Η απόφαση της Ryanair να κλείσει τον χειμώνα τη βάση της στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η εταιρεία θα περιορίσει σημαντικά τα δρομολόγια από και προς την ελληνική πρωτεύουσα, θεωρώντας ότι τα τέλη που επιβάλλονται στα εισιτήρια είναι πολύ υψηλά.

Το euronews συνάντησε, στην Αθήνα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη, Έντι Γούιλσον, και συζήτησε μαζί του για την απόφαση να λειτουργεί η βάση της Ryanair στην Αθήνα  μόνο το καλοκαίρι, τις δυνατότητες ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις αερομεταφορές.

euronews: Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

Έντι Γούιλσον: «Συναντήθηκα χθες με τον υπουργό Τουρισμού, Κικίλια, για μία περίπου ώρα. Έχουμε παραδώσει προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση από πέρυσι τον Οκτώβριο. Η συνάντηση πήγε καλά. Μας είπε ότι τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες, όλες τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο.»

euronews: Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αλλάξει την απόφασή σας για κλείσιμο της βάσης στην Αθήνα;

Έντι Γούιλσον: «Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα είναι μακροχρόνια προβλεψιμότητα πορείας για τις επενδύσεις. Όχι αποσπασματικά μέτρα για αυτόν τον χειμώνα, αλλά για κάθε χειμώνα, ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε εδώ, σε αεροσκάφη, σε λειτουργία βάσεων, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στη Ρόδο, στην Κω, στα Χανιά, στο Βόλο, στα Ιόνια νησιά. Είχαμε για παράδειγμα ήδη μία επιτυχημένη βάση στην Κέρκυρα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Η Ελλάδα είναι η λιγότερο αξιοποιημένη αγορά της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης. Μεταφέρουμε πάνω από 50 εκατομμύρια επιβάτες στην Ιταλία, σχεδόν 50 εκατομμύρια στην Ισπανία, αλλά μόνο 6 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει σημαντικά και όχι μόνο για τον εξωτερικό τουρισμό τον χειμώνα και το καλοκαίρι, αλλά επίσης για να υπάρχει συνδεσιμότητα για τους απλούς Έλληνες πολίτες ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη»

euronews: Αισθάνεστε καλοδεχούμενος εδώ στην Ελλάδα;

Έντι Γούιλσον: «Φυσικά!»

euronews: Σας ρωτάω γιατί η απόφαση για κλείσιμο της βάσης στην Αθήνα προκάλεσε οργή στην τουριστική βιομηχανία.

Έντι Γούιλσον: «Το ξέρω αλλά αυτό θέλουμε να κάνουμε. Εγώ έκανα διακοπές εδώ στην Αθήνα και στην Πελοπόνησσο αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό που με ρωτάνε οι απλοί Έλληνες πολίτες είναι “πότε θα έρθει η Ryanair;”. Γιατί γνωρίζουν ότι έχουμε χαμηλό κόστος και αξιοπιστία. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει προβλεψιμότητα για το κόστος πρόσβασης στα αεροδρόμια. Η βάση της Αθήνας θα ανοίξει πάλι το επόμενο καλοκαίρι. Έχουμε περισσότερα αεροσκάφη, τρία συγκεκριμένα, στην Πάφο, στην Κύπρο και κανένα στην Αθήνα. Αυτό είναι παράλογο. Αυτό λέει τα πάντα για το κόστος των αεροδρομίων εδώ στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, όπως έχουν κάνει ήδη η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία»

