Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, το Δήμο Πρέβεζας και τον όμιλο EMAAR Misr συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια Orange the World φωταγωγώντας εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η μοναδική περίπτωση του Μνημείου του Ζαλόγγου ως δημόσιου έργου τέχνης που φωταγωγείται από το Δήμο
Πρέβεζας για πρώτη φορά.
Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο μνημείο της Ελλάδας με διαστάσεις 18 μ. μήκος x 15 μ. ύψος, που είναι αφιερωμένοστη γυναίκα και στη συμβολή της Ελληνίδας στον Αγώνα για την Ελευθερία.
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαλόγγου το 1961.
Στο πλαίσιο αυτής της διπλής συμβολικής επετείου το Μνημείο Ζαλόγγου κηρύχθηκε φέτος ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργημένο σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για την Ελλάδα.
Η αποπεράτωση του μνημείου, που δημιουργήθηκε in situ στο όρος Ζάλογγο, αποτελεί έως σήμερα κατασκευαστικό άθλο για την Ελλάδα του 1960 και για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσής του το μνημείο τέθηκε «υπό την προστασία» της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης.
Η εν λόγω «προστασία» δεν είναι διόλου τυχαία καθώς φέρεται ότι μια γυναίκα (η πρώτη γυναίκα πολίτης της χώρας τότε) αναλάμβανε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στις γυναίκες που ιστορικά θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο για τις επερχόμενες γενιές των Ελληνίδων τιμώντας τη θυσία των γυναικών του Σουλίου και την εθνική μας ιστορία.
Το Μνημείο Ζαλόγγου αποτελεί σύμβολο για την αυτοδιάθεση των γυναικών και ιστορικά ο χαρακτηρισμός του συμπίπτει το 2021 με την έναρξη του κινήματος “MeToo” στην Ελλάδα, όπου η υπεράσπιση της γυναικείας αξιοπρέπειας φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού έχει εγκατεστημένο στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού το γλυπτό. Ο Χορός του Ζαλόγγου που είναι η ορειχάλκινη αποτύπωση του Μνημείου Ζαλόγγου, σε κλίμακα 1:10, το οποίο και σηματοδοτεί τη φετινή καμπάνια του Δήμου.
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην καμπάνια φωταγωγώντας με πορτοκαλί χρώμα το γλυπτό “Πεντάκυκλο” και το
νέο σιντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φωταγωγεί το γλυπτό Ομπρέλες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Η EMAAR Misr και το Al Alamein Hotel στέκονται αλληλέγγυα και γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών συμμετέχοντας και φωτίζοντας τις Ομπρέλες πορτοκαλί.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Νίκος Θεοδωρίδης δήλωσε:
«Το Μνημείο Ζαλόγγου που συμμετέχει για πρώτη φορά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά τον Γυναικών χαρακτηρίστηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας σε μια ιστορική χρονιά που τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και σε μια χρονιά που, δυστυχώς, παγιώθηκε ο όρος “γυναικοκτονία” στη χώρα μας. Το παγκόσμιο κίνημα MeToo απέκτησε φωνή και στην Ελλάδα.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο στις ηρωίδες Σουλιώτισσες που η θυσία τους ενέπνευσε και συγκίνησε πολλούς Ευρωπαίους προσφέροντας βήμα στο κίνημα του φιλελληνισμού. Μέσα από το εμβληματικό αυτό έργο ο Ζογγολόπουλος θέλησε να αφήσει στην αιώνιότητα την κραυγή των γυναικών για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αυτό το μνημείο ας θυμίζει σε κάθε Έλληνα την αυτοθυσία των ηρωίδων και ας γίνει σύμβολο για να τιμήσει ο καθένας μας τη γυναίκα, τη μάνα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη που έχει στη ζωή του.
Μιλώντας για σύμβολα, οι κοσμαγάπητες Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου, συμπίπτουν με το σύμβολο που επέλεξε η UNESCO για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για αυτή την ημέρα. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πλέον καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμιώς. Το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει ένα πιο λαμπρό μέλλον, χωρίς βία. Ως ένδειξη αλληλεγγύης, η υδρόγειος σφαίρα της UNESCO φωταγωγείται με πορτοκαλί χρώμα και η ομπρέλα επιλέγεται ως σύμβολο να πούμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών.
Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σαν μοναδικός φορέας των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Γιώργου
Ζογγολόπουλου, συγχαίρει και ευχαριστεί τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Πρέβεζας και την εταιρία EMAAR-Misr που ανταποκρίθηκαν άμεσα και προέβησαν στη φωταγώγηση των γλυπτών στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για τη σημαντική αυτή ημέρα.»
Λάβετε μέρος στις 16 ημέρες ακτιβισμού μας
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εκστρατείας
UNiTE to End Violence against Women από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 μια πρωτοβουλία 16 ημερών ακτιβισμού που ολοκληρώνεται την ημέρα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου).
Η UNESCO προσκαλεί όλους να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες τους στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Instagram για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συμπεριλαμβάνοντας τα hashtags #OrangeTheWorld #25 Nov #IDEVAW και προσθέτοντας ετικέτα στην UNESCO. Οι συντελεστές μπορούν να υποβάλουν φωτογραφίες ή/και βίντεο λέγοντας «Όχι στη βία κατά των γυναικών», κατά προτίμηση με τη συμβολική ομπρέλα. Θυμηθείτε να φοράτε μια πινελιά πορτοκαλί χρώματος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!