“Ο Δήμος Πρέβεζας έχει ως σύμβολο το Δελφίνι. Αν δεν είχε το Δελφίνι θα έπρεπε να έχει την γαρίδα. Το βασίλειο της γαρίδας στην Ελλάδα είναι ο Αμβρακικός” ανέφερε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου Κωνσταντίνος Κουτσικόπολος κατά την διάρκεια της ξενάγησης των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης στο Κέντρο Ενημέρωσης που πρόκειται να λειτουργήσει επίσημα σε λίγες ημέρες.
Την φράση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει ο αντιπρόεδρος του φορέα και Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Πρέβεζας κ. Ιωάννης Αυγέρης, ο οποίος ενημέρωσε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι προχωρά η διαδικασία καταχώρησης της Γαρίδας και της Σαρδέλας του Αμβρακικού ως προϊόντα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Σύμφωνα με τον κ. Αυγέρη πρόσφατα από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ανατέθηκε σε σύμβουλο η προώθηση του φακέλου.
Να θυμίσουμε ότι η σχετική προετοιμασία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν από την  Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, μέσω του έργου που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Στράτου Ιωάννου, στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου με τίτλο: ” ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ (ΑΝΑΣΑ)” του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπεύθυνο τον κ. Σκούφο Ιωάννη, καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τις μελέτες στη Γαρίδα, τη Σαρδέλα και την Κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του Ανθρώπου, ενώ για να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.

Η σαρδέλα του Αμβρακικού δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αυτή του Κόλπου της Καλλονής, αφού γενετικά ταυτόσημες. Περιέχει 1003 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την  ιχνηλασιμότητα και την μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου. Αντίστοιχα και  η γαρίδα του Αμβρακικού έχει  347 απομονοθείσες πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Ευχάριστη έκπληξη είναι και η Κουτσομούρα του Αμβρακικού, η οποία περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από τα άλλα δύο είδη. Μέσα λοιπόν σε αυτές τις λίστες πρωτεϊνών κρύβονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  που κάνουν τα τρία αυτά είδη ψαριών του Αμβρακικού, μοναδικά προσδίδοντας τους ευεργετικά στοιχεία για την δίαιτα του ανθρώπου.

Η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει:

  1. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων της όρασης και τους αμφιβληστροειδή χιτώνα, του καρδιακού και των γραμμωτών μυών/υπερτροφική μυοκαρδιοπαθεια, του νευρικού συστήματος / σχιζοφρένεια , σύνδρομα DOWN και των μυών / μυική δυστροφία /μυοπάθεια, τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και της χολιστερίνης.
  2.  Λεπτίνη (πρώτη παγκόσμια αναφορά) που έχει χαρακτηριστεί ως η ορμόνη του ελέγχου του σωματικού βάρους. Η απουσία της από τον οργανισμό συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, επηρεάζει τη γονιμότητα κ.α
  3. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος / ανασταλτική πρωτεΐνη ιών γρίπης και HIV .

Η Γαρίδα του Αμβρακικού περιέχει :

  1. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων του σώματος, όπως του νευρικού και του κινητικού και επιπλέον έχουν αντιοξειδοτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, αγγειοδιασταλτικές, νευροδιαβιβαστικές και ανοσοενισχυτικές.
  2. Ινσουλίνη (πρώτη παγκόσμια αναφορά)/ μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών )
  3. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος / εμποδίζει τη δράση χημικών διαταρακτών οιστρογόνων
  4. Ολιγοσακχαρίτες της χιτίνης (πρεβιοτικό), πολυσακχαρίτης με αντιβακτηριδιακές και αντιπηκτικές ιδιότητες, ισχυρές αναβολίκες δράσεις.

Η Κουτσομούρα του Αμβρακικού περιέχει:

  1. Πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος/ πρόδρομος νευροδιαβιβαστής
  2. Πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ομαλή κυτταρική διαίρεση κατά την ανάπτυξη του οργανισμού
  3. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος , αντιβακτηριδιακή, αντι-ική δράση, φαγοκυττάρωση
  4. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την άριστη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στον άνθρωπο / αντικαρκινική δράση (πρώτη παγκόσμια αναφορά)

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!