Του Παναγιώτη Μπούρχα
Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα πέρασε μάλλον στα ψιλά… της τοπικής επικαιρότητας, καθώς φαίνεται από τη διάδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τις μόλις 263 προβολές του βίντεο της συνεδρίασης στο YouTube και από τη ανάγνωση των σχετικών θεμάτων – εδώ και εδώ.
Η δημοτική αρχή απολογίστηκε τον πρώτο χρόνο της τρέχουσας θητείας της, το 2024 δηλαδή, κατά την πρόβλεψη του νομοθέτη, σε χρονική στιγμή που ορίζεται σαφώς και που η διοίκηση Μπέγκα επέλεξε να είναι η συγκεκριμένη, η τελευταία μέρα του Ιουνίου. Ούτε ο χρόνος όμως, ούτε και ο τόπος της παρουσίασης των πεπραγμένων του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής, αναμενόταν να καθορίσει το μέγεθος της συμμετοχής του κόσμου, των απλών πολιτών, ακόμα και των φορέων που θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν μαζικότερα στη χθεσινή διαδικασία, χωρίς να υπεισέρχονται, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει συχνά, προσωπικά κριτήρια για να το αν θα πάει ο εκπρόσωπος του τάδε ή του δείνα οργανισμού, σε μια κορυφαία το δίχως άλλο και δημοκρατική διαδικασία για ένα δημοτικό συμβούλιο.
Από πολίτες πήγαν ελάχιστοι, μεταξύ αυτών, ένας πρώην πρόεδρος Κοινότητας για να εκφράσει τις ειλικρινείς αγωνίες του για το χωρίο του και την εγκατάλειψη που θεωρεί πως βιώνει το μέρος του από τις διοικήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. Πήγε και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας για να παραπονεθεί για την εξέλιξη της διένεξής του με έναν αντιδήμαρχο του Δήμου μας, στην Κοινότητα Κατσικά και από το ύψος και την ένταση των λεγομένων του ανθρώπου αυτού, ένιωσα σα να έχει δίκιο – χωρίς βέβαια να γνωρίζω τις προεκτάσεις της υπόθεσής του και τους λόγους που ο Δήμος δεν του φτιάχνει το δρόμο που ζητάει.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μισοί που δεν πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές και οι άλλοι μισοί από τους υπόλοιπους που δεν στήριξαν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τη νυν δημοτική αρχή και την παράταξη “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”, βρίζουν με κάθε ευκαιρία τη διοίκηση του Δήμου μας για όλα τα στραβά και τα ανάποδα, είτε φταίει είτε δεν φταίει ο Δήμος. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας και στην εκτενή ομιλία του Δημάρχου, ακούστηκαν πολλά και δόθηκαν απαντήσεις σε αρκετά από τα όσα απασχολούν τους πολίτες αυτής της πόλης. Η πορεία των έργων, δουλεύεται ή όχι η κεντρική πλατεία, στο πάρκο Πυρσινέλλα κατασκευάζεται μόνο το εξωτερικό πάρκινγκ ή και τα 200 στρέμματα του Γιαννιώτικου Σαλονιού κτλ.; Ήταν μερικά από τα θέματα που αναφέρθηκαν από το Δήμαρχο. Ελάχιστοι όπως ειπώθηκε όμως, έδειξαν το ενδιαφέρον να αναζητήσουν απαντήσεις και να κρίνουν επί στέρεης βάσης αυτούς που μας διοικούν.
Παραιτημένοι από κάθε προσδοκία ότι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα και οικτίροντας τη μοίρα μας που θα πορεύεται έτσι και ως έχει, οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα κανάλια… και στα σαιτ… που έγιναν κυτία παραπόνων, τα τελευταία χρόνια. Το “τα παράπονά σου στο Δήμαρχο” έχει γίνει πλέον “τα παράπονά σου στα ΜΜΕ”, για να βρεθεί λύση σε κάθε τι μικρό ή μεγάλο. Έτσι όμως, δε λειτουργεί η δημοκρατία. Και κάτι λάθος γίνεται.
Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, με την έννοια της ενημέρωσης τουλάχιστον για τα τεκταινόμενα, είναι υποχρέωση για να μπορούν να κρίνουν δίκαια σήμερα και να αποφασίζουν σωστά αύριο, στις εκλογές. Όχι με κριτήριο το σόι, τις μικροεξυπηρετήσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις.
