ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΧΕΔΙΑ»

(Με αποδέκτες το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών)

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με την υλοποίηση προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων (διαδίκτυο, τζόγος, κάπνισμα κ.λπ.).

Ως εκ τούτου ο κοινωνικός σκοπός της «Σχεδίας» έχει ένα βαρύ κοινωνικοπολιτικό συμβολισμό και ο τρόπος διαχείρισης της λειτουργίας της θα πρέπει αναπόφευκτα να συνδέεται με πλήρη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

Η σημερινή κρίση στη «Σχεδία» δεν προήλθε από παρθενογένεση στους κόλπους της προηγούμενης Διοίκησης (20.06.2020). Πώς άλλωστε να γεννιόταν μια τέτοια κρίση από ένα Δ.Σ. που είχε την ευθύνη λειτουργίας της πάνω από δέκα (10) χρόνια με ομόφωνες αποφάσεις, με μια διάφανη διαχείριση και με μια παροιμιώδη οικονομική ευρωστία;

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους θεσμικούς φορείς που συμμετέχουν στη Διοίκηση και είναι πρωτίστως ηθική, κοινωνική και κατεξοχήν θεσμική.

Λειτούργησαν με τρόπο που απαξίωσε τους θεσμικούς κανόνες και επέδειξαν χαρακτηριστική συμπεριφορά αυταρχισμού, αλαζονείας και ρεβανσισμού.

Έτσι οδηγήθηκε η «Σχεδία» αναίτια σε βαθιά κρίση. Ποτέ, βέβαια, δεν απαντήθηκε από την «τριανδρία» της τοπικής εξουσίας το ερώτημα για το ποιος ήταν εκείνος ο θεσμικός λόγος που έπρεπε να εξαπολύσουν ανοίκεια επίθεση στο πρόσωπό μου και στα μέλη της προηγούμενης Διοίκησης.

Είναι άξιο απορίας πώς ταυτόχρονα Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Μητροπολίτης, Πρόεδρος Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου επέλεξαν να πάρουν τη θέση ενός συμβασιούχου εργαζομένου, ακόμη και μετά την προσφυγή του ΟΚΑΝΑ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας καθώς και της μηνυτήριας αναφοράς του προηγούμενου Δ.Σ., αγνοώντας προκλητικά όχι μόνο τα έγγραφα του ΟΚΑΝΑ για μη ανανέωση της σύμβασης του επιστημονικά υπεύθυνου αλλά αδιαφορώντας επίσης και για το ενδεχόμενο καταδικαστικής απόφασης του επιστημονικά υπεύθυνου, τη στιγμή που εγκαλείται από τη Δικαιοσύνη για ενέργειες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ύστερα από όλα αυτά και εν όψει της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου της 16/06/2021 που, μεταξύ άλλων, έχει και το θέμα του εκπροσώπου του Δήμου στο Δ.Σ. της «Σχεδίας» σας δηλώνω ότι:

  •   Αρνούμαι να εκπροσωπήσω στο Δ.Σ. της «Σχεδίας» την παρούσα Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που οι ευθύνες του είναι τεράστιες για την κρίση της «Σχεδίας» και τον βομβαρδισμό μιας υγιούς δομής με σκοπό να τη χειραγωγήσει.
  •   Αρνούμαι να εκπροσωπήσω μια Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που με τις αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές του παρεμβάσεις οδήγησε μια επιτυχημένη δομή με κοινωνικό έργο στα πρόθυρα της διάλυσης με ανυπολόγιστο κοινωνικό αντίκτυπο.
  •   Αρνούμαι να εκπροσωπήσω μια Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που καταστρατήγησαν προκλητικά καταστατικές διατάξεις της «Σχεδίας», προγραμματικές δεσμεύσεις της έναντι της εποπτεύουσας Αρχής του ΟΚΑΝΑ, σχετικούς Νόμους κατά των Ναρκωτικών, προκειμένου να στηρίξουν τον επιστημονικά υπεύθυνο που εγκαλείται από τη Δικαιοσύνη για διερεύνηση αδικημάτων που άπτονται του Ποινικού Κώδικα.

