Υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα καταθέτει προς τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων το σωματείο των σχολικών καθαριστριών Ιωαννίνων, εκφράζοντας την σαφή διαφωνία με την ΚΥΑ που ορίζει το πλαίσιο εργασίας των καθαριστριών και που σύμφωνα με το υπόμνημα, βάζει επικίνδυνα στη ζυγαριά κόστος-οφέλους την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών των κατοίκων της πόλης μας.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 17/06/24, προς όλες τις Δημοτικές αρχές της χώρας, αναφέρει για ακόμη μία σχολική χρόνια, ότι ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης των καθαριστριών ανά Δήμο, λαμβάνεται κατά κύριο λόγο από την επιφάνεια των χώρων των σχολικών μονάδων. Δηλαδή αρκούν στο Δήμο Ιωαννιτών, 599 ώρες ημερήσιας απασχόλησης για 53 πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες) ή 200 τρίωρες σε 140 σχολικές μονάδες του Δήμου.

Σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, όπως τονίζουν στο υπόμνημα, οι καθαρίστριες πρέπει να φοράνε πατίνια στα πόδια και μόνο μετά το πέρας των μαθημάτων να τρέχουν να καθαρίζουν τη μία πίσω από την άλλη σχολική μονάδα, διαλύοντας τον εργάσιμο χρόνο και την υγεία τους.

Αποκρύπτει με την απαράδεκτη νομοθεσία ότι ο υπολογισμός των αναγκών σε καθαριότητα, δεν συμπεριλαμβάνει τους αύλειους χώρους, τα γραφεία ,τα γυμναστήρια, τις τουαλέτες, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτλ. Με τους υπολογισμούς τους, μία καθαρίστρια πρέπει να καθαρίζει σε μιάμιση (1,5) ώρα ένα Νηπιαγωγείο, άρα είναι για αυτούς πολύ βολικό να έχουνε μία τρίωρη και να τη στέλνουνε σε δύο σχολεία.

Το σχολικό έτος 2023-24, για τις 140 σχολικές μονάδες της πόλης μας, προσλήφθηκαν 115 πλήρους και 31 μερικής απασχόλησης, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον 10 καθαρίστριες (με σύμβαση ΙΔΟΧ,ΙΔΑΧ). Πολλές βγήκαν σε πολύμηνες αναρρωτικές άδειες και όσες επέστρεφαν στη δουλειά τους επιδεινώθηκε η υγεία τους λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε στα σχολεία από την έλλειψη προσωπικού.

Για το σχολικό έτος 2024-25, το σωματείο των καθαριστριών καλεί τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να διαμορφώσει ένα οργανόγραμμα προσλήψεων (τουλάχιστον 160 πλήρους απασχόλησης). Να λάβει υπόψιν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, λόγω της παλαιότητας, ασφάλειας, συντήρησης που με τη χρόνια η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης σε επίπεδο υποδομών και αυτό έχει αντίκτυπο στη δουλειά μας.

Τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα:

  1. Μόνιμες και πλήρους απασχόλησης καθαρίστριες με βάση τις πραγματικές ανάγκες στο σχολείων όπως ορίζουν α) οι εγκύκλιοι υγιεινής, β) ο αριθμός των αιθουσών και τα τ.μ. των σχολείων, γ) ο αριθμός μαθητών και διδασκόντων, δ) οι ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου.
  2. Μεταφορά των καθαριστριών από σχολείο σε σχολείο με ευθύνη της υπηρεσίας (όπου χρειαστεί).
  3. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς μετακίνησης από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα.
  4. Να υπάρχει σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα, ώστε να διασφαλιστούν σύγχρονα και αποτελεσματικά συλλογικά μέσα για την προστασία της υγείας όλων μας.
  5. Να υπάρχει εκπαίδευση από τον τεχνικό ασφαλείας για τα χημικά και μέσα που χρησιμοποιούμε.
  6. Να πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια επιμόρφωσης όλου του προσωπικού του Δήμου για θέματα υγιεινής και ασφάλειας ύστερα από το αίτημα του σωματείου των ΟΤΑ.
  7. Ιατρικές εξετάσεις για περιοδικούς ελέγχους με βάση την ΚΥΑ 43726(ΦΕΚ2208/Β/08-06/2019) από το γιατρό εργασίας του Δήμου.
  8. Επιπλέον χρηματοδότηση για πλύσιμο χαλιών και κουρτίνες σε ειδικό χώρο του Δήμου και όχι να εκτίθεται η ζωή των καθαριστριών και η σωματική ακεραιότητα.
  9. Συντήρηση των προαύλιων χώρων, τουαλέτες, ελαιοχρωματισμοί με γενναίες προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο μας.
  10. Πληρωμή κάθε αρχή του επόμενου μήνα και όχι στο τέλος με αποτέλεσμα στην αρχή της σχολικής χρονιάς να είναι δύο μήνες απλήρωτοι ύστερα από 2 μήνες άνεργοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!