Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2028–2034 πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, ως εισηγητής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για τον σχετικό φάκελο.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Αρναούτογλου τόνισε ότι η ΚΑΠ δεν αποτελεί απλώς ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ένα ευρύτερο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ευρώπης, των αγροτών και των πολιτών.
«Δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς»
Όπως σημείωσε, ο βασικός στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η διασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς, αλλά και η παροχή ασφαλών και προσιτών τροφίμων προς τους πολίτες.
Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με πολλαπλές πιέσεις, όπως:
-
το αυξημένο κόστος παραγωγής
-
την αστάθεια των τιμών
-
τις ανισορροπίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα
-
τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Παράλληλα επισήμανε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα εξακολουθούν να εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες.
Ισορροπία μεταξύ παραγωγής και περιβάλλοντος
Ο Σάκης Αρναούτογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εξισορρόπησης της αγροτικής παραγωγής με την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως τόνισε, το έδαφος, το νερό και η βιοποικιλότητα αποτελούν το βασικό παραγωγικό κεφάλαιο της γεωργίας και για τον λόγο αυτό οι περιβαλλοντικοί στόχοι της νέας ΚΑΠ πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πράσινη μετάβαση στη γεωργία πρέπει να είναι δίκαιη και να μην επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρότερες και πιο ευάλωτες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Στήριξη μικρών αγροτών και οικολογικών δράσεων
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε επίσης ότι το δημόσιο χρήμα πρέπει να κατευθύνεται πιο αποτελεσματικά στην ενίσχυση των δημόσιων αγαθών.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:
-
ισχυρότερη στήριξη των οικολογικών καθεστώτων (eco-schemes)
-
καλύτερη στόχευση των άμεσων ενισχύσεων
-
ενίσχυση κυρίως των μικρών και ενεργών αγροτών.
Στόχος, όπως είπε, είναι να διατηρηθεί η απασχόληση στις αγροτικές περιοχές και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Έμφαση στους νέους αγρότες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στήριξη των νέων αγροτών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ουσιαστική πρόσβαση στη γη, στη χρηματοδότηση και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ισχυρού «πακέτου εκκίνησης» για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.
Όπως σημείωσε, η στήριξη αυτή είναι κρίσιμη κυρίως για περιοχές που αντιμετωπίζουν δημογραφική πίεση, ερήμωση και γήρανση του πληθυσμού.
Διαχείριση κινδύνων για τους αγρότες
Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαχείρισης κινδύνων για τον αγροτικό τομέα.
Οι αγρότες, όπως ανέφερε, πλήττονται όλο και συχνότερα από:
-
ακραία καιρικά φαινόμενα
-
ασθένειες φυτών και ζώων
-
αναταράξεις στις αγορές.
Για τον λόγο αυτό πρότεινε περισσότερους πόρους και απλούστερα εργαλεία στήριξης, όπως ενισχυμένα ασφαλιστικά σχήματα, αμοιβαία ταμεία και αποτελεσματικό αποθεματικό κρίσεων.
Υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι η ευελιξία στα εθνικά σχέδια της ΚΑΠ δεν πρέπει να υπονομεύει τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπε, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του κλίματος, της βιοποικιλότητας, του εδάφους και των υδάτων, αλλά και για την καλή διαβίωση των ζώων.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ΚΑΠ που να στηρίζει τους αγρότες, να προστατεύει τη φύση και να κρατά ζωντανές τις αγροτικές περιοχές», υπογράμμισε.
