Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μπούρχα
Είναι ο τέταρτος πληθυσμιακά Δήμος της Ηπείρου, ωστόσο το πλεονέκτημα (;) αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί κατά τα χρόνια της Καλλικρατικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού δεόντως, και έτσι, ο περί ου ο λόγος, Δήμος Ζίτσας, δίνει ακόμα την εικόνα ενός μικρού και… κλειστοφοβικού Δήμου με ακαλλιέργητα τα συγκριτικά του πλεονεκτημάτα, τους φυσικούς του πόρους και την οικονομική του υγεία.
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο epirusgate.gr o Σπύρος Πάικας, νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας, της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Ζίτσας”. Ο κ. Πάικας μετράει μια θητεία ως αντιδήμαρχος στο Δήμο Ζίτσας, κατά την πρώτη καλλικρατική θητεία, 2010-2014, και μετά από ένα πέρασμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση την πενταετία 2014-2019, βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας, για πρώτη φορά τώρα, ως επικεφαλής παράταξης. Η εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική και με τα όσα δηλώνει στη συνέντευξή του, καταθέτει ένα σαφές σχέδιο για το πως μπορεί να αλλάξει ρώτα ο Δήμος Ζίτσας, ξεφεύγοντας απο λογικές επανεκλογής… που ξεκινούν από την επομένη των εκλογών. Την πολιτική αυτή υποστηρίζει πως ακολουθεί ο νυν Δήμαρχος που παραμένει στην πεπατημένη, για τρίτη κατά σειρά θητεία στο τιμόνι του Δήμου.
“Ο Δήμος Ζίτσας είναι και πρέπει να λειτουργεί ως μεγάλος και ισχυρός Δήμος” υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πάικας, ασκώντας κριτική για όσα δεν κάνει η διοίκηση Πλιάκου, παρά τη συναίνεση που ο ίδιος της έχει δώσει κατ’ εξακολούθηση, σε πολλά, μικρά και μεγάλα θέματα του Δήμου.
Σημαντική τέλος, είναι η πρόσκληση που απευθύνει ο κ. Πάικας προς τις προοδευτικές δυνάμεις του Δήμου Ζίτσας για συνεργασία ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου να αλλάξει το σημερινό καθεστώς διοίκησης.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πάικα:
Ερ. Ένας χρόνος νέας αυτοδιοικητικής θητείας: Έχει αλλάξει κάτι στο Δήμο Ζίτσας, κάτι γίνεται διαφορετικά ή συνεχίζουμε με την πεπατημένη των δύο προηγούμενων θητειών του Μ. Πλιάκου;
Απ: Από όσα βιώνουμε αυτόν τον ένα χρόνο της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, διαπιστώνουμε ότι η κυρίαρχη φιλοσοφία διοίκησης του Δημάρχου εξακολουθεί να είναι ο συγκεντρωτισμός στη λήψη αποφάσεων, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την πορεία του Δήμου Ζίτσας. Ο Δήμαρχος ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων δύο θητειών του.
Ο Δήμος Ζίτσας και λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων του μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με αποκέντρωση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, ιδίως στον τομέα της καθημερινότητας, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για κάθε δημοτική αρχή. Προς την κατεύθυνση αυτή ο νόμος παρέχει συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία η δημοτική αρχή εσκεμμένα δεν τα εκμεταλλεύεται. Όπως είναι η πάγια προκαταβολή στους προέδρους των κοινοτήτων ακόμη και η ψήφιση συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού που να τα διαχειρίζονται οι κοινότητες. Συνειδητά επιλέγεται η εξάρτηση των τοπικών προέδρων από το σύστημα διοίκησης του Δήμου προκειμένου αυτοί να υποχρεώνονται κατά κάποιο τρόπο να περνάνε από το γραφείο του Δημάρχου. Αν όμως ο Δήμος επέλεγε να λειτουργήσει δίνοντας συγκεκριμένα κονδύλια και ευθύνες στις τοπικές κοινότητες, πάντα με τον προβλεπόμενο έλεγχο από τις υπηρεσίες, τότε σίγουρα σε ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας στα χωριά του Δήμου θα είχαμε πιο αποτελεσματικές και άμεσες παρεμβάσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Δήμος θα είχε σαφώς έναν πιο επιτελικό ρόλο και θα μπορούσε η διοίκηση να αφιερώσει περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο για τα πιο κρίσιμα ζητήματα του τόπου, να σχεδιάσει αποτελεσματικότερα το μέλλον του Δήμου.
