Σε κλίμα συγκίνησης είπαν το τελευταίο αντίο σύντροφοι, φίλοι και συγγενείς στον Αδάμ Ντίνο, γνωστό ως «μπάρμπα Ντίνο», που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πρέβεζα, παρουσία μελών της Κομματικής Οργάνωσης Πρέβεζας του ΚΚΕ, παλιών και νεότερων συντρόφων, καθώς και ανθρώπων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ, ο Αδάμ Ντίνος γεννήθηκε το 1937 και από μικρή ηλικία βγήκε στη βιοπάλη, μεγαλώνοντας σε δύσκολες συνθήκες. Παιδί της Κατοχής, βίωσε από κοντά τα γεγονότα της δεκαετίας του ’40 και τη δράση του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ, με τις μνήμες από τη μάχη της Πρέβεζας και τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1944 να τον σημαδεύουν για όλη του τη ζωή.

Από τα καράβια στους αγώνες του κινήματος

Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε ως ναυτεργάτης, συνδεόμενος από νωρίς με το ΚΚΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία στον Πειραιά. Μέσα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό γνώρισε, όπως αναφέρεται, τόσο τις συνθήκες εκμετάλλευσης στις καπιταλιστικές χώρες όσο και την πραγματικότητα στις χώρες του σοσιαλισμού, εμπειρίες που ενίσχυσαν την πολιτική του στράτευση.

Αργότερα επέστρεψε στην Πρέβεζα και ασχολήθηκε με τα αγροτικά, πρωτοστατώντας στο αγροτικό κίνημα του νομού. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διατήρησε επαφή με το Κόμμα, ενώ μετά την πτώση της Χούντας ανέλαβε ενεργό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κομματικής οργάνωσης στην περιοχή.

Σταθερή παρουσία στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος

Ο Αδάμ Ντίνος υπήρξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σταθερός και αταλάντευτος σε όλες τις δύσκολες περιόδους του ΚΚΕ, συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική και οργανωτική ζωή του Κόμματος. Τη δεκαετία του ’80 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ σε τοπικό επίπεδο, ενώ για δεκαετίες παρέμεινε παρών σε κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και δράσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανιδιοτελή προσφορά του, καθώς πριν από εννέα χρόνια δώρισε στην οργάνωση τα γραφεία όπου στεγάζονται σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Πρέβεζα. Για τη συνολική του προσφορά τιμήθηκε στα 100 χρόνια του ΚΚΕ από τον γενικό γραμματέα του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Παράδειγμα για τις νεότερες γενιές»

Όπως σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας, ο «μπάρμπα Ντίνο» παρέμεινε ενεργός και ανήσυχος μέχρι το τέλος της ζωής του, δείχνοντας διαρκές ενδιαφέρον για τη δράση του Κόμματος, ακόμη και όταν η υγεία του είχε επιδεινωθεί.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Αδάμ Ντίνο ως έναν άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι η διαδρομή και η στάση ζωής του αποτελούν παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.