Σήμερα, 17 Νοέμβρη 2ο22, 49 χρόνια μετά την ιστορική 17 Νοεμβρίου 1973, οι ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ του ΠΑΛΙΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, σας θυμίζουν:

Φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι: 49 χρόνια  μετά τα γεγονότα  του επίμονου 1973, το ίδιο το κτίριο του Παλιού Παν/μίου Ιωαννίνων μας καλεί να υπερασπιστούμε τόσο τις ιδέες της εποποιίας του Πολυτεχνείου όσο και το ίδιο το κτίριο, προσβλέποντας στο μέλλον.

Όπως και τότε, που βρήκαμε κλειστή τη πόρτα του απο τις πρυτανικές αρχές που είχαν συνταχθεί με την εξουσία, έτσι και τώρα, το νυν Παν/μιο, έχοντας εκχωρήσει  στη πολιτική εξουσία και στη Δημοτική Αρχή τα δικαιώματα διαχείρισης, συνεργεί στον αφανισμό της εκπαιδευτικής ταυτότητας και στην απάλειψη της ιστορίας των αγώνων του.  

Το παράδοξο είναι πως ο Κος Δήμαρχος, πρώην καθηγητής του νυν Παν/μίου, αντί να υπερασπιστεί την άϋλη πνευματικότητα του Παλιού Παν/μίου με πράξεις και όχι με κούφια λόγια, καθίσταται ο κύριος υπεύθυνος αλλοιώσεως και του υλικού κελύφους του, μετατρέποντάς το σε ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ. 

Η παλιά ύβρις της 30χρονης εγκαταλείψεως ανανεώνεται απο τη σύγχρονη βίαιη ύβρι της παράλογης φαντασιώσεως του Κου Δημάρχου να μετατρέψει αυτό που δεν πρέπει σε εκείνο που δεν μπορεί: το υπάρχον κτίριο δεν έχει προδιαγραφές να γίνει ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ενώ μόνο η επανάχρησή του μέσω της Τέχνης αξιοποιεί ιδανικά κτίριο και ιστορία.

Ο μετασχηματισμός του σε οικολογικό πράσινο κτίριο Τέχνης και Πολιτισμού, διευρύνει  την εκπαιδευτική του ταυτότητα και διανοίγει τη πόλη στο κόσμο της Σύγχρονης Τέχνης. Στο ανασκευασμένο κτίριο το παλιό και το καινούργιο zeitgeist θα συνυπάρχουν.

Αν και πέρασαν 49 χρόνια, η Πόπη Βουτσινά και ο Νίκος Ράπτης, επίμονοι υπεν-θυμητές του ανυπόταχτου πνεύματος του Πολυτεχνείου και του Παλιού Παν/μίου, κρατούν ακόμα την είσοδο του κτιρίου ανοιχτή για την πανεπιστημιακή κοινότητα και για την πόλη. 

Και δεν είναι καθόλου παράδοξο! Εμείς που μυηθήκαμε, στις αίθουσες και στο αμφι-θέατρό του, στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, και της ομορφιάς, τώρα το υπερασπιζόμαστε, μη αποδεχόμενοι την καταστροφή του!

Ενάντια στην ύβρι της αλλοιώσεώς του, ενάντια στη πιθανή  προσπάθεια καπηλείας της Μνήμης του, οι παλιοί φοιτητές του, υπερασπιζόμαστε το Παλιό Παν/μιο, κρατώντας  το ανοιχτό στη Τέχνη και στην Ιστορία.                                                    

 

                                                                                                                                              . 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!