    Επίσης:

Αρνούμαι να συμμετέχω στην παρούσα Διοίκηση της «Σχεδίας» που τα νεοδιορισμένα μέλη της στρατολογήθηκαν από τους φορείς τους (εξαιρουμένου του εκπροσώπου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στουγιάννου, στον οποίο αξίζει τιμή για την αντικειμενικότητα του), για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς και τα σχέδια των εντολέων τους.

Αρνούμαι να συνεργαστώ με τα νεοδιορισμένα μέλη της Διοίκησης γιατί απέδειξαν πως δε διαθέτουν ανεξάρτητη και αντικειμενική άποψη που όφειλαν λόγω της θεσμικής τους θέσης, αγνοώντας έγγραφα του ΟΚΑΝΑ για τη μη ανανέωση της σύμβασης του επιστημονικά υπεύθυνου και παρανόμως την ανανέωσαν, τη στιγμή μάλιστα που γνώριζαν εκ προοιμίου πως είναι απολογούμενος στη Δικαιοσύνη για έκνομες ενέργειες.

Με αυτά τα δεδομένα και για λόγους αρχής και ηθικής τάξεως δε θα μπορούσα εγώ και τα μέλη της προηγούμενης Διοίκησης να συγκαλύψουμε παράνομες ενέργειες.

Τέτοια συμπεριφορά που να διακινδυνεύει την αξιοπιστία της «Σχεδίας», να καταστρατηγεί καταστατικές αρχές καθώς και δεσμευτικές υποχρεώσεις έναντι της Πολιτείας (ΟΚΑΝΑ) δεν επέδειξα ποτέ στην επί 26 συναπτά έτη θητεία μου.

Μια θητεία που είχε πάντα ως κίνητρα τη συνειδητή και άμισθη προσφορά, την πίστη στον θεσμό και την υποδειγματική ανιδιοτέλεια.

Αισθάνομαι περήφανος που είχα την τύχη να εκπληρώσω ένα όραμα ζωής με τη δημιουργία του 1ου Κέντρου Πρόληψης στην Ελλάδα το 1994, που αφιέρωσα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου χωρίς προσωπικό συμφέρον επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

Αισθάνομαι περήφανος για την πολυετή προσφορά μου που αναγνωρίσθηκε Πανελλαδικά με τα Δ.Σ. των άλλων Κέντρων Πρόληψης να με έχουν τιμήσει και εκλέξει Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου.

Αισθάνομαι περήφανος που αφήνω πίσω μου μια εύρωστη οικονομικά δομή, με ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο (1.000.000 Ευρώ).

Η «Σχεδία» δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός, αλλά ιδιοκτησία της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει, τουλάχιστον, η «τριανδρία» της τοπικής εξουσίας όσο είναι καιρός.

Είναι μια κοινωνική παρακαταθήκη, την οποία κανείς δε δικαιούται να οικειοποιηθεί, παρά μόνο οι πολίτες αυτής της κοινωνίας.

Σ’ αυτούς ανήκει αυτή η δομή, αυτοί θα είναι οι τελικοί κριτές της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση προσωπικών και έκνομων συμφερόντων.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την κα Καλογιάννη και τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής της που με πρότειναν να εκπροσωπήσω εκ νέου τον Δήμο Ιωαννιτών στο Δ.Σ. της «Σχεδίας». Ήταν εξαιρετική τιμή για μένα αυτή η πρόταση, η οποία δείχνει περίτρανα την υπερκομματική αντίληψη της κας Καλογιάννη με σκοπό να εξυπηρετήσει το δημόσιο καλό. Η πρότασή της αυτή αναμφίβολα σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική θεώρηση, με ένα ξεχωριστό θετικό πολιτικό μήνυμα για τον τρόπο διαχείρισης των πολιτικοκοινωνικών θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Με τιμή

Στέφανος Τζιμογιάννης

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!