Τα νέα αρχαιολογικά και επιγραφικά τεκμήρια που εντοπίστηκαν από τις δεκαετείς ανασκαφές του θεάτρου της Νικόπολης παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη και τον Νικόλαο Παπαζαρκάδα από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών.
Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκε μια εντυπωσιακή πλήρως σωζόμενη αναθηματική επιγραφή εμπλουτίζοντας τη γνώση μιας εκ των σημαντικότερων πόλεων της Ρωμαϊκής Ελλάδας,κυρίως όσον αφορά τη διάδραση αυτοκρατορικής εξουσίας και τοπικών ελίτ.
Οπως εξηγεί στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας η κ.Αγγέλη η πινακίδα η οποία σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και εκτίθεται στο χώρο του Μουσείου Νικόπολης είναι αφιερωμένη σε μια μεγάλη δωρήτρια χάρη στην οποία έγιναν έγιναν εκτεταμένες εργασίες σε όλο το κοίλο και την είσοδο του αρχαίου θεάτρου.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια οικονομικά και κοινωνικά επιφανή οικογένεια η οποία αναφέρεται και σε ευρήματα στο χώρο των Δελφών.
Το εύρημα αυτό είναι το σημαντικότερο όχι όμως το μόνο αφού η αρχαία Νικόπολη φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου σημαντικές προσωπικότητες όπως τον ανιψιό του Οκταβιανού Γερμανικό, τον αυτοκράτορα Αδριανό, τον φιλόσοφο Επίκτητο αλλά και τον αυτοκράτορα Νέρωνα, ο οποίος όχι μόνο την επισκέφθηκε αλλά έλαβε μέρος και στα Άκτια.
Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 το εμβληματικό αυτό μνημείο δέχθηκε ξανά κοινό στις εξέδρες του μετά από 1.500 και πλέον χρόνια χάρη στις εργασίες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 με πρωτοβουλία του Κωσταντίνου Ζάχου και εντατικοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια με τις προσπάθειες που κατέβαλλαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας , το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου “ανασύροντας” από τη λήθη της ιστορίας και του χρόνου .
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.