• Γράφει ο Χάρης Μάντζιος

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αν και θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο από σήμερα, που σημαίνει έπονται τον εθνικών εκλογών, θα αποτελέσουν ένα μεγάλο πολιτικό πείραμα για το ρόλο της προοδευτικής παράταξης.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών και το που θα κατατάξουν οι πολίτες τις  δυνάμεις που ανήκουν στο προοδευτικό τόξο, αυτές οφείλουν να οργανωθούν στη βάση έτσι ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις και τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Καμία παράταξη που δεν είχε ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία δεν κατάφερε ποτέ να παγιωθεί ως ισχυρός πολιτικός πόλος επί μακρόν. Πρέπει λοιπόν οι επόμενες εκλογές Α και Β βαθμού  να αποτελέσουν εφαλτήριο για γενικότερες ζυμώσεις και σε Επιμελητήρια, Συλλόγους κ.ο.κ

Το διακύβευμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι προσωπικό, αν και οι εκλογές αυτές έχουν έντονο προσωπικό στοιχείο. Είναι κυρίως πολιτικό. Πρέπει να δούμε τι ποιότητα διοίκησης θέλουμε στον Δήμο και στην Περιφέρεια. 

Μια προοδευτική Δημοτική Διοίκηση θα πρέπει να έχει σημαία της την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών, που έτσι και αλλιώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των πολιτικών, ή μη, της κεντρικής κυβέρνησης. Να κρατά την πόλη καθαρή και φωτεινή, να νοιάζεται για το ηθικό και όχι μόνο για το νόμιμο των ενεργειών της. Να εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες για την εκμετάλλευση των ακάλυπτων αστικών χώρων, να κάνει την πόλη πιο φιλική και πιο χρηστική για τον πολίτη και τον επισκέπτη.

Και κυρίως να ακούει τον πολίτη χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο.

Αντίστοιχα και στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεργασία όλων των δυνάμεων από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο έτσι ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή μετά από πολλά χρόνια. Η Περιφερειακή διοίκηση πρέπει να έχει την απαραίτητη διάθεση και το προοδευτικό όραμα έτσι ώστε να μεταμορφώσει την Περιφέρεια Ηπείρου από παρία των Ευρωπαϊκών Περιφερειών σε πρωταγωνιστή.

Η περιοχή μας παρότι είναι η ορεινότερη και πιο αραιοκατοικημένη Περιφέρεια της χώρας, έχει τεράστια φυσικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα, έχει πρωτογενή προϊόντα που μπορούν να διαφημίσουν την Ήπειρο σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως έχει εμάς τους Ηπειρώτες που διψάμε να μείνουμε, να εργαστούμε για τον τόπο μας και να τον δούμε να εξελίσσεται.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει μια νέα διοίκηση να τα εκμεταλλευτεί μοχλεύοντας πόρους με τα κατάλληλα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να προωθήσει ενέργειες και δράσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο «προϊόν» της Ηπείρου, πέρα από τη λογική του μαζικού τουρισμού που μονοδιάστατα προωθεί η κεντρική κυβέρνηση.

Η δύσκολη εποχή που διανύουμε καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη συνεννόηση των δυνάμεων της προόδου. Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας, με ίσους όρους και να κάνουμε όλοι από ένα βήμα για  να πάμε τον τόπο μας μπροστά. 

Γιατί αντίπαλος μας πρέπει να είναι μόνο η συντήρηση και στασιμότητα που κρατάνε πίσω τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. 

*Ο Χάρης Μάντζιος είναι Πολιτικός Μηχανικός -Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου με την παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου-ΛευκάδαςΚοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!