηνο, τέθηκε από δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής και όπως ήταν λογικό, ενιαία συζητήθηκε. Ξεκάθαρο ωστόσο δεν έγινε πώς και πότε θα προχωρήσει η αποκατάσταση, σε σημεία όπου έχει αλλάξει τελείως το περιβάλλον της παραλίας του Μονολιθίου, η Περιφερειακή Αρχή πάντως, σε αντίθεση με ό,τι έχει πράξει σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής πρόσφατα ο Περιφερειάρχης, ανέλαβε λογικά κατηγορηματικά, χωρίς να το πει φωναχτά πάντως, την Τρίτη, τη δέσμευση ότι εκείνη θα κάνει την αποκατάσταση του έργου στα σημεία που θα αλλάξει η χάραξη – στο παρελθόν ο κ. Καχριμάνης θυμίζουμε, είχε εμπλέξει στην υποχρέωση της αποκατάστασης ακόμα και τους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας, στα όρια των οποίων γίνεται το έργο. Μοναδικός βέβαια χρονικός περιορισμός είναι τα περιθώρια του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται μέσα στο 2026 και ως εκ τούτου, το έργο δε μπορεί κατασκευαστικά να υπερβεί αυτή την προθεσμία.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα επέλθουν αλλαγές στη χάραξη του ποδηλατόδρομου και ως προς το σημείο του Μονολιθίου μόνο επέμεινε να προτείνει να μπουν παγκάκια- αντί για ποδηλατόδρομο άραγε;
Οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης
Η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου στην αρχή της συζήτησης της δεύτερης ερώτησης της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, διαπίστωσε πως οι δύο ερωτήσεις για τον ποδηλατόδρομο της Πρέβεζας μοιάζουν, οπότε θα ήταν λογικό να συζητηθούν όπερ και εγένετο.
Οι δύο ερωτήσεις ωστόσο, διέφεραν ως προς τα συγκεκριμένα σημεία που έθεσαν. Έτσι, ο Θοδωρής Κορωναίος από το “Κοινό των Ηπειρωτών” ανέτρεξε στις δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη από του βήματος του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 16/3 για την αναγκαιότητα της αλλαγής χάραξης και μετατόπισης του ποδηλατόδρομου σε άλλο σημείο, εκτός της παραλίας του Μονολιθίου, αλλά και για τη γενικότερη αλλαγή χάραξης και σε διαφορετικά σημεία που όπως είπε τότε, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Είχε υποσχεθεί επίσης ότι θα προχωρήσει σε αποκατάσταση και επαναφορά στην πρότερη μορφή, του τμήματος της παραλίας Μονολιθίου όπου πραγματοποιήθηκαν οι προαναφερόμενες εργασίες και επεμβάσεις. Ο κ. Κορωναίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Παρότι το έργο σταμάτησε και αναζητείται, όπως ειπώθηκε, η εναλλακτική λύση επαναχάραξής του, στη συνεδρίαση της τής Περιφερειακής Επιτροπής την 16/04/2025 ο κ. Περιφερειάρχης υπαναχώρησε και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην αποκατάσταση της παραλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι πολίτες δεν το θέλουν γιατί κάνουν εκεί τον περίπατό τους, αναθέτοντας δε ευθέως την ευθύνη αποκατάστασης στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας. Όμως με τις παλινωδίες, και την αλληλομετάθεση των ευθυνών μέχρι σήμερα, μέσα περίπου Μαΐου, δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση, και το ημιτελές έργο, στο οποίο παύτηκαν οι εργασίες, εκτός της Περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της αισθητικής προσβολής, εμποδίζει λόγω υψομετρικής διαφοράς σε συγκεκριμένα σημεία και την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας”. Τα ερωτήματα του Περιφερειακού Συμβούλου από την Πρέβεζα ήταν ποιος έχει την ευθύνη και ποιος θα προβεί στην αποκατάσταση της παραλίας του Μονολιθίου καθώς και ποιο είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης και της επαναφοράς της παραλίας στην αρχική της κατάστασης και τέλος, πότε θα ολοκληρωθεί η συνολική επαναχάραξη της διαδρομής του ποδηλατόδρομου της Πρέβεζας.
