Το θέμα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με σχετική Ερώτησή του (αρ. πρωτ. 6630/2021) προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μετά από συναντήσεις που είχε με κατοίκους των περιοχών Ζευγάρια, Περίβλεπτος, Τσιφλικόπουλο των Ιωαννίνων και μηχανικούς-μελετητές.

Ειδικότερα, βάσει της Εγκυκλίου 18734/216/2020 του ΥΠΕΝ, σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας πριν την κύρωση της συνολικής πράξης εφαρμογής της εκπονούμενης μελέτης. Δεδομένου ότι η κύρωση μιας πράξης εφαρμογής στο σύνολό της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η Εγκύκλιος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ιωαννιτών, στους οποίους εκπονείται μελέτη πράξης εφαρμογής.

Με την πρότασή του ο Σταύρος Καλογιάννης είχε ζητήσει την επανεξέταση της Εγκυκλίου, ώστε να επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές η έκδοση οικοδομικής άδειας:

α) στις ιδιοκτησίες οι οποίες δεν οφείλουν εισφορά σε γη,

β) στις ιδιοκτησίες για τις οποίες η οφειλόμενη εισφορά σε γη είναι μικρότερη ή ίση από την αντίστοιχη υποχρέωση της ιδιοκτησίας.

Στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς αναφέρει ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την αντιμετώπισή τους θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!