Χαρακτηριστικό αυτής της φιλοσοφίας είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης, του συμβουλίου νέων, τα έργα που προγραμματίζονται τα γνωρίζει μόνο ο Δήμαρχος και μια κλειστή ομάδα δημοτικών του συμβούλων, αγνοούνται οι προτάσεις των προέδρων σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα, πολλοί πρόεδροι δεν ερωτώνται καν για θέματα του χωριού τους και επιλέγεται η επαφή του Δημάρχου απευθείας με τους πολίτες. Αυτό τον χρόνο προλάβαμε ήδη να γίνουμε μάρτυρες γεγονότων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Μάθαμε για παράδειγμα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μάλιστα, ότι η επιλογή των οδών που θα ασφαλτοστρωθούν στην έδρα του Δήμου επελέγησαν από δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Πλιάκου, επίσης τον ιερέα ενός χωριού να εξαγγέλλει στους κατοίκους ως αντιπρόσωπος του Δημάρχου ότι ο Δήμος παραχωρεί συγκριμένη έκταση για την ανέγερση παρεκκλησίου και ο τοπικός Πρόεδρος να μην γνωρίζει το παραμικρό…
Η επιλογή αυτού του μοντέλου διοίκησης όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, «βγαίνει» πολιτικά και ψηφοθηρικά στο Δήμαρχο, όμως τον τόπο αυτές οι αντιλήψεις τον κρατάνε πίσω. Αυτό επιβάλλεται να αλλάξει και να περάσουμε σε πιο δημοκρατικό και αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του Δήμου.
Ερ. Τι είδους αντιπολίτευση επιλέξατε να ασκήσετε αυτό τον πρώτο χρόνο της αυτοδιοικητικής περιόδου, ως επικεφαλής μιας νέας παράταξης;
Απ: Η παράταξή μας εξέλεξε 6 συμβούλους (πέντε και εγώ ως επικεφαλής), εκ των οποίων οι 4 εκλέγονται για πρώτη φορά και είναι νέοι άνθρωποι και ηλικιακά. Γενικά η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας ήταν άνθρωποι νέοι σε ηλικία που κατήλθαν ως υποψήφιοι για πρώτη φορά στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό ήταν κάτι που και προσωπικά με χαροποίησε, γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, του τόπου που ζουν και μεγαλώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, από πρώτο χέρι. Εξάλλου και εγώ έτσι ξεκίνησα πριν 15 περίπου χρόνια στον αυτοδιοικητικό στίβο. Αρχικά λοιπόν πιστεύω ότι μέσα από την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξης περάσαμε το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους ενεργούς πολίτες και ότι μπορούμε να πετύχουμε την έννοια του ανοιχτού στους δημότες Δήμου. Σε όλο και περισσότερους δημότες.
Σε ό,τι αφορά τώρα το είδος της αντιπολίτευσης αυτό τον πρώτο χρόνο της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, επιλέξαμε να συνδυάσουμε την κριτική όχι με στείρα άρνηση αλλά με επιχειρήματα, συνδυαζόμενη με συγκεκριμένες προτάσεις για μια σειρά από θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και να μεταφέρουμε προτάσεις και προβληματισμούς των τοπικών προέδρων, των φορέων του Δήμου αλλά και μεμονωμένων πολιτών, πάντα όμως για θεσμικά ζητήματα και για ζητήματα που αφορούν την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου. Τόσο στο πλαίσιο της καινούριας διαδικασίας των συμβουλίων της λογοδοσίας όσο και κατά τις τακτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα δικαιώματα που μας δίνει η νομοθεσία, οι παρεμβάσεις μας ήταν διαρκείς και σε κάθε συμβούλιο, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη σειρά θεμάτων, ασκώντας θεσμικό έλεγχο στη διοίκηση για όσα έπραξε ή δεν έπραξε και επίσης αναδεικνύοντας τη διαφορετική μας αντίληψη για το πώς πρέπει να διοικείται ένας σύγχρονος Δήμος.
