Η σελίδα enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης ανέρχεται στα 4206 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=4311), που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 106.139 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,0%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (16) που καταγράφηκε είναι αυξημένος σε σχέση με τη Δευτέρα (13). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 19 ακολουθεί πλέον την ανοδική τάση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εικόνα στην ‘Ηπειρο 

 

Μεγαλύτερος σε σχέση με τη Δευτέρα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 41 κρούσματα (Σχήμα 26). Τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε διαμορφωθεί πολύ έντονα ανοδική τάση, η οποία έφερε την περιφερειακή ενότητα πολύ πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, ενώ το ύψος του κύματος που διαμορφώθηκε, ξεπέρασε σε ύψος το παρατεταμένο 3ο κύμα που είχε πλήξει την περιοχή.

Εντούτοις, ενώ η πορεία είχε περιέλθει σε συστηματική αποκλιμάκωση εδώ και 3 εβδομάδες, και είχε περάσει υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, με τα αποτελέσματα των τελευταίων 6 ημερών διαφαίνεται αναζωπύρωση της πανδημίας η οποία οφείλεται στις μικρής διάρκειας μετ’ επιστροφής μετακινήσεις του πληθυσμού στα εγγύς τουριστικά θέρετρα της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, και έτσι τα Ιωάννινα βρίσκονται ξανά πάνω από το όριο. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) όπου εντοπίστηκαν 32 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τη Δευτέρα, και η έντονα ανοδική τάση των τελευταίων ημερών, ωθούμενη από τις μαζικές μετακινήσεις στα τουριστικά θέρετρα της περιοχής, παρουσιάζει σημάδια κάμψης.

Στην Άρτα παρουσιάζονται 28 νέα κρούσματα και έχει διαμορφωθεί μια νέα έντονα ανοδική τάση (Σχήμα 28), ενώ στην Πρέβεζα με 36 κρούσματα (Σχήμα 29) η περιοχή πέρασε ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας αλλά η αυξητική πορεία δείχνει να σταθεροποιείται.

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

ΑΡΤΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!