Ικανοποίηση για τη μέχρι σήμερα πορεία στο έργο της κατάσβεσης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Ήπειρο εκφράζουν οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορος Μπόκα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε πολύ καλά παρά το ότι είναι πολλές ο εκδηλωθείσες πυρκαγιές. Ωστόσο κρίνεται πως το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής έχει λειτουργήσει, αφού τα εναέρια μέσα βρίσκονται άμεσα στο πεδίο και οι επίγειες δυνάμεις ανταποκρίνονται γρήγορα παριστάμενες άμεσα στο σημείο του περιστατικού σα να πρόκειται για μια μεγάλη πυρκαγιά. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται πλέον, με τη συγκεκριμένη λογική.
Και νέα μέσα
Πλέον στην διάθεση της Πυροσβεστικής βρίσκεται και η Ομάδα Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, η οποία με την χρήση υπερσύγχρονων drones συμβάλει στην επιτήρηση ευαίσθητων δασικών περιοχών προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Η ομάδα θα ενεργοποιείται και για επιτήρηση περιοχών στις οποίες είχαμε κατά το παρελθόν εκδήλωση μεγάλου αριθμού περιστατικών.
Όπως τόνισε στις δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μπόκας, τα drones είναι ένα όπλο ακόμα στη φαρέτρα του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και όπου αλλού χρειαστεί γιατί σε πολλές περιοχές υπάρχουν μόνιμα τα drones.
Υπάρχουν δύο drones το ένα με έδρα στο Μέτσοβο και επιβλέπουν όλη την οροσειρά της Πίνδου και τη Βάλια Κάλντα, δίνουν εικόνες στο επιχειρησιακό κέντρο για άμεση εμπλοκή των δυνάμεων σε εκδήλωση πυρκαγιάς.
Τα μέλη της Ομάδας Ίκαρος 1 εδρεύουν στη Δυτική Ελλάδα και ήρθαν για να συνδράμουν να επιτηρήσουν οι τοπικές δυνάμεις περιοχές στην Πρέβεζα και τη Φιλιππιάδα όπου είχαμε επαναλαμβανόμενες εκδηλωθείσες πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες. Τα μέσα αυτά βοηθούν το ανακριτικό έργο αλλά και το έργο κατάσβεσης, είναι πολλαπλός ο ρόλος τους, είναι τα μάτια από ψηλά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκας. Οι πτήσεις των drones θα γίνονται αυτές τις μέρες σε μη τακτά διαστήματα και νύχτα ακόμα.
Οι τραυματισμοί περιπατητών
Σε μόνιμο πονοκέφαλο για την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ αλλά και τις άλλες διασωστικές δυνάμεις μετατρέπονται τα διάφορα περιστατικά τραυματισμών ή απώλειας προσανατολισμού διαφόρων επισκεπτών των Ιωαννίνων και του ορεινού όγκου, καθώς επιβάλλουν την κινητοποίηση ενός μηχανισμού που και κόστος έχει αλλά και που αυτήν ειδικά την περίοδο είναι απασχολημένος με τις πυρκαγιές.
Ο κ. Μπόκας υποστήριξε πως οι άνθρωποι που θέλουν να περπατήσουν στο βουνό θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, να ειδοποιούν τους δικούς τους για τις κινήσεις τους και να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. “Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προστατεύσουμε τη ζωή τους αλλά αυτό είναι ένα κόστος που προκύπτει για την πολιτεία” τόνισε ο κ. Μπόκας καλώντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες των Δήμων να φροντίζουν να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δυσκολίες των διαδρομών.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.