Υπάρχουν μάλιστα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις οποίες επηρεάσαμε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με τις προτάσεις που καταθέσαμε (π.χ. η λειτουργία κοινοτικού καφενείου ανενεργού για πάρα πολλά χρόνια από νέους ανθρώπους του χωριού με τη μορφή της ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλες) και η δική μας πρόταση ήταν αυτή που τελικά κατέληξε να είναι και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ερ. Με την εμπειρία της πρώτης θητείας του νυν Καλλικρατικού Δήμου Ζίτσας, υπό την ηγεσία τότε του Δημήτρη Ρογκότη, πώς θα αξιολογούσατε συνολικά την πορεία του Δήμου, στο πέρασμα των χρόνων;
Απ: Δεν θέλω να είμαι άδικος. Ο Δήμος Ζίτσας έκανε βήματα σε αρκετούς τομείς. Βέβαια ο επί τρεις θητείες τωρινός Δήμαρχος παρέλαβε έναν Δήμο οικονομικά εύρωστο, με την απόλυτα κυριολεκτική έννοια του όρου «εύρωστος», οπότε είχε την πλήρη ευχέρεια να κάνει τις παρεμβάσεις του και να δρομολογήσει τις προτεραιότητές του μέσα σε ένα οικονομικά ασφαλές περιβάλλον. Σε έναν λοιπόν ικανοποιητικό βαθμό αξιοποίησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή του και ενέταξε τα έργα που είχε επιλέξει. Υπάρχουν έργα που αφήνουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στο Δήμο Ζίτσας, υπάρχουν όμως και έργα που επιλέχθηκαν χωρίς κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία, με το αποτύπωμά τους να αποτελεί τουλάχιστον ερωτηματικό, άρα κατ’ επέκταση χωρίς σοβαρή χρηστικότητα για το μέλλον, που σημαίνει λάθος διαχείριση των κονδυλίων καθώς και έργα που η ολοκλήρωσή τους βαδίζει από παράταση σε παράταση και διαπερνά όλες τις αυτοδιοικητικές θητείες του κ. Πλιάκου.
Το πιο σημαντικό για εμένα και πιστεύω για όλους τους δημότες είναι ότι ο Δήμος Ζίτσας πρέπει να παραμείνει ένας εύρωστος οικονομικά Δήμος όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια από τη σύστασή του το 2011 και μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τις προσπάθειές του για τα έσοδα που μπορεί να έχει και πιστέψτε με, μπορεί να έχει πολλά περισσότερα έσοδα χωρίς ταυτόχρονα αυτό να συνεπάγεται επιπλέον βάρη στους πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη με την πρόσφατη αύξηση των ανταποδοτικών τελών, την 2η αύξηση τελών επί Δημαρχίας Πλιάκου, την οποία η παράταξή μας καταψήφισε.
