Το αργυρό δηνάριο Μάρκου Αντωνίου, “μάρτυρας” της ναυμαχίας του Ακτίου το 31 π.Χ που ως γεγονός έκρινε την πορεία του τότε γνωστού κόσμου, αποτελεί το έκθεμα του μήνα για το Μουσείο της Νικόπολης.Το δηνάριο το οποίο εικονίζει τον Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό βρέθηκε το 1981 και ανήκει στον “Θησαυρό του Παντοκράτορα”.
Ο θησαυρός ανασύρθηκε από δύο αλιείς, μαζί με τον αμφορέα στον οποίο φυλασσόταν, δυτικά του ομώνυμου παράλιου οικισμού της Πρέβεζας, σε απόσταση 100 μ. από την ακτή και βάθος 6 μ. Περιλαμβάνει συνολικά 225 αργυρά δηνάρια τα οποία χρονολογούνται στους χρόνους της ρωμαϊκής Δημοκρατίας, από το 111 έως και το 31 π.Χ. Τριάντα από τα δηνάρια εκδόθηκαν από το μετακινούμενο νομισματοκοπείο του Μάρκου Αντώνιου.
Φαίνεται πως ο «θησαυρός του Παντοκράτορα» αποτελούσε τις αποταμιευτικές οικονομίες κάποιου Ρωμαίου λεγεωνάριου που ακολούθησε τον Αντώνιο μέχρι το Άκτιο, συμμετείχε στη ναυμαχία και πιθανότατα έχασε τη ζωή του σε αυτή. Η θέση εύρεσής του εξάλλου, συμπίπτει με την περιοχή στην οποία βυθίστηκαν τα περισσότερα από τα πλοία του Αντωνίου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!