Στέγαση: Το άλυτο πρόβλημα που επισκιάζει τον διορισμό των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Στέγαση: Το άλυτο πρόβλημα που επισκιάζει τον διορισμό των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Μέρες χαράς και δικαίωσης είναι αυτές για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν υπηρεσία σε σχολεία σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η καθηγήτρια μουσικής και συντονίστρια της Νέας Αριστεράς Άρτας, Αγλαΐα Νάτσικα, η χαρά αυτή επισκιάζεται από ένα τεράστιο και διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα: τη στέγαση.

Σύμφωνα με την ίδια, σε πολλές περιοχές –ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς– οι νεοδιόριστοι βρίσκονται σε απόγνωση. Παρουσιάζονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να αναλάβουν υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μέσω πλατφορμών ακινήτων ένα αξιοπρεπές κατάλυμα. Οι τιμές όμως είναι απαγορευτικές:

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, αρκετοί εκπαιδευτικοί καταφεύγουν στη λύση της συγκατοίκησης – τέσσερα ή πέντε άτομα μαζί για να μοιράζονται τα έξοδα, τα οποία παραμένουν δυσανάλογα υψηλά. Δεν λείπουν μάλιστα οι σκέψεις ακόμη και για διαμονή σε αντίσκηνα ή τροχόσπιτα, ενώ σε πολλά νησιά τα διαθέσιμα σπίτια μισθώνονται μόνο μέχρι την άνοιξη ώστε να αποδοθούν ξανά στους τουρίστες.

Όπως καταγγέλλει η κ. Νάτσικα, «η κατάσταση αυτή έχει καταντήσει μονοπώλιο, με μεσίτες και ιδιοκτήτες να αποφεύγουν τους εκπαιδευτικούς, καθώς προτιμούν τα υψηλότερα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις». Την ίδια στιγμή, οι τιμές για ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεπερνούν τα 100 ευρώ τη βραδιά, ειδικά την περίοδο της ανάληψης υπηρεσίας.

«Δεν μπορεί η στέγαση των εκπαιδευτικών να αποτελεί ατομικό σταυρό μαρτυρίου», τονίζει η συντονίστρια της Νέας Αριστεράς Άρτας, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας, τα συναρμόδια υπουργεία, τους Δήμους και την ΚΕΔΕ να δώσουν άμεσα λύσεις. Ζητά μέτρα στήριξης για αξιοπρεπή διαμονή των νεοδιόριστων και των οικογενειών τους, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν τους μαθητές με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, καλεί τις ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και τους αιρετούς να σταθούν αλληλέγγυοι στις αγωνίες των εκπαιδευτικών και να διεκδικήσουν αποφασιστικά λύσεις. «Το ίδιο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν και οι χιλιάδες αναπληρωτές, μαζί κι εγώ, που θα τοποθετηθούμε στα σχολεία σε όλη τη χώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και τη στέγη δεν είναι πολυτέλεια», καταλήγει. «Είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να επιτελούν το έργο τους».

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google