Με βασική προϋπόθεση λοιπόν αυτή, την κατοχύρωση δηλαδή της οικονομικής αξιοπιστίας και δυναμικής του Δήμου Ζίτσας, τότε μια νέα διοίκηση με άλλο όραμα, στόχους και προτεραιότητες μπορεί κάλλιστα να εξελίξει ακόμη περισσότερο την πορεία του Δήμου. Γιατί κανείς δεν θέλει να παραλαμβάνει “καμένη γη” και έναν Δήμο οικονομικά προβληματικό και υποστελεχωμένο που θα πρέπει να ασχολείται καθημερινά με το πώς και με ποιους θα τα βγάλει πέρα. Άρα η πορεία του Δήμου από τη στιγμή που δεν έχει να αντιμετωπίσει οικονομικής φύσεως ζητήματα, είναι διαχρονικά σε καλό επίπεδο, τηρουμένων των κάθε φορά δυσκολιών, πρέπει όμως επαναλαμβάνω, να τεθούν άλλες προτεραιότητες μέσα από ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και σίγουρα με σοβαρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Ερ.: Πλεονεκτήματα, αναξιοποίητες δυναμικές του Δήμου Ζίτσας, λάθη και ολιγωρίες… Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου σήμερα;
Απ: Ο Δήμος Ζίτσας αποτελείται από πέντε πρώην Δήμους, νυν δημοτικές ενότητες, εκ των οποίων οι δύο (Πασσαρώνα και Εκάλη) χαρακτηρίζονται ως ημιαστικές περιοχές με έντονη ταυτόχρονα αγροτοκτηνοπτηνοτροφική δραστηριότητα αλλά και με την παρουσία πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των λεγόμενων πιο μεγάλων επιχειρήσεων του Νομού (ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΧΗΤΟΣ, ΒΙΚΟΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ κλπ), με τη συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων να συναντάται σε αυτές, ιδίως στην Πασσαρώνα και οι άλλες τρεις (Ζίτσα, Ευρυμενών, Μολοσσών) η λεγόμενη ενδοχώρα του Δήμου, στις οποίες παρατηρείται με το πέρασμα των χρόνων μια συνεχής πληθυσμιακή συρρίκνωση. Στον άξονα όμως της ενδοχώρας συναντάμε το πιο «πλούσιο» κομμάτι του Δήμου, με το ανυπέρβλητο φυσικό κάλος (ο ποταμός Καλαμάς, τα δάση, το Θεογέφυρο και τα υπόλοιπα γεφύρια, τα μοναστήρια) που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Δήμο και επίσης συνεισφέρει τα περισσότερα ίσως ίδια έσοδα στον Δήμο (υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες, διαχειριστικές μελέτες δασών).
Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα να συνδυαστούν αρμονικά οι δύο αυτοί άξονες του Δήμου (ημιαστικού – αγροτικού περιβάλλοντος και ενδοχώρας). Η πιο σημαντική αιτία για αυτό κατά την άποψή μου, είναι η απουσία χωροταξικού πλαισίου, με ευθύνες τόσο της πολιτείας αλλά και με σχεδόν ίσες ευθύνες και του Δημάρχου, καθώς στο τεράστιο αυτό ζήτημα δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση πίεσης, διεκδίκησης και ούτε έχει επιδιώξει να συζητήσει διαχρονικά τον παραμικρό σχεδιασμό χωροταξικού πλαισίου. Για εμάς ο Δήμος Ζίτσας δεν νοείται να χαρακτηρίζεται από κάποιους ιθύνοντες ως ένας μικρός περιφερειακός Δήμος.
Ο Δήμος Ζίτσας είναι και πρέπει να λειτουργεί ως μεγάλος και ισχυρός Δήμος και να στοχεύει να είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που συνδυάζουν αρμονικά και με κανόνες την προστασία του περιβάλλοντος και το επιχειρείν, που κάτοικοι και επισκέπτες δεν θα αισθάνονται ως πολίτες κατώτερης σημασίας σε σχέση με την ακανόνιστη όποιας μορφής και περιεχομένου ανάπτυξη, που οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνεχώς θα εξελίσσονται, που ο πολιτισμός θα αναδεικνύεται στοχευμένα με σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά. Δεν νοείται σύγχρονος, ισχυρός και πρωτοπόρος Δήμος:
- χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς εκπόνηση τοπικών – πολεοδομικών σχεδίων,
- με το να επιλέγει τη διεξαγωγή εμποροπανήγυρης αντί να έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στην περιοχή της Πράσινης Γωνιάς στη Βουνοπλαγιά (αποτελεί προεκλογική μας πρόταση και δέσμευση), με λειτουργία σε τακτική βάση, ώστε να αναδειχθεί και προωθηθεί η τοπική παραγωγή,
- με το να μην έχει σχεδιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα συλλογής των λεγόμενων ογκωδών αντικειμένων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του Δήμου να έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον,
