Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων με θέμα την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στον Νομό Ιωαννίνων και κεντρικό ομιλητή τον Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δ. Φραγκάκη, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Καλωσορίζω τον Γεν. Γραμματέα Δημήτρη Φραγκάκη, με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία από παλιά. Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στον τουρισμό την τελευταία τριετία, ιδίως μετά το 2020, όταν εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού η ταξιδιωτική κίνηση έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η υποδομή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού. Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, η επισκεψιμότητα της Ηπείρου ανέβηκε κατακόρυφα. Το ίδιο θα συμβεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε65, παρά τη λανθασμένη χάραξή του στο τμήμα που συνδέεται με την Εγνατία. Οι αυτοκινητόδρομοι, λοιπόν, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η ενεργειακή μετάβαση και ο σχεδιασμός, αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Πολλοί από τους εκπροσώπους τουριστικών φορέων της Ηπείρου αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και αποτελούν προσκόμματα στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, όπως η έλλειψη ξεναγών, η δυσκολία πρόσβασης σε τουριστικά μέρη, οι ελλείψεις θέσεων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, κ.ά. Τα περισσότερα από αυτά τα θέματα ανάγονται στον σχεδιασμό. Δυστυχώς, σε θέματα χωρικού σχεδιασμού είμαστε στάσιμοι επί μακρόν και πρέπει το συντομότερο να καλύψουμε αυτά τα κενά.

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις, εδώ κι ένα χρόνο συνεργάζομαι στενά με την Ένωση Ξενοδόχων του Νομού μας για την απευθείας σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου, μία σύνδεση, η οποία πλέον έχει δρομολογηθεί. Πολύ θετική είναι, επίσης, η σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ισραήλ που ξεκινάει τον ερχόμενο Μάιο. Γίνεται λόγος, το τελευταίο διάστημα, για εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Είμαι πολύ επιφυλακτικός με αυτές τις εταιρείες. Από την εμπειρία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, επισημαίνω ότι όσο εύκολα εγκαθίσταται μια τέτοια εταιρεία σε μία πόλη, τόσο εύκολα την εγκαταλείπει, αφήνοντας σοβαρά κενά πίσω της.

Το τουριστικό προϊόν του Νομού μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό έχουν συμβάλει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΕΟΤ, οι επαγγελματίες του τουρισμού, η Αυτοδιοίκηση. Οι προοπτικές για τον τόπο μας είναι πολύ θετικές, πρέπει, όμως, να γίνουν πολλά ακόμα, βάσει σχεδιασμού και με τη συνεργασία όλων για τη μεγαλύτερη προβολή του τόπου μας και την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.»

Επίσης, ο Σταύρος Καλογιάννης παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές για τη νέα χρονιά με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και να συζητήσει με τους επαγγελματίες της πόλης.Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!