euronews: Κάποια υποστηρίζουν ότι η απόφαση σας να κλείσετε τη βάση στην Αθήνα είναι επειδή δεν μπορούσατε να ανταπεξέλθετε στον ανταγωνισμό, ότι έχετε χάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Έντι Γούιλσον: «Όχι βέβαια. Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης. Και καλωσορίζουμε τον ανταγωνισμό. Όμως, αν το κόστος των ελληνικών αεροδρομίων παραμείνει υψηλό, καθώς οδεύουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, υπάρχουν λιγότερα δρομολόγια στην Ευρώπη. Αυτό που θα βιώσει ο Έλληνας καταναλωτής, αν η Ryanair δεν επεκταθεί στην Ελλάδα, θα είναι εκτόξευση των τιμών των εισιτήριων. Γιατί όταν μειώνεται η προσφορά, οι τιμές αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει τώρα. Εμείς, έχουμε πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αλλά εγώ έχω ξοδέψει πολύ χρόνο να χτυπάω καμπανάκια εδώ στην Ελλάδα, γιατί θέλω να επενδύσω εδώ. Εδώ έχετε ένα φανταστικό προϊόν. Αλλά θέλω να επενδύσω μακροπρόθεσμα»

euronews: Θεωρείται ότι η ελληνική αγορά δεν αξιοποιείται τον χειμώνα;

Έντι Γούιλσον: «Ναι, φυσικά».

euronews: Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης;

Έντι Γούιλσον: «Τεράστιο. Και πιστεύω ότι αυτό δεν το αναγνωρίζουν. Αν το ψάξετε, θα δείτε ότι εμείς έχουμε μεταμορφώσει τοπικές κοινωνίες στην Ιταλία και την Ισπανία. Για παράδειγμα έχουμε δύο αεροσκάφη στην Πούλια και στο Μπάρι της Ιταλίας, τρία αεροσκάφη στο Πρίντεζι, έχουμε ανοίξει για ταξίδια όλο τον χρόνο τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Γαλικία στην Ισπανία και τη Μαδέρα στην Πορτογαλία. Είναι κάτι που το έχουμε ξανακάνει. Αν προστεθούν δρομολόγια, η κυβέρνηση δε θα χρειαστεί να κάνει τίποτα. Το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων θα οδηγήσει σε δημιουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων, τουριστικών δράσεων, που θα ανθήσουν. Στις περιφέρειες της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι τοπικές κοινότητες ξέρουν ότι όταν έρχονται πτήσεις της Ryanair τον χειμώνα μπορούν να επενδύσουν»

euronews: Αυτό είναι το πλαίσιο των συζητήσεων στα Χανιά;

Έντι Γούιλσον: «Δεν έχω επισκεφτεί τα Χανιά εδώ και αρκετό καιρό. Θέλω να συζητήσω με το εμπορικό επιμελητήριο εκεί, να τους εξηγήσω τις δυνατότητες ανάπτυξης και να συνεχίσω τις πιέσεις. Τα αεροδρόμια της Fraport εδώ στην Ελλάδα δε δίνουν κανένα κίνητρο, είναι ο μόνος όμιλος αεροδρομίων στην Ευρώπη που δεν έχει δώσει κανένα κίνητρο για ανάκαμψη μετά την πανδημία. Πιστεύω ότι αυτό είναι ατυχές. Γιατί μιλάμε για ένα ουσιαστικό μέρος της ελληνικής οικονομίας. Τα αεροδρόμια είναι οι πύλες για την οικονομία σας. Έχετε ένα από τα πιο φανταστικά τουριστικά προϊόντα στην Ευρώπη και πρέπει να αναδεικνύεται όλο τον χρόνο»

euronews: Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει η βάση στα Χανιά τον χειμώνα;

Έντι Γούιλσον: «Όχι αυτόν το χειμώνα γιατί ο προγραμματισμός έχει ήδη γίνει. Όμως αν το κόστος πρόσβασης είναι σωστό, δεν βλέπω για ποιο λόγο η Κρήτη δεν πρέπει να έχει μία πύλη στα Χανιά με επένδυση της Ryanair. Όμως, το χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα, όπως το έχουμε κάνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Έτσι μπορούν να επενδύσουν τα αεροδρόμια και οι τοπικές επιχειρήσεις γνωρίζοντας ότι η Ryanair έρχεται κάθε σεζόν. Αυτό θέλω να κάνω και στην Ελλάδα»

euronews: Μιλήσατε για δύσκολο χειμώνα και η ενεργειακή κρίση ήρθε μετά την κρίση της πανδημίας. Είδαμε ότι ήδη μία ξένη εταιρεία χαμηλού κόστους έκλεισε. Εκτιμάτε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες;