- με το να σέρνεται κυριολεκτικά επί 3 αυτοδιοικητικές θητείες, η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Ελεούσα,
- με το να μην έχει ολοκληρώσει εδώ και 3 χρόνια το καταφύγιο αδέσποτων ζώων (ψηφισμένο από το δημοτικό συμβούλιο από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο),
- με το να μην έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό και την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την προώθηση της αμπελουργίας – οινοποιίας – παραγωγής αποσταγμάτων στην αμπελουργική ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ Ζίτσας,
- με το να μην έχει προχωρήσει η ενεργειακή κοινότητα (επίσης ψηφισμένη από το δημοτικό συμβούλιο από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο),
- με το να μην έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ώστε να αποτελέσει τον οδηγό για τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας και τη συνέργεια και συντονισμό στην ανάπτυξη δημοτικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών,
- με το να μην υπάρχει καμία ανάληψη πρωτοβουλιών για την ίδρυση νέων δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, όπως Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για ενήλικους, προληπτική ιατρική κ.λπ.) σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, καθώς επίσης και για τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, όπως φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, Κέντρου Ημέρας για άτομα που πάσχουν από άνοια (παραχωρήθηκε στο Δήμο η μαθητική εστία στη Ζίτσα για 25 χρόνια, έχει παρέλθει ήδη κοντά μια πενταετία και δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί…),
- με το να μην σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός υπαίθριου ανοιχτού χώρου στα όρια της πρωτεύουσας του Δήμου που να συγκεντρώνει σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ερασιτεχνικά τοπικά αλλά και εκτός Δήμου σχήματα και ομάδες, χορευτικές παραστάσεις, κλπ) κατά τους θερινούς μήνες,
- με το να μην έχει λειτουργήσει ακόμη το Μουσείο Ευεργετών στο ιστορικό κτήριο της Καπλανείου Σχολής στο Γραμμένο και να έχει ξεχαστεί εντελώς η ίδρυση Μουσείου Εκπαίδευσης στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κάτω Λαψίστας, σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που μέχρι σήμερα όχι απλά δεν υλοποιήθηκε αλλά και καμία συζήτηση από πλευράς Δημάρχου δεν άνοιξε (εμείς το θέσαμε ως ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο),
- με το να μην αξιοποιούνται τα έσοδα από τα πολλά κληροδοτήματα που έχει ο Δήμος και να μην αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για αλλαγή της βούλησης του διαθέτη με τις νόμιμες διαδικασίες όπου διαπιστώνεται ότι ο σκοπός δεν μπορεί αντικειμενικά να υλοποιηθεί και που αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν στις κοινότητες τα ποσά που τους αναλογούν και με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και
- αφήνω τελευταίο αλλά απολύτως χαρακτηριστικό ενός μικρού, φοβικού και κλειστού Δήμου, το γεγονός ότι δεν μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παρ’ όλες τις επίμονες αναφορές μας ως προς αυτό εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτές τις νοοτροπίες και αντιλήψεις επιδιώκουμε να αλλάξουμε για να υλοποιήσουμε το όραμά μας. Που είναι ένας σύγχρονος Δήμος, με τη θέση που του αρμόζει, αυτή του μεγάλου Δήμου, του ανοιχτού στους δημότες του, χωρίς φοβικά σύνδρομα, Δήμος πρωτοπόρος με τον δημότη στην πρώτη γραμμή, που δεν θα χαρακτηρίζεται η διοίκησή του από μια απλή διαχείριση της εξουσίας και των υφιστάμενων πόρων, αλλά από καινοτομία, παρεμβατικότητα, ριζοσπαστισμό, με δημοκρατία, με διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των αποφάσεων στα μεγάλα και σημαντικά, με αποκέντρωση, βασιζόμενη και πορευόμενη πάντα με τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες και την ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχθούμε λοιπόν ότι θα εξακολουθούμε να χάνουμε και για τα επόμενα χρόνια αυτά τα μεγάλα στοιχήματα για το Δήμο μας.
