Με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς να τους δώσει τον χρόνο ούτε για μια στοιχειώδη απολογία, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν αξιωματικό και δύο υπαξιωματικούς από υπηρεσία της Θεσπρωτίας, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την απόδραση του κρατούμενου από το Νοσοκομείο Φιλιατών.
Το Αρχηγείο επικαλείται λόγους «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος» χωρίς να τους αναφέρει συγκεκριμένα και κυρίως χωρίς να δίνει στους αστυνομικούς την ευκαιρία να συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης.
Οι τρεις αστυνομικοί δεν κλήθηκαν καν για ακρόαση και δεν συγκλήθηκε πειθαρχικό ή άλλο διοικητικό όργανο.
Η βεβιασμένη απόφαση του Αρχηγείου φαίνεται να εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς, όμως έχει επιβαρύνει πολύ το κλίμα μεταξύ των αστυνομικών, καθώς δύσκολα βρίσκει ανάλογο προηγούμενο.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Θεσπρωτίας, με έγγραφό της προς τη φυσική και την τοπική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνει ότι τα συμφέροντα των αστυνομικών παραβιάζονται και μάλιστα βίαια. Οι αστυνομικοί καταδικάζουν τις αποφάσεις αυτές ως προϊόν βιασύνης και δειλίας.
Ολόκληρη η επιστολή  της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας : 
Το Σωματείο μας καταδικάζει την Απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να θέσει σε διαθεσιμότητα έναν Αξιωματικό και δύο συναδέλφους Υπαξιωματικούς του Σώματος, χωρίς προηγούμενη κλήση τους σε ακρόαση, επικαλούμενο λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος», που δεν κατονομάζονται!
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας ούτε πειθαρχικό, ούτε συναποφασίζον διοικητικό όργανο είναι. Αυτά αποτελούν αρμοδιότητες των Πειθαρχικών Συμβουλίων και της Φυσικής Ηγεσίας, αντίστοιχα.
Το Σωματείο μας όμως είναι αποφασισμένο να εκτελέσει τους καταστατικούς σκοπούς του και να προστατεύσει τα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των Αστυνομικών – μελών του, όταν αυτά θίγονται, κυρίως δε, να συμβάλει στη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας του πολίτη, ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.
Και εν προκειμένω, παραβιάζονται βίαια!
Η Φυσική Ηγεσία, επιλέγει τον δρόμο της επίδειξης εξουσίας, της εξάντλησης της αυστηρότητας και της εκδίκησης, θυσιάζοντας πολύτιμο έμψυχο υλικό.
Αναρωτιόμαστε, μαζί με όλους τους εχέφρονες πολίτες, ποιοι είναι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα οι «επιτακτικοί» τέτοιοι, που επιβάλλουν το μέτρο της διαθεσιμότητας, σε τρεις μάχιμους Αστυνομικούς, χωρίς μάλιστα την στοιχειώδη προηγούμενη ακρόασή τους;
Γιατί η Διοίκηση επιλέγει να αδρανοποιήσει άρον – άρον τρία στελέχη της, αντί να τους αξιοποιήσει περισσότερο στη σύλληψη του αποδράσαντος, αντί να τους δώσει την δυνατότητα της ουσιαστικής συνδρομής και της ενεργούς συμμετοχής στις έρευνες εντοπισμού και επανασύλληψης του δράστη;
Γιατί τους καταδικάζει, πριν καταδικαστούν αρμοδίως;
Γιατί περιφρονούνται τοι Εγκύκλιες της ίδιας της Διοίκησης, που επιφυλάσσουν την επιβολή του θεσμικού μέτρου της διαθεσιμότητας «με μεγάλη φειδώ, υπευθυνότητα και αμεροληψία, ειδικά στις περιπτώσεις ελευθέρωσης/απόδρασης κρατουμένου» (αρ. πρωτ. 583/12-04-2016 Έγγραφο του Α/ΕΛ.ΑΣ.);
Η «εκδίκηση και η επίδειξη ισχύος» αποτελούν πράξεις βίας και δεν συνάδουν με την Χρηστή Διοίκηση, ούτε με τις Αρχές που διέπουν το Σώμα και την ιστορία του.
Η επίκληση διατάξεων (αρ. 15 ΠΔ120/2008, αρ. 6 Ν 2690/1999, υπό το ερμηνευτικό φως της νομολογίας, ενδεικτικά ΔΕφΑ 1439/1999, 308/2001,2231/2000), που τέθηκαν συσταλτικά, με το ακριβώς αντίθετο νόημα από αυτό που αποδόθηκε με τις Αποφάσεις για διαθεσιμότητα, μετατρέπουν το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας σε ποινή και μάλιστα ακραία αυστηρή και καθιστούν τις εν λόγω αποφάσεις απαράδεκτες, περιφρονητικές και εξευτελιστικές για τους συναδέλφους.
Τις καταδικάζουμε ως προϊόν βιασύνης και δειλίας!
Δεν μας αξίζουν και είμαστε βέβαιοι ότι δεν χαρακτηρίζουν την Φυσική Ηγεσία μας.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι διαπομπεύετε στη μικρή μας κοινωνία τρείς οικογενειάρχες αστυνομικοί  για επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Πως αισθάνεστε που ενώ αφήσατε τους συναδέλφους μας χωρίς όπλο και ταυτότητα, στερώντας τους το δικαίωμα που ο νόμος τους δίνει για σύλληψη εντός τριάντα (30)  ημερών από την απόδραση, αυτοί  συνέβαλαν αποφασιστικά  στη σύλληψη του αποδράσαντος εντός της επόμενης ημέρας;
Για ποιο λόγο τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Αναπληρωτής Διοικητής της εν λόγω υπηρεσίας ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση λίγες ώρες πριν το συμβάν;
Ζητούμε, να ανακληθούν άμεσα οι Αποφάσεις για διαθεσιμότητα και να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών και απόδοση πειθαρχικής δικαιοσύνης, με σεβασμό στους συναδέλφους, δίνοντάς τους την αυτονόητη δυνατότητα να διορθώσουν το όποιο λάθος τους και να υπερασπιστούν με αξιοπρέπεια τους  εαυτούς τους.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΑΚΟΣ Βασίλειος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ Ηλίας

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!