Ορατά είναι πλέον τα σημάδια της ερήμωσης της υπαίθρου, της μείωσης της παραγωγικής βάσης και της αύξησης των ανισοτήτων. Ακόμα και περιοχές με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και ικανές να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς, βρίσκονται σε οριακό επίπεδο.

Αυτή είναι η εικόνα που έχει η Νέα Αριστερά από την επαφή της με τις τοπικές κοινωνίες σε δεκάδες κοινότητες των Ιωαννίνων, στις περιοδείες που κάνει ενόψει των ευρωεκλογών.

Το Σάββατο, κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς Ιωαννίνων με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Φιλήμονα Καραμήτσο, τη βουλεύτρια Μερόπη Τζούφη, φίλους και μέλη του κόμματος βρέθηκαν από το πρωί ως και το βράδυ στον Κατσικά, το Κουτσελιό, το Δροσοχώρι, τη Νεοκαισάρεια, την Πεδινή, την Κοσμηρά κ.α.

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων συνυπάρχουν διαφορετικές αναπτυξιακές δραστηριότητες και συνδυάζεται ο τρόπος ζωής στον αστικό ιστό με της υπαίθρου.

Η δυναμική που αναπτύσσει η γεωργική παραγωγή συναντάται με μεγάλα τμήματα ακαλλιέργητης γης, η πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες με τις ελλείψεις σε υποδομές, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα με τις αυθαιρεσίες και την έλλειψη οργανωμένης πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μία ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής ανασυγκρότησης που χρειάζονται περιοχές όπως το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

 

Την Κυριακή η Νέα Αριστερά με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Φιλήμονα Καραμήτσο, τη βουλεύτρια Μερόπη Τζούφη, φίλους και μέλη του κόμματος, βρέθηκαν στο Μικρό και το Μεγάλο Περιστέρι, την Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο και είχε συζητήσεις με δεκάδες κατοίκους στις πλατείες και τα καφενεία των χωριών.

Η ανησυχία από την αδυναμία των ορεινών περιοχών να κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του εθνικού και ευρωπαϊκού περιφερειακού σχεδιασμού ώστε να τεθεί η ανάπτυξη των ορεινών όγκων στο επίκεντρο, είναι εμφανής.

Τα δεδομένα που διαγράφονται συζητήθηκαν και στην συνάντηση με την Δήμαρχο Μετσόβου Μαρία Χριστίνα Αβέρωφ, στο Δημαρχείο.

Τα προβλήματα της εγκατάλειψης των χωριών, της μειωμένης χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δήμων, διαρκώς παρόντα, απαιτούν και επείγουσες παρεμβάσεις και λύσεις με απαραίτητη και τη διαβούλευση του κράτους με τους δήμους ώστε να τεθούν οι βασικές προτεραιότητες.

Διαφαίνεται επίσης, ότι το τουριστικό μοντέλο δεν απαντάει από μόνο του στη σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του τόπου και χρειάζεται να ανοίξει μία σοβαρή και τεκμηριωμένη συζήτηση για το πώς θα οικοδομηθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που θα αξιοποιεί το σύνολο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Η Νέα Αριστερά με αξιόπιστο και τεκμηριωμένο λόγο και πρόγραμμα θα είναι μέσα στην Ευρωβουλή μία δυνατή φωνή υπέρ της Ευρώπης των περιφερειών, υπέρ μίας ανάπτυξης ισότιμης και δίκαιας για όλους και όλες.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!