Έντι Γούιλσον: «Ναι, έτσι πιστεύω. Οι τιμές των καυσίμων παραμένουν επίμονα υψηλές. Προς το παρόν έχουμε μόχλευση, αλλά αυτό τελειώνει την επόμενη χρονιά. Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων θα αυξηθεί. Για την Ελλάδα, αν η παρουσία της Ryanair δεν είναι σημαντική, τα εισιτήρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση στην Ελλάδα. Θα ήταν ανόητο να μη δούμε την αβεβαιότητα που φέρνει αυτό τον χειμώνα η ενεργειακή κρίση και που αναπόφευκτα θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Στη Ryanair όμως θα κρατήσουμε τις αυξήσεις σημαντικά χαμηλότερα από τους υπόλοιπους.

Το φετινό καλοκαίρι, τα διαθέσιμα δρομολόγια στην Ευρώπη ήταν κατά 15% λιγότερα και καθώς η ζήτηση ήταν μεγάλη, τα εισιτήρια αυξήθηκαν. Αυτό θα συμβεί και τον χειμώνα. Αλλά στη Ryanair οι αυξήσεις θα είναι οι χαμηλότερες.»

euronews: Αυτό ήταν ένα καλοκαίρι χάους σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης. Και η δική σας εταιρεία αντιμετώπισε απεργίες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Πιστεύετε ότι αυτά έχουν τελειώσει τώρα;

Έντι Γούιλσον: «Είχαμε τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Τα αεροδρόμια που είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν τα Χίθροου και τα Άμστερνταμ αυτού του κόσμου. Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα εδώ στην Ελλάδα ή στην Ισπανία. Είχαμε κάποια προβλήματα στο Μάντσεστερ και στο Δουβλίνο, αλλά ο κόσμος έχει επιστρέψει στις θέσεις εργασίας και πιστεύω ότι έχουν τελειώσει. Οπότε δε θα ανησυχούσα. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν «πυρήνες». Για παράδειγμα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το Χίθροου, αλλά εμείς δεν έχουμε πτήσεις εκεί. Στη Φρανκφουρτη έχουν ένα τεράστιο τέρμιναλ και είναι άδειο. Γιατί η Fraport – καμία έκπληξη- μαντέψτε ποιο κίνητρο έδωσε για να προσελκύσει κίνηση. Ανέβασαν τις τιμές. Και έτσι έχασαν επιβάτες. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα αεροδρόμια. Οι περισσότεροι διαχειριστές αεροδρομίων δεν βλέπουν πέρα από τους φράκτες των δικών τους αεροδρομίων- και εκεί εδράζεται το πρόβλημα. Δεν βλέπουν τι υπάρχει έξω, στην ευρύτερη οικονομία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αερομεταφορές της Ευρώπης το προκαλούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έχει προκαλέσει περίπου το 30% των καθυστερήσεων των αεροπορικών εταιρείων και αυτό προκαλεί επιπτώσεις ντόμινο. Και πιστεύω ότι και το επόμενο καλοκαίρι τα προβλήματα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα συνεχιστούν και αυτό είναι σκάνδαλο. Δείτε τι έγινε στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιστεύω ότι είναι σκάνδαλο οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες να υφίστανται τις επιπτώσεις αυτών των απεργιών. Και δείτε και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα με τις μηχανές τους να δουλεύουν απλά επειδή οι ελεγκτές στη Γαλλία κρατούν ομήρους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Είναι απαράδεκτο.»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!