Το θέμα της ενίσχυσης των αμπελοκαλλιεργητών μέσω του Β’ πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 5293/2022) προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνεργασία που είχε με τον κ. Β. Αργύρη, Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου «Ζοίνος» και με αμπελοκαλλιεργητές.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Στύλιος αρχικά αναφέρει τα σημαντικά μέτρα που ήδη έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιπετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα ο κ. Στύλιος αναφέρει:
«Από την έναρξη των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα, η Κυβέρνηση έχει σταθεί αρωγός: για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. €, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης με παρεμβάσεις που άγγιξαν το ύψος των 370 εκατ. € για την έγκαιρη, έγκυρη και πληρέστερη κάλυψη των ζημιών, ενώ για πρώτη φορά μετά την κατάργησή του το 2016, ενεργοποιείται το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που για το 2022 έχει προϋπολογιστεί στα 60 εκατ. €. Η επιστροφή για το πρώτο εξάμηνο 2022 έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο 2022. Επίσης, ενισχύουμε με πάνω από 50 εκατ. € τους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση το 2% του τζίρου ολόκληρης της χρονιάς 2021, επεκτείνοντας μάλιστα την εφαρμογή του Μέτρου και στους επαγγελματίες αγρότες που εγγράφηκαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως τις 30 Ιουνίου 2022 και όχι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως ίσχυε αρχικά.»
Σχετικά με το ειδικότερο θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των αμπελοκαλλιεργητών που ζήτησε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο Υφυπουργός αναφέρει:
«Για τη στήριξη των αμπελοπαραγωγών λόγω της πανδημίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε στην έκδοση αποφάσεων για την ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών οινοστάφυλων, που αφορούν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Όσον αφορά στην ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μέσω του Β’ πυλώνα της ΚΑΠ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εκτίμηση επιπτώσεων και σύντομα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση εν συνόλω, λαμβάνει υπ’ όψιν κάθε νέα πρόταση και μέσα από μία ανοιχτή, δυναμική διαδικασία συνεχούς επικοινωνίας και αναπροσαρμογής, προβαίνει σε συνεχώς νέα μέτρα, αναλόγως της εξέλιξης των γεγονότων».
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Είναι πολύ θετικό ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ενισχύει οικονομικά τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους για ζωοτροφές. Παράλληλα, εξετάζει το αίτημα του κλάδου των αμπελοκαλλιεργητών για περαιτέρω ενίσχυσή τους, μέσω του Β’ πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτή η ενίσχυση θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους αμπελουργούς του Νομού μας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ήρθαν αντιμέτωποι με σειρά έκτακτων προβλημάτων. Από την πλευρά μου παρακολουθώ το θέμα, συνεργάζομαι με το Υπουργείο και τους αμπελοκαλλιεργητές και είμαι στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό τη στήριξη και προώθηση της παραγωγής τους».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!