Γράφει Ο Βασίλης Ιωάννου
Τις τελευταίες μέρες έχουν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις από την είδηση της κατάθεσης αίτησης για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό Κόλπο, από την εταιρία « Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ – ΕΠΕ» προς την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.
Σύλλογοι αλιέων και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκδώσει αυστηρές ανακοινώσεις προσπαθώντας να αναδείξουν το σοβαρό αυτό θέμα ενώ και πολιτικά κόμματα έχουν αναλάβει σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.
Οι αντιδράσεις αυτές είναι και εύλογες και αναμενόμενες καθώς ο Αμβρακικός δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή άλλα ένα σπάνιο οικοσύστημα, ενταγμένο στο δίκτυο Natura και προστατευόμενο εδώ και 50 και πλέον χρόνια από τη συνθήκη RAMSAR.
Μόνο ένα στοιχείο, ανάμεσα στα πολλά, θα ήταν αρκετό για να τονιστεί το μέγεθος και η σημασία αυτού του σπάνιου Υγροτόπου και να αποθαρρύνει κάθε προσπάθεια περαιτέρω περιβαλλοντικής του επιβάρυνσης.
«Σε αυτόν διαχειμάζουν, σταθμεύουν κατά τις μεταναστεύσεις και αναπαράγονται το καλοκαίρι, περισσότερα από 250 είδη πουλιών, 75 από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα.»
Βεβαίως είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθώ ότι το οικοσύστημα του Αμβρακικού λόγω των πολλαπλών επιβαρύνσεων έχει φτάσει σε οριακό σημείο, δημιουργώντας εκτός των οικολογικών συνεπειών και άμεσα οικονομικά προβλήματα σε όσους εργάζονται και ζουν απ’ αυτόν.
Τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά και γνωστά και στην πολιτεία και στους τοπικούς φορείς, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά.
Μάλιστα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά, παρατηρούμε ότι στα ευαίσθητα οικοσυστήματα να υπάρχει παντελής έλλειψη στρατηγικής και σοβαρού σχεδιασμού, με συνέπεια η προστασία και η αειφορική διαχείριση όλων, του Αμβρακικού συμπεριλαμβανομένου, να τίθενται εκτός αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια παραμένουν ανολοκλήρωτα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας έχουν αποδυναμωθεί ενώ έχουν καταργηθεί ακόμη και οι φορείς διαχείρισης.
Όμως παρά τα όποια προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες, αν έστω και τώρα, υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και διαχείρισης του Αμβρακικού κόλπου, τότε μπορούν να αναδειχθούν και οι τεράστιες ιχθυοπαραγωγικές του ικανότητες αλλά και η τουριστική και οικολογική του σημασία, στοιχεία τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Οφείλουμε λοιπόν να κατανοήσουμε όλοι οι πολίτες και πρωτίστως οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ευρύτερης περιοχής, ότι ο Αμβρακικός αποτελεί τμήμα της φυσικής μας κληρονομιάς και παρακαταθήκη για την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη και την προκοπή της ευρύτερης περιοχής.
Σε καμιά λοιπόν περίπτωση δεν θα πρέπει με τις ενέργειες μας ή και την ανοχή μας να συμβάλλουμε σε πρόσθετη περιβαλλοντική όχληση και αποσταθεροποίηση στο οικοσύστημα, πολύ δε περισσότερο να επιτρέψουμε να εγκατασταθούν πλωτά φωτοβολταϊκά, που είναι δεδομένο ότι θα του προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Η αντίθεσή μας θα πρέπει να είναι και ΟΜΟΦΩΝΗ και ΕΜΠΡΑΚΤΗ!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.