Να μην επικρατήσουν οι πολιτικές για μείωση της βλάβης
Ως εργαζόμενοι στο πρώτο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, το οποίο αποτέλεσε τον πιλότο για την ανάπτυξη ενός δικτύου Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας και τον έντονο προβληματισμό μας, καθώς βλέπουμε να εγκαταλείπεται η πρόληψη και τη θέση της να παίρνουν πολιτικές για τη μείωση της βλάβης.
Πέραν του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται η διάλυση των Κέντρων
Πρόληψης διά του οικονομικού στραγγαλισμού τους, απόδειξη των παραπάνω αποτελεί ο… εναγκαλισμός του συνεδρίου «Μην Κολλάς», που είχε ως θέμα τις υπεύθυνες συμπεριφορές και τη μείωση βλάβης από εθιστικές συνήθειες. Ένα συνέδριο, που διοργανώθηκε με την οικονομική χορηγία πολυεθνικών εταιρειών οινοπνευματωδών (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), τσιγάρων(Παπαστράτος) και στοιχημάτων (Betsson), και στο οποίο συμμετείχαν ως ομιλητές ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, μαζί με τους διορισμένους από την κυβέρνηση προέδρους των δύο οργανισμών πρόληψης και απεξάρτησης Αθ. Θεοχάρη (ΟΚΑΝΑ) κα Χρ. Λιάπη (ΚΕΘΕΑ).
Για όλους εμάς, που χρόνια τώρα εργαζόμαστε με επιτυχία στην πρόληψη των εξαρτήσεων από νόμιμες (π.χ. καπνός, αλκοόλ) και παράνομες ουσίες, καθώς και των εθιστικών συμπεριφορών, προσπαθώντας να δώσουμε τις απαντήσεις στις βαθύτερες ψυχοκοινωνικές αιτίες των εξαρτήσεων, είναι αδιανόητη η ευκολία, που εγκαταλείπεται ένα επιτυχημένο μοντέλο, δίνοντας τη θέση του στην «επικοινωνία, διάδοση και προβολή των καλών πρακτικών μείωσης της βλάβης και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στην ήπια κατανάλωση και τις υπεύθυνες συμπεριφορές».
Άλλωστε, το επιχείρημα της ελαχίστης και ασφαλούς χρήσης αποτελεί την συνηθέστερη μεθοδολογία «στράτευσης», ενώ στην πραγματικότητα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η νευροβιολογική κατάσταση κάθε εξαρτησιογόνου διεργασίας στον εγκέφαλο περνά από μια αρχική περίοδο εύκολης ικανοποίησης και ευχαρίστησης, με πολύ λίγη δόση εξαρτησιογόνου ουσίας, όμως οι ανάγκες αυξάνουν, με όρους και βιοχημικές διαδικασίες μελετημένες και γνωστές, που αποτελούν τη βιολογική βάση της εξάρτησης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σε προοπτικές μελέτες στην Αμερική έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι, που είχαν καπνίσει τρία τσιγάρα νικοτίνης, είχαν 85% πιθανότητες να γίνουν ενήλικοι καπνιστές.
Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την κυβέρνηση να μην αποδομήσει ό,τι έχει χτιστεί εδώ και τρεις δεκαετίες, διολισθαίνοντας σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ζητάμε τη διατήρηση και ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ως τους μοναδικούς φορείς που συμβάλλουν αποτελεσματικά, με επιστημονικά θεμελιωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, στην άμβλυνση των παραγόντων που οδηγούν τους νέους στην υιοθέτηση εξαρτητικών συμπεριφορών.
Οι εργαζόμενοι και ο επιστημονικά υπεύθυνος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.