Οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων πραγματοποίησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, που στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για να εκφράσουν την έντονη αγανάκτηση τους για τη στάση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων αλλά και του ίδιου του Δημάρχου.

Πρόσφατα μας κοινοποιήθηκε στις 09-09-2021 η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων με αριθμ. 93/2021, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. υπάγονται στους μνημονιακούς νόμους και εξαφανίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων με αριθμ. 537/2018. Θα πρέπει να τονίσουμε ως εργαζόμενοι ότι σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι.

Νόμιμο δικαίωμα μας είναι να αμφισβητήσουμε την  απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων με προσφυγή στον Άρειο Πάγο. Ήδη οι νομικοί μας έχουν πάρει εντολή να προχωρήσουν στη διαδικασία της προσφυγής.

Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων στην τελευταία του συνεδρίαση προχώρησε σε απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση του Εφετείου, τονίζουμε ότι αυτό δεν προκύπτει από την δικαστική απόφαση, διαρρέοντας εντέχνως ότι οι εργαζόμενοι παρανόμως ελάμβαναν το μισθό που ελάμβαναν και επίσης ότι ΄΄καταχράζονταν τα χρήματα των πολιτών του Δήμου΄΄. Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων λαμβάνουν από το 2014 αποδοχές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012 με βάση τις παλιές Επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και του Ο.Ε.Υ. της επιχείρησης. Οι αποδοχές που ελάμβανε το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων τις ελάμβανε καλόπιστα όπως αυτό καθιστάτε αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις. Στις 27-11-2014 είχε εκδοθεί η με αριθμ. 41/2014 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων όπου κρίθηκε ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων πρέπει να λαμβάνει αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012. Αυτό αποτυπώθηκε και στον Ο.Ε.Υ. με ΦΕΚ 2839/Β/11-08-2017. Κατόπιν , στις 23-07-2018 εκδόθηκε η υπ’αρ. 537/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων με την οποία κρίθηκε για ακόμη μια φορά ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων δεν υπάγεται στο Ενιαίο μισθολόγιο. Όλα τα προηγούμενα καταδεικνύουν ότι νόμιμα γίνονταν ο υπολογισμός της μισθοδοσίας και ότι οι εργαζόμενοι δεν έμπαιναν στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων ως ΄΄έφιπποι ληστές΄΄ και άρπαζαν τα χρήματα των πολιτών που με κάποιον τρόπο προσπαθεί να μας προσάψει η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων. Μια απόφαση που πάρθηκε μετά από την ωμή παρέμβαση και υπόδειξη του Δημάρχου ενώπιον του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων. 

Η παρουσία, οι υποδείξεις και η παρέμβαση του Δημάρχου χωρίς καμμιά νομιμοποιητική διαδικασία, θεωρούμε ότι υποβαθμίζουν τον αυτόνομο ρόλο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.

Ο συνδυασμός της οικονομικής καταστροφής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με την προσπάθεια για μείωση της τιμής του νερού είναι μια λαϊκίστικη προσέγγιση του ζητήματος της τιμολόγησης του νερού αλλά και μια προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αντιπαράθεσης των πολιτών με τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ετήσιο μισθολογικό κόστος από το 2012 και έπειτα έχει μειωθεί κατά 3.500.000€. Εννιά χρόνια μετά καμμιά μείωση στην τιμή του νερού δεν έχουμε δεί αλλά και κανένα στοιχείο δεν μας δείχνει ότι έχουμε βελτίωση και εκσυγχρονισμό βασικών υλικοτεχνικών υποδομών και μηχανημάτων πράγματα αναγκαία ωστόσο για τη λειτουργία της Δ.ΕΥ.Α. Ιωαννίνων.

Δεν πρέπει να γίνονται αναφορές για μείωση της τιμής του νερού όταν δεν έχουμε κάνει στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων την παραμικρή προσπάθεια κοστολόγησης του νερού.

Σήμερα για παράδειγμα στον πρώην Δήμο Μπιζανίου, μια περιοχή η οποία αποκλειστικά η Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων από 01-01-2020 προμηθεύτηκε νερό από το ΣΥΔΛΙ περίπου 1.200.000 κυβικά νερό με τιμή 0,29€ και χρεώνει περίπου 500.000 κυβικά νερό και εισπράττει περίπου 340.000€ εδώ πρέπει να επισημάνουμε το κόστος των βλαβών που είναι καθημερινές αλλά καθώς και την συντήρηση των αντλιοστασίων.

Έχουμε πλέον διαμορφωμένη μια κατάσταση, όπου η νυν Διοίκηση επικαλούμενη παλαιότερα την εργασιακή ειρήνη με στόχο την καλυτέρευση της λειτουργίας της επιχείρησης συνεχίζει την τακτική και λογική της προηγούμενης Διοίκησης και έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων ανάμεσα στο δύναται ή επιβάλλεται με βάση το νόμο για αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντα επέλεξε το επιβάλλεται. Μια απόφαση όπου θα οδηγήσει εργαζόμενους στην συνταξιοδότηση και στο ήδη λειψό προσωπικό της επιχείρησης θα προσθέσει και νέες αποχωρήσεις χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει προσλήψεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την καλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα παλέψουν για να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς αυτών που ονειρεύονται να φτάσουν την Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων στην διάλυσή της και θα αντισταθούνε στο να πραγματοποιηθεί η οικονομική καταστροφή των ιδίων αλλά ούτε και της επιχείρησης. Θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο αλλά και συνδικαλιστική δράση σε ότι γίνεται εις βάρος αλλά και σε βάρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.

 

 

Ιωάννινα 23/09/2021

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου Προσωπικού Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!