Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε η ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στο Du Lac με θέμα «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης» στα Ιωάννινα.

Η επίσκεψη και ομιλία του κου Δούκα ήταν στο πλαίσιο των περιοδειών του ενόψει της κούρσας για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ενώ στην πόλη μας συναντήθηκε και με φορείς και στελέχη της αυτοδιοίκησης .

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο προοδευτικό πρόσημο σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της ομιλίας του ενώ άσκησε κριτική τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κυβέρνηση και την “απροθυμία” της να τη χρηματοδοτήσει. Ο κος Δούκας ωστόσο μιλώντας στάθηκε και στον…”μπλε” αντίπαλό του για την προεδρία της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Έπειτα, ο κος Δούκας επισήμανε ότι οι Δήμοι πρέπει να “μεγαλώσουν” τις αρμοδιότητές τους, σε παράδειγμα όσων γίνονται και εκτός Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι “οι δήμαρχοι να πρέπει να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση…να μπορέσουν να υλοποιήσουν όλα αυτά για τα οποία ψηφίζονται…να διαχειριστούν με δύναμη και θάρρος τις προκλήσεις όπως αυτές της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών ανισοτήτων”.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι οικονομικό ενώ συμπλήρωσε ότι χρειάζονται 7,5 δισ. σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ για να μπορούν οι Δήμοι να είναι συνεπείς στις αρμοδιότητές τους, δίνεται μόλις 1,5 δισ. ευρώ και διερωτήθηκε που πάνε “στην παιδεία, στην υγεία ή στα χέρια λίγων και ισχυρών;”.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες στους Δήμους.

Ο κος Δούκας επισήμανε ότι το πρόσημο είναι προοδευτικό αλλά ο αγώνας είναι αγώνας αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης πέρα από χρώματα και κόμματα, χρειάζεται ένα αυτοδιοικητικό κίνημα με συγκλίσεις και συγκρούσεις

Τέλος, ο κος Δούκας αναφέρθηκε και στο “ξεκάθαρο δίλημμα” που θα υπάρχουν στα ψηφοδέλτια των εκλογών της ΚΕΔΕ. Η μία προσέγγιση που υποστηρίζει ο κος Κυρίζογλου ότι “θα συνεχίσουμε όπως είμαστε μέχρι σήμερα, με μια βαθιά υπόκλιση δηλαδή” και η άλλη, την δική του προσέγγιση της διεκδίκησης και της αυτονομίας, της ανεξαρτησίας και των Δήμων και των περιφερειών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!