Εδώ και καιρό παρακολουθώ το μπαράζ δηλώσεων και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Πραγματικά δεν ενδιαφέρει κανέναν πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου αυτή η σύγκρουση, σίγουρα όμως τους ενδιαφέρει το τι θα πληρώσουν τελικά μέσω των Δημοτικών τελών.

Τέτοιου είδους συγκρούσεις υποδηλώνει την απουσία βιώσιμων λύσεων και στρατηγικών για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων και για την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα στην Ήπειρο.

Μέχρι σήμερα κανένας διαπιστευμένος φορέας από τους 2 (δύο) δεν έχει δώσει ρεαλιστικά στοιχεία για το τι ακριβώς θα πληρώνει ο κάθε πολίτης, μέσω των Δημοτικών τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είμασταν υπόδειγμα και πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων και έχουμε καταντήσει παράδειγμα προς αποφυγή από άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος. 

 

Στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου καταθέτω τις ακόλουθες προτάσεις – παραινέσεις για τη σωστή και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο για το καλό των πολιτών.

  • Να λειτουργήσουν άμεσα οι ΣΜΑ ώστε να μειωθεί το ανάλογο κόστος.
  • Είναι ώριμη η μελέτη και έτοιμο να δημοπρατηθεί το έργο για «Εκμετάλλευση Βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Ελληνικού» αποδίδοντας έτσι στους πολίτες οικονομικά οφέλη.
  • Αναγκαιότητα λειτουργίας των νέων υποδομών νέες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων, πράσινα σημεία, καθώς και η παροχή νέων υπηρεσιών (ξεχωριστά ρεύματα διαλογής, καφέ κάδος κλπ). 
  • Αύξηση με οποιονδήποτε τρόπο και πιεστικά της ανακύκλωσης (περιβαλλοντικές δράσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών).
  • Εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες για τα νέα έργα, αλλά και για τη διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα.

 

Τέλος να δοθούν άμεσα ρεαλιστικά οικονομικά στοιχεία για το τι ακριβώς θα πληρώνουν οι πολίτες, μέσω των Δημοτικών τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Να σταθούν όλοι οι Αυτοδιοίκητοι Ά και ΄Β Βαθμού στο ύψος των περιστάσεων, να συνεργαστούν και να έχουν μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και το καλό των πολιτών της Ηπείρου.

 

Σπύρος Κωνσταντόπουλος

π. Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Νομού ΙωαννίνωνΚοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!