«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα και να λάβουν μέρος σε μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την παρέμβασή της στο Bled Strategic Forum, στη Σλοβενία.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, συμμετείχε στο πάνελ των Προέδρων του Bled Strategic Forum, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Σημειώνεται, ότι στο πάνελ συμμετείχαν και τρεις νέοι από τα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίοι εργάζονται μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού.
Στην παρέμβασή της η ΠτΔ ανέφερε ακόμα ότι το περιβάλλον είναι ένα θέμα που αφορά και επηρεάζει βαθιά όλους, και βεβαίως τους νέους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος της καταστροφής που βίωσε η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, καθώς και η Σλοβενία από τις σφοδρές πλημμύρες, που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας.
Όσον αφορά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυρία Σακελλαροπουλου επανέλαβε την ισχυρή πεποίθησή της ότι η ένταξη της περιοχής αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αμοιβαία επωφελή επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, στην οποία μεγάλη σημασία έχουν οι κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου.
Στη συνέχεια η ΠτΔ αναφερόμενη στο φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ολοένα και περισσότερο πηγή ανησυχίας, ειδικά για τις πιο φτωχές χώρες, αφού οι νέοι τους, και ειδικά οι πιο μορφωμένοι, εγκαθίστανται μόνιμα στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν απασχόληση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές φορές αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν τελικά στη χώρα τους, φέρνοντας πίσω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν στην ξένη χώρα.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η ΠτΔ τόνισε ότι η τάση του brain drain επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας πριν από λίγα χρόνια. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της για αντιστροφή της τάσης αυτής και επιστροφή ενός μεγάλου μέρους όσων αναγκάστηκαν να φύγουν, έτσι ώστε η Ελλάδα, από χώρα του brain drain να γίνει χώρα του brain gain.
Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας, η αξιοκρατία, η ισότητα ευκαιριών, είναι, μεταξύ άλλων, πρόσφοροι τρόποι, με τους οποίους οι νέες γενιές, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις σε μια εποχή αβεβαιότητας και κρίσεων, θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στις χώρες τους. Εποχή που καθίσταται ακόμη πιο αβέβαιη μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνείς περιπλοκές που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού.
«Για τον λόγο αυτό», υπογράμμισε κλείνοντας την παρέμβασή της, «η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ των υποψήφιων χωρών αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ειρήνη και ευημερία όλων μας».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.