Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαίωσε αυτό που ανακοίνωσε νωτρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα δημοτικά σχολεία αλλάζουν. Νέο ολοήμερο σχολείο από Σεπτέμβριο, με ωράριο ως τις 17:30, ενώ έρχονται χιλιάδες προσλήψεις. Κατά την ομιλία της, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε αρχικά ότι «το δημογραφικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα γιατί δεν τη βλέπουμε να πλησιάζει, όμως αν δει κανείς τα στοιχεία καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος». Η πρόσβαση στο νέο ολοήμερο σχολείο θα είναι τελείως ελεύθερη, δίχως κριτήρια.

Ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο «προβλέπεται επέκταση του ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά», τα οποία θα λειτουργούν, πιλοτικά, έως τις 17:30 (σ.σ.: σήμερα είναι έως τις 16:00). Το σχέδιο, εξήγησε, αφορά επιλεγμένα σχολεία σε όλη την επικράτεια, δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, ενώ υποστήριξε ότι θα χρειαστεί να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

«Μιλάμε για ένα ολοήμερο σχολείο στο οποίο θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση, χωρίς κριτήρια και να τονίσω ότι η στόχευση είναι διττή: Αφενός έχει να κάνει με αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, άρα πιο ποιοτική εκπαίδευση και γι’ αυτό και το νέο πρόγραμμα σπουδών στο ολοήμερο θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με πολύ πιο δημιουργικές δράσεις, με έμφαση στα εικαστικά, τέχνες, στη μουσική, σε δράσεις που αρέσουν στα παιδιά. Αφετέρου είναι μια επέκταση που θα συνδράμει πάρα πολύ την οικογένεια, τους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου ακριβώς να έρθει πιο κοντά το ωράριο του σχολείου με το ωράριο των εργαζόμενων», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός τόνισε ότι κατά την παραμονή τους στο σχολείο έως τις 17:30 τα παιδιά «θα μπορούν να διαβάζουν για την επόμενη μέρα, δηλαδή να καλύπτεται η μελέτη στο σχολεία, παράλληλα με δημιουργικές δράσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μένει και ποιοτικός χρόνος για την οικογένεια».

Η κυρία Κεραμέως εστίασε στην πλευρά του δημογραφικού προβλήματος που αφορά τα σχολεία. «Για τους μαθητές μπορώ να πω, ενδεικτικά, το εξής: Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μείωση στις εγγραφές στην Α’ Δημοτικού κατά 16,5% με 17%. Μιλάμε για ένα ορατό μέγεθος του φαινομένου και ένα φαινόμενο που έχει αίτια και φυσικά, δηλαδή την υπογεννητικότητα, αλλά και σχετίζεται με τα μεταναστευτικά ισοζύγια, που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο brain drain και brain gain», σημείωσε η υπουργός.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση οριζοντίως έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη και πολυδιάστατη δέσμη ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και πράγματι στο υπουργείο Παιδείας έχουμε προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προκειμένου να υποστηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και να επεκτείνουμε τις δωρεάν παροχές εκπαίδευσης».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!