Ερ. Τι αναγνωρίζετε ότι γίνεται σωστά στο Δήμο Ζίτσας, αν υπάρχει κάτι, αντίθετα με τα παραπάνω και είναι αυτό στο οποίο έχετε δώσει τη συναίνεσή σας;
Απ: Το ανέφερα και πρωτύτερα. Το σημαντικότερο και το πρωτεύον είναι ότι ο Δήμος Ζίτσας διαχρονικά έχει σωστά οικονομικά αποτελέσματα, όπως η οικονομική του κατάσταση αποτυπώνεται μέσα από τους απολογισμούς και ισολογισμούς χρήσης. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι η διαχείριση των κονδυλίων, δηλαδή το που κατευθύνονται οι δαπάνες, τα έξοδα, γίνεται με τρόπο που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Ο λόγος είναι ότι η επιλογή των έργων και των δράσεων βαρύνει την πλειοψηφία και θεωρούμε ότι η κατανομή που γίνεται δεν απηχεί τις σύγχρονες ανάγκες, δεν καλύπτει συνολικά και δίκαια όλες τις δημοτικές ενότητες, δεν αμβλύνει τις ενδοδημοτικές ανισότητες, δεν απευθύνεται ισότιμα προς όλους τους δημότες, ιδίως αυτούς που έχουν ανάγκη περισσότερης προστασίας και σημασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως για τη διοχέτευση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, το πώς και που αυτά κατευθύνονται, η πλειοψηφία αποφασίζει και λογοδοτεί για τις αποφάσεις της στους δημότες, οι οποίοι είναι και οι τελικοί κριτές όλων μας μέσα από την εικόνα που έχουν στα χωριά τους, στην καθημερινότητά τους, στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, στα οικονομικά τους.
Ερ. Υπάρχει από μέρους σας ανοχή στα θέματα στα οποία οι Δήμοι δυσκολεύονται σήμερα, αντικειμενικά, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής;
Απ: Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ανοχή. Δεν βρισκόμαστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης με τη λογική να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να καταλογίζουμε ευθύνες ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν. Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έχουν και οι Δήμαρχοι, όχι όλοι, δυστυχώς όμως η πλειοψηφία, σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή. Διότι στις φωνές αντίδρασης και στην κριτική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την κρίσιμη ώρα προτάσσουν το δικό τους συμφέρον, επιλέγοντας να συνδιαλλαγούν με τον εκάστοτε Υπουργό και δεν αναφέρομαι μόνο στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, με διαμεσολαβητές πολλές φορές κυβερνητικούς βουλευτές, για να πάρουν κάτι για το Δήμο τους.
Όσο όμως η τακτική αυτή γίνεται κανόνας και δυστυχώς έχει γίνει, τότε έρχεται η ώρα που στα πιο κρίσιμα και σοβαρά διαπιστώνουμε ότι οι Δήμοι βάλλονται από κυβερνητικές επιλογές. Και τότε ποια αντίδραση άραγε να υπάρξει; Αφού θα νιώθουν και υποχρέωση κατά κάποιο τρόπο στην κυβέρνηση γιατί κάτι πήραν. Και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο με μεγάλο χαμένο φυσικά την αυτοδιοίκηση. Επιβάλλεται λοιπόν με κοινή γραμμή να διεκδικήσουμε δυναμικά αλλαγή αυτής της φιλοσοφίας άμεσα, με μπροστάρηδες τους Δημάρχους.
Ερ. Η πολιτική κυριαρχία του σημερινού Δημάρχου, έχετε δηλώσει μετά τις εκλογές του 2023, πως δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνδρομή και αντίπαλων ιδεολογικά προς το Δήμαρχο, πολιτικών δυνάμεων. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε και αν ναι, πώς είναι δυνατόν ένα ψηφοδέλτιο με προοδευτική κατεύθυνση να ενώσει τις λεγόμενες Κεντροαριστερές δυνάμεις σε έναν Δήμο που παραδοσιακά δεν ήταν “δεξιός”;
Απ: Πιστεύω ότι όπου έχουν δημιουργηθεί καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες φυσικά ως βασική αιτία τους έχουν την μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, απαιτείται η δημιουργία ισχυρού μετώπου για να ηττηθούν αυτές. Και δεν το πιστεύω απλά, το έχω υποστηρίξει και στην πράξη με την συμμετοχή μου στο δημοτικό ψηφοδέλτιο των εκλογών του 2019, όντας θυμίζω εκλεγμένος μέχρι τότε περιφερειακός σύμβουλος. Φυσικά και εξακολουθώ λοιπόν να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θα ήταν τελείως διαφορετικό αν η παράταξη του 2019 είχε παραμείνει ενεργή όχι απαραιτήτως στον απόλυτο βαθμό αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Διότι σε κοινότητες που αυτό επετεύχθη, η παράταξή μας ήταν είτε 1η δύναμη είτε οριακά 2η. Και αυτό δείχνει πολλά για το πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο σημείο που έχει βρεθεί πλέον πολιτικά ο Δήμος Ζίτσας, αυτονόητα δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη να αλλάξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων ή έστω των περισσοτέρων δημοτών που ανήκουν στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Τις ευθύνες που μου αναλογούν σχετικά με την επικράτηση του σημερινού Δημάρχου και την κυριαρχία του στο Δήμο Ζίτσας τις αναλαμβάνω και τις αποδέχομαι, πάντα στο βαθμό όμως, που μου αναλογούν.
