Εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοιού, ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε άρση απαγόρευσης εξαγωγής 158 φαρμάκων, τα οποία «αγωνίζονται» για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής .

Έντονη είναι η αντίδραση και για τις εξαγωγές των εμβολίων που για πρώτη φορά επιτρέπει ο ΕΟΦ. «Όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή εμβολίων, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά», σημειώνουν.

Σημειώνεται ότι, η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π. Από την πλευρά τους και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας καλούν τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους, καθώς προειδοποιούν ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι «τεράστια». Τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων φαρμάκων εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τουλάχιστον 137 σκευασμάτων, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Ο ΦΣΘ ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων ώστε να μην δυναμιτιστεί η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακό του.

«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες» επισημαίνει ο ΦΣΘ.  Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!