Την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2023 επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Ανδρέας Ποττάκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Έκθεση:

«Το 2023, το πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, υπήρξε, για μακρά διαστήματα, ιδιαίτερα ασταθές, ενίοτε και ζοφερό» λόγω:

-Του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία

-Τις νέες εστίες γεωπολιτικής αστάθεια και ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

-Την εντεινόμενη πληθωριστική κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

-Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

-Τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, που έπληξαν την πατρίδα μας.

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι: «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στα τέλη του 2023, το Α.Ε.Π. αναμένεται το 2024 να προσεγγίσει το αντίστοιχο του 2009, του τελευταίου έτους πριν την είσοδο της χώρας στη «μνημονιακή» περίοδο».

 

Στην Έκθεση αναφέρεται επίσης, πως:

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα θέματα που σχετίζονται με το οικιστικό περιβάλλον, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών και αγαθών κοινής ωφελείας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε αριθμό αναφορών που δέχθηκε η Αρχή κατά το 2023», ενώ χαρακτηρίζεται ως «αξιοσημείωτη η υποχώρηση, σε απόλυτους αριθμούς, των αναφορών που σχετίζονται με την κοινωνικοασφαλιστική διοίκηση, εν πολλοίς αποτέλεσμα της μείωσης του χρόνου για την έκδοση συντάξεων».

Ακόμη, ο Συνήγορος επιλέγει να εστιάσει στην επικρατούσα κατάσταση στον χώρο της εργασίας, δημοσιοποιώντας δύο σχετικές ειδικές εκθέσεις (μία για τις διαδικασίες προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και μία για την για την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία).

Και η Έκθεση καταλήγει, ότι: «Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο αυτό περιβάλλον, ο Συνήγορος αναζητά θεσμικά λύσεις και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και, παράλληλα, την επίλυση στρεβλώσεων και αγκυλώσεων στη λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού, στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, την εκπαίδευση, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τη φορολογική διοίκηση, τις μεταφορές. Με σταθερή προσήλωση στη διαμεσολάβηση για την άρση των στρεβλώσεων, αγκυλώσεων, αδικιών, με έμφαση σε θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων της διοίκησης αλλά και την θωράκιση του πλαισίου προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο Συνήγορος του Πολίτη υπηρετεί πιστά την αποστολή του, ως θεσμικός, συνταγματικός πυλώνας ενός ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, θα διαβιβάσει την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2023, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου σε κοινή τους συνεδρίαση να αναφερθούν σε αυτήν, παρουσία και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!