Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου να απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στις Εθνικές Οδούς Πρέβεζας-Ιωαννίνων και Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας κατά τα Σαββατοκύριακα, από τις 19 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Το περασμένο ήταν το πρώτο από τα Σαββατοκύριακα εφαρμογής του μέτρου και τα πρώτα συμπεράσματα για τις συνέπειες του μέτρου και λιγότερο, για την αποτελεσματικότητα της αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων, βγήκαν από τους οδηγούς φορτηγών… Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Μεταφορές Ηπείρου-Κέρκυρας Αλεξ. Μπαλακέρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, ενός οδηγού φορτηγού κατοίκου Λευκάδας, ο οποίος ερχόμενος από την Ηγουμενίτσα, δε μπορούσε να φτάσει με το όχημά του στο σπίτι του…

Τα περισσότερα ταξίδια των φορτηγών για το εξωτερικό μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ξεκινούν ή ολοκληρώνονται κατά το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και έτσι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα για τα φορτηγά που κινούνται προς τους οδικούς άξονες της Εγνατίας, της Ιόνιας και Άκτιο-Αμβρακία.

Ο κ. Μπαλακέρας εξέφρασε και την απορία πως η απόφαση για την υποχρεωτική διεύλευση των βαρέων οχημάτων μέσω της Ιόνιας Οδού και όχι από την παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου υπογράφηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενώ η απόφαση για τις ΕΟ Ιωαννίνων-Πρέβεζας και Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Το Υπουργείο απάντησε στο σχετικό ερώτημά του πως σύμφωνα με συγκεκριμένο άρθρο του ΚΟΚ, για δρόμους ευθύνης του ο Περιφερειάρχης έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.

Σκέψεις αλλαγής στην ισχύουσα απόφαση, όπως δυνατότητα διεύλευσης από τους δύο δρόμους κατά τις νυχτερινές ώρες μόνο, θα φέρουν ένα λάθος πάνω στο λάθος, καθώς ο οδηγός που θα φτάνει στο λιμάνι τα ξημερώματα, θα πρέπει να περιμένει – πού άραγε; – να έρθει η νύχτα για να μπορέσει να ταξιδέψει ξανά!

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταφορέων προκαλούνται προβλήματα εφοδιασμού που πρέπει να επιλυθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Την ίδια στιγμή και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας κατέθεσε αίτημα επανεξέτασης της απόφασης για την απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, σημειώνοντας ότι  η παρέμβαση αν και είναι προς την σωστή κατεύθυνση, παρουσιάζει κενά.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!