Η επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών καταγγέλλει το τμήμα παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών που για ακόμη μία φορά απέκρυψε ηθελημένα τα δικαιώματά μας. Στις 29/11/21 απέστειλε προς όλους τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων το εξής έγγραφο:

” Σας ενημερώνουμε ότι οι σχολικές καθαρίστριες θα πρέπει να λάβουν άδειες (όσες έχουν υπόλοιπο αδείας) μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων το χρονικό διάστημα 24/12/21 μέχρι και 04/01/22″.

Μας ζήτησαν να εργαστούμε δύο εργάσιμες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία από τις διακοπές των Χριστουγέννων για εργασίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Την Τρίτη 14/12/21 μέλη της επιτροπής αγώνα απευθυνθήκαμε στον Προϊστάμενο του Τμήματος και του ζητήσαμε να μας ενημερώσει τι άδειες υπογράφουμε οι ΙΔΟΧ καθαρίστριες. Μπέρδευε την εργατική νομοθεσία, δεν του έβγαιναν τα νούμερα. Έτσι του ξαναδιαβάσαμε( το είχαμε ξανακάνει πριν τις γιορτές του Πάσχα) ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της αριθμού 55472/26-07-21(ΦΕΚ3352Β)ΚΥΑ “Οι καθαρίστριες δικαιούνται άδεια απουσίας κατά το διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης το εν λόγω προσωπικό μπορεί να λάβει άδεια απουσίας έως 8 εργάσιμες ημέρες κατά έτος”.

Προτείναμε ότι λόγω των αυξημένων αναγκών απαιτείται να γίνει γενική καθαριότητα πριν το άνοιγμα των σχολείων από τις διακοπές των Χριστουγέννων αρκεί οι συγκεκριμένες ημέρες να μας αποδοθούν ως άδεια σε επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στη 10μηνη σύμβαση που έχουμε υπογράψει.

Έπρεπε να απευθυνθούμε οι ίδιες στο τμήμα προσωπικού του Δήμου που ύστερα από συνεννόηση συμφώνησαν ότι δικαιούμαστε ό,τι υπογράφουμε στη σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Δύο ώρες μετά τη συνάντησή μας με τον Προϊστάμενο του τμήματος απέστειλαν προς όλους τους Διευθυντές και δεύτερο έγγραφο να εξηγεί “Κατόπιν διευκρινίσεων που μας δόθηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Σχολικές καθαρίστριες ΙΔΟΧ κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων δικαιούνται άδεια…”

Η τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι άλλη από τις ίδιες τις καθαρίστριες που μπήκανε μπροστά και παλεύουμε για τα αυτονόητα.( Άλλωστε γνώριζαν πάρα πολύ καλά τι είχαμε υπογράψει στις συμβάσεις μας). Ξεπερνώντας το εργοδοτικό σωματείο που το επιστράτευσαν αμέσως να ενημερώνουν συναδέλφισσες ότι ξαφνικά άλλαξε η ΚΥΑ και δεν θα εργαστούμε μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων.

 

Ναι, έχουμε και εμείς δικαίωμα στην ξεκούραση!!!

 

Καλούμε τις συναδέλφισσες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Εμείς παλεύουμε για την υγεία των παιδιών μέσα στις σχολικές μονάδες, για αυτό χρειάζεται να  είμαστε δυνατές και υγιείς, για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν και οι άδειες για να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε…Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας.

 Οι επιστημονικές οδηγίες επισημαίνουν την ανάγκη αυστηρής καθαριότητας των σχολείων. Την περσινή χρονιά μπήκαμε μπροστά και παλέψαμε για γενναίες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας. Οι αγώνες μας έφεραν και αποτελέσματα.

Ακόμη και η αύξηση του προσωπικού καθαριότητας για τη νέα σχολική χρονιά αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, αν αναλογιστούμε την αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθαριότητας καθώς και την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χωρίς κανένα ουσιαστικό μετρό προστασίας (για καθαρίστριες-μαθητές- εκπαιδευτικούς) οδήγησε πολλές συναδέλφισσες να νοσούμε πλέον από τον ίδιο τον εργασιακό μας χώρο. Συναδέλφισσες που μετά το τέλος της καραντίνας τους αδυνατούσαν να επανέλθουν στην εργασία τους (λόγω και της φύσης της εργασίας μας), ενώ την ίδια στιγμή το βάρος της πρόσθετης εργασίας έπεφτε στις υπόλοιπες συναδέλφισσες, όπου υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς μετακινήσεις καθαριστριών από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα.

Δεν έχουμε εκπαιδευτεί ούτε καν ενημερωθεί για τις μεθόδους και διαδικασίες καθαρισμού ώστε να προστατευόμαστε οι ίδιες αλλά και να συμβάλουμε ολοκληρωμένα στην υγιεινή των σχολείων και στην πρόληψη της διασποράς του covid-19 και άλλων νοσημάτων.

Η ολοκληρωμένη προστασία της υγείας των εργαζομένων καθαριστριών από τους επαγγελματικούς κινδύνους στο χώρο εργασίας όπως είναι ο covid-19, αποτελεί εργοδοτική ευθύνη με βάση τις γενικές διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (Νομος3850/2010) και τις ειδικές διατάξεις για την προστασία από βιολογικούς κινδύνους (2000/54/ΕΚ της 18ης Σεπτεμβρίου 2000).

-Καλούμε τις Συναδέλφισσες καθαρίστριες όλου του Ν. Ιωαννίνων σε κοινό αγώνα για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

-Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού για να μπορεί να υπάρχει ουσιαστική καθαριότητα και δυνατότητα για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα .

-Να μην εφαρμοστεί στην πράξη από 01/01/22 ο νόμος που καταργεί την 8ωρη απασχόληση, την καθιέρωση νέων μορφών εκμετάλλευσης με ταυτόχρονο χτύπημα και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Να αντιληφθούμε τη δύναμή μας και την αναγκαιότητα της εργασίας μας!!!

-Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που ήρθαν πριν λίγες μέρες να μπορούν να επαρκούν για όλες τις καθαρίστριες .

 

Οργάνωση και αγώνας για την υγεία και τα δικαιώματά μας!!! “

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!