Ρεύμα: Τρεις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σταματά η αλλαγή παρόχου (βίντεο)

Νέο σύστημα debt flagging εισάγει το ΥΠΕΝ για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τρεις επισημάνσεις, η αλλαγή παρόχου θα μπλοκάρεται έως την εξόφληση ή τον διακανονισμό των χρεών.

Ρεύμα: Τρεις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σταματά η αλλαγή παρόχου (βίντεο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βασική αλλαγή τη δυνατότητα «μπλοκαρίσματος» της αλλαγής προμηθευτή σε καταναλωτές με επαναλαμβανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο, μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΑΕΥ και δημόσια διαβούλευση.

Το νέο σύστημα θα ενεργοποιηθεί μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ και προβλέπει για πρώτη φορά μηχανισμό επισήμανσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το λεγόμενο debt flagging.

Με βάση τη ρύθμιση, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να επισημαίνουν στον ΔΕΔΔΗΕ καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όταν συγκεντρωθούν τρεις σχετικές επισημάνσεις, ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να αλλάξει πάροχο μέχρι να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των λεγόμενων «ενεργειακών τουριστών», δηλαδή καταναλωτών που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και μετακινούνται διαδοχικά από έναν προμηθευτή σε άλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο, στο τέλος του 2025 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν φτάσει περίπου τα 3 δισ. ευρώ.

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι το νέο πλαίσιο θα περιορίσει τις επισφάλειες στην αγορά και θα μειώσει την επιβάρυνση που μεταφέρεται στους συνεπείς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.


Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google