Ο Κώστας Κωτσαντής στη συνέχεια, Περιφερειακός Σύμβουλος Πρέβεζας της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αναφέρθηκε στις ίδιες δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής και περιέγραψε ακολούθως πως ειδικά στην παραλία Μονολιθίου σκορπίστηκαν αδρανή υλικά, πέτρες και χώματα του έργου δημιουργώντας μια άσχημη και επικίνδυνη κατάσταση, ενώ άρχισαν και καλάμια να φυτρώνουν στην άμμο. Ο κ. Κωτσαντής ρώτησε πότε θα είναι έτοιμη η μελέτη της νέας χάραξης, ζήτησε η διοίκηση της Περιφέρειας να λάβει υπόψη και τις υπόλοιπες παρατηρήσεις παρατάξεων και κατοίκων και να μη γίνει η νέα μελέτη στα κρυφά αλλά με δημόσια παρουσίαση. Ρώτησε επίσης πότε θα γίνει η αποκατάσταση στο Μονολίθι και ζήτησε να τελειώσει πριν την θερινή περίοδο, πριν το Μάιο συγκεκριμένα.
Στην κριτική της αντιπολίτευσης ήρθε ενισχυτικά και εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών της Πρέβεζας. Η κ. Κριτσιμά υποστήριξε πως η ακτή του Μονολιθίου και το περιβάλλον στο Μονολίθι υποβαθμίστηκε και αλλοιώθηκε, ο δε τραυματισμός στην ακτή απείρου κάλλους και παγκόσμιας εμβέλειας δεν είναι επανορθώσιμος. Περιέγραψε πως έχουν δημιουργηθεί ορύγματα από 0,80 ως 1,80 μέτρων βάθους και πλάτους μέχρι 4,5 μέτρων, και ογκόλιθοι από 200 κιλά ως 1,5 τόνο έχουν μπει μέσα τους, σε ένα μήκος 2 χιλιομέτρων. Αδρανή υλικά και χαλίκι Α3 έχουν διασκορπιστεί στην ακτή Μονολιθίου, σημείωσε επαναλαμβάνοντας όσα είπε νωρίτερα ο κ. Κωτσαντής. “Η αμμουδιά έχει επιστρωθεί και έχει καταστεί γεωτεμάχιο, ενώ στο χώμα έχουν φυτρώσει καλάμια με κίνδυνο όλη η περιοχή να μετατραπεί σε καλαμιώνα” σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος των πολιτών ζητώντας στο τέλος να αποκατασταθεί η ακτή ως αμμουδιά.
Οι απαντήσεις και οι νέες δεσμεύσεις
Ο Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κατηγόρησε πολίτες και παρατάξεις πως δημιουργούν κλίμα όταν μιλούν για σοβαρές ελλείψεις στις μελέτες και απουσία απαραιτήτων εγκρίσεων από τη νομοθεσία κτλ. Αυτά δεν ισχύουν, υποστήριξε. Διαφώνησε και με τον χαρακτηρισμό “περιβαλλοντικό έγκλημα” στο Μονολίθι, επειδή κάποιοι διαφωνούν αισθητικά με το ως τώρα αποτέλεσμα και επειδή είμαστε στην πρώιμη φάση της κατασκευής, από την οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον φωτογραφίες στα ΜΜΕ.
Ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν παρέσυραν άνεμοι αδρανή υλικά αλλά ξέφυγαν στην αμμουδιά από αστοχία του εργολάβου…
Στα δεξιά του δρόμου υπάρχουν καλάμια και άρα, αναρωτήθηκε, πόσο δύσκολο είναι να πεταχτούν και απέναντι; Οι δήθεν καλαμιώνες στο υπό κατασκευή έργο είναι ένας ακόμα μύθος, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης… Διέψευσε επίσης πως πρόκειται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση «μελλοντικά επιχειρηματικά τουριστικά συμφέροντα στην παραλία του Μονολιθίου» αφού στο σημείο δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες πλην δημόσιων και δημοτικών εδαφών.