Επί 2 συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις έδωσα τη μάχη κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, ανεξαρτήτως του ότι δεν ήμουν και τις 2 φορές επικεφαλής. Και σε ό,τι με αφορά έχω και τη διάθεση και την όρεξη και την ενέργεια που απαιτείται για να δώσω ξανά τη μάχη αυτή και στις επόμενες εκλογές. Καλώ λοιπόν και όσους για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές να μην είναι υποψήφιοι ή να είναι υποψήφιοι με άλλη παράταξη, ακόμη και με την παράταξη του Δημάρχου, να δώσουν μαζί μας αυτή τη μάχη στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε ήδη πάρα πολλοί το συζητάνε και το εκφράζουν πώς ό,τι είχε να δώσει ο σημερινός Δήμαρχος στον τόπο το έδωσε.
Ερ. Σε ένα γενικότερο σχόλιο, λόγω της συμμετοχής σας ως εκλεγμένου μέλους στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ποια θα λέγατε ότι είναι σήμερα η κατάσταση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Απ: Θα έλεγα ότι είναι η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση και κανέναν απολύτως εφησυχασμό. Ότι βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών. Αλλαγές οι οποίες όμως περιορίζουν την παρεμβατικότητα των δήμων σε κρίσιμα ζητήματα. Άρα αλλαγές που δεν χαρακτηρίζονται ως θετικές παρεμβάσεις για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικότερα επίκαιρα παραδείγματα η διαχείριση του νερού και τα ενεργειακά θέματα. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στα ζητήματα αυτά τείνουν προς την κατεύθυνση να απωλέσουν οι Δήμοι κρίσιμους τομείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.
Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι διαχρονικά ταυτισμένος και χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα των παρεμβάσεων προς τον πολίτη με την άσκηση εκείνων των πολιτικών που συνδέονται πρωτίστως με την προστασία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής ειρήνης αν θέλετε, για να το εκφράσω λίγο πιο βαρύγδουπα, καθόλου όμως καθ’ υπερβολήν. Η κοινωνική πολιτική που ασκείται θεσμικά μέσα από τις δομές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, επιβάλλεται να ενισχυθεί, το πλαίσιο να ισχυροποιηθεί και να κατοχυρωθεί θεσμικά ακόμη περισσότερο και να μην επιτρέψουμε εκπτώσεις ως προς το ζήτημα αυτό. Σε όσους κάνουν σκέψεις για μια πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτημένη και περιορισμένη σε ρόλο παθητικό ως θεατή των εξελίξεων, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και να απαντήσουμε δυναμικά και συγκεκριμένα. Με το έργο μας και τα επιχειρήματά μας για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι και όχι με απολογητική διάθεση όπως θέλουν οι κυβερνώντες. Επίορκοι σαφώς υπάρχουν και στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, όπως υπάρχουν σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, δεν μπορούν όμως και δεν πρέπει αυτές οι μειοψηφικές πρακτικές να χαρακτηρίσουν συλλήβδην και να απαξιώσουν τον σημαντικό ρόλο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εξέλιξη και πρόοδο της κοινωνίας μας.
Με την ευκαιρία της ερώτησης θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ΠΕΔ πρέπει να διεκδικήσουν και να έχουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας. Αναφέρω ένα παράδειγμα: μέσα από την πιο ενεργή συμμετοχή τους στις αποφάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κλπ) στην Περιφέρειά τους.
*Αναφέρουμε εδώ πως ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο epirusgate.gr απαντώντας αρνητικά στην πρόσκληση που του απευθύναμε.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.