Απαιτούνται βούληση αλλά και σχεδιασμός για να υπάρξει αποτέλεσμα και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ισότητας και κατ’ επέκταση η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία. Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κλιμάκιο τοπικών στελεχών παρουσία και της υποψήφιας ευρωβουλευτού του κόμματος και γραμματέως του τομέα ισότητας του κόμματος, Μαρίας Δαφέρμου.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της για τις ευρωεκλογές βρέθηκε στα Γιάννενα και στις δηλώσεις της η κ. Δαφέρμου τόνισε πως η ισότητα είναι ανηφορική διαδρομή και παρέθεσε μιας σειρά στοιχεία που μαρτυρούν εμφατικά πως ουσιαστική ισότητα δεν υπάρχει στη χώρα μας. Ένα στοιχείο είναι η γυναικεία ανεργία που βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεύτερον οι εξάρσεις της έμφυλης βίας υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για ισότητα, τόνισε η κ. Δαφέρμου. Και φυσικά συμπλήρωσε, η πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών είναι ελλιπής.

“Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη βία αν δεν την περάσουμε μέσα από τον εκπαιδευτικό μας μηχανισμό με όρους σεβασμού και συναίνεσης. Αυτό δεν περνά ούτε στα αναλυτικά προγράμματα αλλά ούτε και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δεν υπάρχει”. “Δεν έχουμε ενδυναμώσει τη γυναίκα στην αγορά εργασίας για να φύγει από τον κακοποιητή της, αν δεν της δώσουμε επαρκή κίνητρα και δουλειά πως είναι δυνατόν να εγκαταλείψει το οικογενειακό περιβάλλον;” αναρωτήθηκε. Η υποεκπροσώπηση στην πολιτική και κοινωνική ζωή, σύμφωνα με την Δαφέρμου είναι αποτέλεσμα της μη παροχής κινήτρων από την πολιτεία επίσης. “Αν δεν στηρίξουμε τη γυναικεία δράση με κρατικές δομές για τη φύλαξη των παιδιών ώστε να καταφέρει να επιστρέψει στην κοινωνική και πολιτική της ζωή μετά τον τοκετό, πως θα ασχοληθεί με τα κοινά η γυναίκα;” τόνισε.

Καταλήγοντας τόνισε πως χρειάζεται ένας οριζόντιος και διατομεακός τρόπος που να εκτείνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!