Ακολούθως είπε πως “η γραμμή του αιγιαλού είναι μέχρι εκεί που φτάνει το χειμέριο κύμα, πέρα από εκεί δεν υπάρχει ούτε άμμος ούτε αμμουδιά και η γραμμή του έργου είναι πάνω στη ζώνη παραλίας που εκεί σημαίνει ότι μπορεί να γίνει το συγκεκριμένο έργο, άρα λέξεις όπως αμμουδιά και παραλία δεν ισχύουν. Δεν πειράξαμε τίποτα από αυτά είναι προς τη στεριά και έξω από τη ζώνη αιγιαλού το έργο, πάνω στη ζώνη της παραλίας, εκεί που είναι και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος”. “Θα ρωτήσει κάποιος γιατί αλλάξατε τη χάραξη αφού όλα έγιναν εντάξει, και σύμφωνα με τις άδειες;” συνέχισε με ρητορικά ερωτήματα ο κ. Ιωάννου. Απάντησε πως συμβουλεύτηκε φίλο του μηχανικό που του είπε πως υπήρχε περίπτωση οι αντιδρώντες πολίτες να προσφύγουν, με αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά του έργου, κάτι που θα σήμαινε ότι θα περνούσαν χρόνια μέχρι την οριστική απόφαση στα Διοικητικά Δικαστήρια. Ακόμα και αν οι πολίτες κέρδιζαν τα ασφαλιστικά μέτρα, θα προκαλούνταν καθυστέρηση που θα ναρκοθετούσε την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, αφού θα ξέφευγαν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης τα χρονοδιαγράμματα. Εκεί ήλθε, είπε καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, η “σολομώντεια λύση” του Περιφερειάρχη για να μην ρισκάρει το έργο.
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σημείωσε ακολούθως πως αν δε γίνουν οι μελέτες, δε μπορούν να προχωρήσουν ούτε οι αλλαγές στη χάραξη ούτε η αποκατάσταση. Διαφώνησε κι αυτός πως καλάμια βγαίνουν στον ασβεστόλιθο και τόνισε πως υπάρχουν δύο βασικά θέματα για τη συνέχεια: να γίνει η μετατόπιση της χάραξης στα δύσκολα σημεία και να πει η μελέτη πως θα γίνει η αποκατάσταση. Επανέλαβε πως αν χρειαστούν επιπλέον χρήματα για το έργο, θα τα βάλει η Περιφέρεια Ηπείρου. “Χωρίς μελέτες δε μπορώ να κρεμάσω τον κόσμο, κάνω προσπάθεια, θα αλλάξει η χάραξη στο Κανάλι μακριά από την παραλία, εκεί στην Αγία Πελαγία έχει ένα δρόμο κι εκεί θα απομακρυνθεί από την παραλία και από εκεί θα περάσουμε σε ένα δρόμο που αναγκαστικά είναι άσφαλτος και είναι κοντά στον κόμβο με τα Ριζά για να φύγουμε ως την πεζογέφυρα της Αμμουδιάς. Συζητάμε και με το Δασαρχείο και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος” είπε ο κ. Καχριμάνης. Επισφαλές είναι μετά από τρεις μήνες ο εργολάβος να ζητήσει σταλία είπε και καταλήγοντας έκανε έκκληση προς την αντιπολίτευση να κάνει υπομονή.
Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησαν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησης γρήγορα, για αλλαγή χάραξης και αποκατάσταση. Ο Γιάννης Στέφος επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» καταλόγισε κωλυσιεργία με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας είπε πως η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ έδειξε το δρόμο στην Περιφερειακή Αρχή. Η απόφαση του τελευταίου μιλά για τα διαχωριστικά, για την κατάσταση στο Μονολίθι και την αλλαγή χάραξης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας ζήτησε η μελέτη της χάραξης να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο κάτι ωστόσο που αρνήθηκε οργισμένα να πράξει ο κ. Καχριμάνης… Τέλος,ο Σπύρος Υφαντής επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» διαπίστωσε πως κανείς δεν διαφωτίζεται ακόμα για το χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης.
Τέλος, μια αναφορά του Στράτου Ιωάννου στο τέλος της συζήτησης, που είπε πως κάποιοι στήνουν πολιτική προβολή και πολιτικές καριέρες πάνω στο έργο, άναψε για λίγο τα αίματα…
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.