Ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης “κρύβεται” στο Νταμάρι του Αγίου Θωμά. Σπηλαίο που την ύπαρξη του δεν γνώριζε κάνεις, τουλάχιστον μέχρι πριν από ένα χρόνο, αντίκρυσαν νέοι, κάτοικοι της περιοχής.

Λίγο πριν η χώρα μας μπει σε καθεστώς lockdown τον Μάρτιο του 2020, μια παρέα νέων αποφάσισε να εξερευνήσει μια σπηλιά που είχε ανακαλύψει για πρώτη φορά πριν από περίπου 5 χρόνια, αλλά δεν ήξερε τι ακριβώς υπάρχει μέσα σε αυτή.

Ένας από τους νέους που μπήκε στην σπηλιά και ανακάλυψε το σπήλαιο είναι και ο Τάσος Τσάλης, ο οποίος μίλησε μαζί με τον πατέρα του Κώστα στο mypreveza.gr.

“Αποφασίσαμε σαν παρέα να μπούμε στη σπηλιά και να δούμε τι μπορεί να υπάρχει εκεί μέσα. Χρησιμοποιήσαμε σχοινιά. Αυτό που αντικρύσαμε μόλις κατεβήκαμε ήταν εντυπωσιακό. Είναι γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων μεγεθών. Δεν ξέρω μέχρι που φθάνει. Έχει στενά περάσματα και θα πρέπει να το επισκεφθούν σπηλαιολόγοι για να το εξερευνήσουν όλο. Φαίνεται πάντως να έχει βάθος.” είπε στο mypreveza.gr ο Τάσος Τσάλης.

 

Ο Τάσος ενημέρωσε αμέσως τον πατέρα του για την ανακάλυψη και αμέσως ο Κώστας Τσάλης ενημέρωσε τον Σύλλογο του Αγίου Θωμά, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον Δήμο Πρέβεζας, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να γνωρίζουμε εάν από πέρσι έως σήμερα έχει κάνει έστω το τυπικό, να καλέσει δηλαδή σπηλαιολόγους.

Στην Ελληνική Γη έχουν καταγραφεί περίπου 11.000 σπήλαια και ο κατάλογος αυτό συνεχώς μεγαλώνει. Αρκετά από αυτά τα σπήλαια είναι πολύ γνωστά όπως το σπήλαιο Περάματος στα Γιάννενα, το πιο μεγάλο σε έκταση σπήλαιο στην Ελλάδα με 4,8 στρέμματα και το 6ο σε μήκος διαδρόμων με 1.700 μέτρα.

Ένα εκατοστό σταλακτίτη χρειάζεται περίπου εκατό χρόνια για να σχηματιστεί και δημιουργείται όταν το νερό της βροχής εισρέει στο έδαφος μέσα σε σχισμές και ρωγμές. Εφόσον πρόκειται για ασβεστόλιθους έχει την ικανότητα μέσα από συγκεκριμένες χημικές διαδικασίες να τους διαλύει και να συγκεντρώνει δισανθρακικό ασβέστιο.

Μόλις το κορεσμένο από το δισανθρακικό ασβέστιο νερό φτάσει στην οροφή ενός σπηλαίου αρχίζει να στάζει ή και να τρέχει με μεγαλύτερη ροή προς τα κάτω. Στο σημείο αυτό της ροής, κάθε σταγόνα, πριν πέσει, αφήνει σε σχηματισμό δακτυλίου ανθρακικό ασβέστιο, στο οποίο έχει μετατραπεί το αρχικά διαλελυμένο δισανθρακικό ασβέστιο μετατρέπεται σε ανθρακικό ασβέστιο (δυσδιάλυτο), σχηματίζοντας τον σταλακτίτη. Ο σταλαγμίτης δημιουργείται με μια παρόμοια διαδικασία με τη δημιουργία του σταλακτίτη, στο δάπεδο σπηλαίων που βρίσκονται σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!