Και το Επιμελητήριο Αχαΐας έλαβε απόφαση να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο οποίο μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λουξεμβούργο που βρισκόταν, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Ήδη στη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων προχωρούν 45 επιμελητήρια με τα 22 εξ αυτών να έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου.

Πρόκειται για τα εξής: Εμπορικό & Βιομηχανικό Αθηνών, Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Πειραιώς, Επαγγελματικό Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας,  Αχαΐας , Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Χανίων, Χίου.

Επίσης,23 επιμελητήρια είναι θετικά ως προς τη σύσταση αγροτικών τμημάτων, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διαδικασίες. Πρόκειται για το Βιοτεχνικό Αθηνών, Εμπορικό & Βιομηχανικό Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης, Αρκαδίας, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηλείας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Ξάνθης, Ρεθύμνης, Σάμου, Φθιώτιδας,

Μη ενεργοποιημένα έως αυτήν την ώρα ως προς το ενδεχόμενο σύστασης Αγροτικού Τμήματος: 5 επιμελητήρια

Υπενθυμίζεται ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ν. 5087/2024), θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, μια σειρά διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, καθώς και στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών (άρθρα 50-53). Το μητρώο αγροτών θα διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παρεμβαίνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ευχαρίστησε τον πρόεδρό του Πλάτωνα Μαρλαφέκα για την πρωτοβουλία, και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».

Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ,  θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων).«Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές προς όφελος των παραγωγών μας».

Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτήν την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, μεταξύ άλλων είπε:

«Εδώ και 10 χρόνια περίπου, πολλά Επιμελητήρια της επαρχίας που έχουν επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής ζητούσαμε να μπορούμε να κάνουμε Αγροτικά Τμήματα και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τα Επιμελητήρια θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Με μεγάλη ικανοποίηση αποδεχτήκαμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και αμέσως την υιοθετήσαμε στο Επιμελητήριο Αχαΐας με την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος. Τα Επιμελητήρια είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!