Με τους χαιρετισμούς των επισήμων ξεκίνησαν σήμερα στην Πρέβεζα οι εργασίες για το 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, οι οποίες θα συνεχιστούν με εισηγήσεις μελών των συλλόγων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων και της ΠΟΣΣ. Το τριήμερο συνέδριο στην πόλη μας που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή ξεκίνησε με την ομιλία της ιστορικού και καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου την Παρασκευή το βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. Στο Συνέδριο, με οικοδεσπότη το σύλλογο Σαρακατσαναίων Πρέβεζας συμμετέχουν δεκάδες Σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα και εισαγωγικά εκ μέρους του συλλόγου η κ. Τζένη Μπάρκα καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου και μίλησε επιγραμματικά για τις δράσεις του συλλόγου της Πρέβεζας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα. “Οι Σαρακατσαναίοι είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι του ελληνισμού με τον νομαδικό τρόπος ζωής και τη γνώση των ορεινών περασμάτων. Η σκληραγωγία και η αντοχή τους χαρακτήριζε και τους χαρακτηρίζει” είπε εισαγωγικά η κ. Ευθυμίου και σημείωσε ότι ο αγώνας στην Ελλάδα στηρίχθηκε στους ορεινούς πληθυσμούς ιδιαίτερα στη Ρούμελη και τη Στερεά Ελλάδα. Στη συνέχεια η καθηγήτρια και γνωστή ιστορικός μίλησε για τον Ελληνισμό στην Επανάσταση του ’21 – Πριν και μετά: Τα ισχυρά του σημεία.

Το παρών στην πρώτη μέρα του συνεδρίου έδωσαν μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Γρηγόρης Κουμπής, Κώστας Ακρίβης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, σύνεδροι και πλήθος κόσμου. Σήμερα Σάββατο έγινε η έναρξη των εργασιών του οργανωτικού τμήματος του Συνεδρίου και περιλαμβάνει χαιρετισμούς επισήμων αλλά και εισηγήσεις μελών των συλλόγων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων και της ΠΟΣΣ. Οι ομιλίες έχουν ως σκοπό να κοινωνήσουν πτυχές της σαρακατσάνικης παράδοσης και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των Συλλόγων αλλά και να αναφερθούν προβλήματα ή δυσλειτουργίες. Αύριο Κυριακή το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα όπου στους συνέδρους θα προσφερθούν χειροποίητα αναμνηστικά δώρα, εμπνευσμένα από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων, έντυπο υλικό με ιστορικά στοιχεία, εμπλουτισμένο με τις δράσεις του Συλλόγου καθώς και παραδοσιακά κεράσματα.

Παράλληλα για τους συνοδούς των συνέδρων έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις και ξεναγήσεις στα μνημεία της περιοχής μας: τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και εναλλακτικά περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη στον Αμβρακικό κόλπο και το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας. Για το σύνολο των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νικόπολης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!