Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Μάιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε κοντά στα κανονικά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Μάιος χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές της θερμοκρασίας με θετικές και αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας κατά την διάρκειά του, παρουσιάζοντας έντονες διαφορές της θερμοκρασίας με βάση την γεωγραφική περιοχή. Στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και -0.9 °C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο καθώς και στην Κρήτη, καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις, +0.7 με +1.1 °C. Ενώ σε Στερεά ΕλλάδαΠελοπόννησο, Νησιά Αιγαίου και Δωδεκάνησα η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στον μέσο όρο με αποκλίσεις, -0.4  με +0.3 °C.

Στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε ο 1ος μήνας με αρνητικές αποκλίσεις μετά από 10 συνεχόμενους μήνες (από τον Ιούλιο 2023) όπου καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 5 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο αποτελεί τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

 

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαΐου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για την Κρήτη ήταν ο 5ος πιο θερμός Μάιος από το 2010, και για τη Δυτική Ελλάδα ο 6ος πιο θερμός. Αντιθέτως στη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο 5ος πιο ψυχρός και στη Θεσσαλία ο 3ος πιο ψυχρός Μάιος από το 2010. Ο Μάιος του 2024 ξεκίνησε με αρνητικές αποκλίσεις στο πρώτο πενθήμερο του. Πρόσκαιρα το διάστημα 7-11 Μαΐου καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις σε πολλές περιοχές. Μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις στο διάστημα 12-18 Μαΐου κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας της τάξης των 10-12°C κάτω από τα κανονικά. Θετικές αποκλίσεις το ίδιο διάστημα στην Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Θετικές αποκλίσεις σχεδόν σε όλη την χώρα το διάστημα 18-25 Μαΐου.

 

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -0.5 °C, με 16 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 19 ημέρες του μήνα ήταν κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε -0.9 ºC κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση της θερμοκρασίας. Στα Ιωάννινα παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (26 ημέρες) και ακολουθούν η Κέρκυρα με 24 ημέρες, και η Πάτρα με 23 ημέρες. Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία οι περισσότερες ημέρες με αρνητική απόκλιση θερμοκρασίας. Στην Ορεστιάδα καταγράφηκαν 22 ημέρες με αρνητική απόκλιση θερμοκρασίας, στη Σαμοθράκη, στη Λάρισα και στη Σκόπελο 20 ημέρες του μήνα καταγράφηκαν με αρνητική απόκλιση της θερμοκρασίας.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

 

 

Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα μας πατώντας εδώ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!