Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΕΚΟ), με θέμα συζήτησης τον διορισμό στις θέσεις του Διοικητή και δύο Υποδιοικητών, κυρίων Π. Δουφεξή, Αλ. Βαρβέρη και Γ. Γκράτζιου αντίστοιχα, του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε αρχικά στην πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία τριετία στην απονομή συντάξεων, η οποία πιστώνεται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, έθεσε ορισμένα θέματα, που αφορούν στην ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα αναφέρθηκε:

  • Στην καθυστέρηση έκδοσης των ασφαλιστικών εισφορών, όσων έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση.
  • Στην καθυστέρηση έκδοσης των ασφαλιστικών εισφορών νέων επαγγελματιών, οι οποίοι κάνουν έναρξη επαγγέλματος. Η καθυστέρηση έκδοσης των εισφορών μπορεί να διαρκέσει έως 4-5 μήνες, διάστημα στο οποίο οι νέοι επαγγελματίες ουσιαστικά είναι ανασφάλιστοι.

Παράλληλα, ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, να επανεξετάσει την επαναφορά του μέτρου ρύθμισης των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε μεγάλο αριθμό δόσεων, όπως αντίστοιχα έγινε για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας (Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021). 

Τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός δόσεων, σε συνδυασμό με αντίστοιχη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, αποτελεί μέτρο που το έχει ανάγκη η αγορά και η επαναφορά του θα διευκολύνει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Απαντώντας, ο κ. Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο για την ταξινόμηση και ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ με έναν ενιαίο τρόπο, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στη βελτίωση εξυπηρέτησης του κοινού, μέσω του ενιαίου τηλεφωνικού αριθμού εξυπηρέτησης (1555). 

Σχετικά με τη ρύθμιση χρεών, δήλωσε πως σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε σχέση με τον αριθμό δόσεων της Εφορίας. Αναμένεται όμως να υπάρξει πρόοδος, καθώς ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Τέλος, σε ό,τι αφορά το σοβαρό θέμα της παραγραφής των αξιώσεων για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως το Υπουργείο έχει ετοιμάσει σχετική ρύθμιση για 10ετή παραγραφή, αντί για 20ετή, κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μετά από κάποια χρόνια η 10ετής παραγραφή αναμένεται να γίνει 5ετής. 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!