Την προτίμησή τους στα συμπληρώματα διατροφής δείχνουν οι συμμετέχοντες στην Μελέτη Υγείας Ηπείρου. Στην πιο πρόσφατη ερευνητική της δουλειά σε 1237 άτομα , η ομάδα μελέτησε τον επιπολασμό της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής στην Ήπειρο και παράγοντες που συνδέονται με αυτή τη συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης: παρατηρήθηκε ότι ότι το 37% των γυναικών και το 22% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής.
Αυτό το ποσοστό κρίνεται μεγάλο με βάση το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν συνδέονται με την πρόληψη οποιουδήποτε νοσήματος. Οι παράγοντες που συνδέονταν με τη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών ήταν διαφορετικοί στο κάθε φύλο, αλλά συνδέονταν τόσο με δείκτες καλής υγείας (π.χ. χαμηλό σωματικό βάρος, χαμηλή αρτηριακή πίεση) όσο και με δείκτες κακής υγείας (π.χ. χρόνιο πρόβλημα υγείας, λήψη φαρμάκων).
Η μελέτη αυτή αποτυπώνει το προφίλ του πληθυσμού που λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να βοηθήσει μελλοντικές πολιτικές υγείας που θα συστήνουν εναντίον της αλόγιστης χρήσης τους.
Η ερευνητική ομάδα της Μελέτης Υγείας Ηπείρου έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που έχουν έως τώρα συλλεχθεί στην παραγωγή τεσσάρων ερευνητικών δημοσιεύσεων και τα δεδομένα της Μελέτης υποστηρίζουν ήδη πολλαπλές μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες νέων ερευνητών στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα (Περισσότερες πληροφορίες για τις ερευνητικές προσπάθειες στην ιστοσελίδα της Μελέτης: https://ehs.med.uoi.gr/).
Στο μεταξύ, η Μελέτη Υγείας Ηπείρου «επιστρέφει» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 δέχεται συμμετοχές σε ειδικό γραφείο που θα διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ένα δωρεάν έλεγχο της υγείας τους και τα αποτελέσματα μια πλήρους λιπομέτρησης.
Η συμβολή όλων στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι σημαντική και απέχει μόνο ένα… ραντεβού στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ehs.med.uoi.gr/booking/
Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!