“Στις 10 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη, στα Ιωάννινα, συνέβη ένα περιστατικό που συζητήθηκε και πήρε μεγάλη έκταση. Πρόκειται για το θάνατο ενός μωρού 6 μηνών, αιθιοπικής καταγωγής. Πολλά ειπώθηκαν για το θάνατο του μικρού Asta, τα οποία εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σχολιάσουμε καθώς η υπόθεση έχει ακολουθήσει την οδό της δικαιοσύνης και αργά ή γρήγορα θα διαφανεί η πλήρης αλήθεια για τα περιστατικά που οδήγησαν το μωρό στο θάνατο.

Ωστόσο, όντας απλοί άνθρωποι που ζούμε κι εργαζόμαστε στην πόλη των Ιωαννίνων κι έχοντας μεγάλη ευαισθησία σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως είναι οι πρόσφυγες και ιδίως τα μικρά προσφυγόπουλα, αλλά κι επειδή απεχθανόμαστε κατάφορα τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τα εύκολα συμπεράσματα, νιώθουμε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε δημόσια για ένα γεγονός που μας έχει πονέσει και μας έχει κοστίσει πολύ ψυχολογικά.

Όλον αυτόν τον καιρό, από τη στιγμή που ο μικρός Asta ήρθε στη ζωή, αποφασίσαμε να φροντίσουμε τόσο το μωρό όσο και τη μητέρα του, ως γείτονές τους, αγοράζοντάς τους ή προμηθεύοντάς τους τα απαραίτητα για μια πιο άνετη διαβίωση. Φροντίζαμε ιδιαίτερα αυτό το υπέροχο και χαρισματικό πλάσμα, ένα πανέμορφο και πανέξυπνο μωρό και προσπαθούσαμε από το υστέρημά μας, να αποκτήσει μια χαρούμενη και υγιή ζωή.

Για μας, που κάναμε τα πάντα για να μεγαλώσει, ο θάνατός του αποτέλεσε ένα καίριο ψυχολογικό χτύπημα από το οποίο δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Δεν θέλουμε να επεκταθούμε για την απίστευτη παραφιλολογία και τα δικαστήρια που στήθηκαν πρόχειρα από κάθε λογής αυτόκλητους τιμωρούς. Υπάρχει, όμως κάτι από τη δική μας μεριά που δεν μπορούμε με τίποτα να κρατήσουμε κρυφό.

Το μωρό, ο μικρός Asta, κηδεύθηκε χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση κι επομένως η κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, έγινε χωρίς την παρουσία κανενός απολύτως ανθρώπου, παρά το γεγονός ότι ήδη την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, είχε αναλάβει την υπόθεση της μητέρας του μωρού, δικηγόρος, με τον οποίο συνομιλήσαμε και ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κέντρο Νέων Ηπείρου» προκειμένου να λάβει πληροφορίες, αφού ο συγκεκριμένος οργανισμός είχε αναλάβει τη φροντίδα της μητέρας και του μωρού. Επομένως, αυθαίρετα και με παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης και κοινού ανθρώπινου ενδιαφέροντος, με φοβερή ηθική απαξία, ο συγκεκριμένος οργανισμός, στον οποίο ανατέθηκαν ουσιαστικά τα διαδικαστικά για την ταφή του μωρού, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε τον δικηγόρο της μητέρας ούτε και κανέναν άλλον, με αποτέλεσμα να μάθουμε μόλις την Δευτέρα για την ήδη πραγματοποιηθείσα ταφή, αφού μόνο τότε κατέστη δυνατό να δοθούν σχετικές πληροφορίες από εργαστήριο ιατροδικαστικής!!!

Με αυτόν τον τρόπο, στερήθηκε από τη μητέρα η όποια δυνατότητα να αποχαιρετίσει το μωρό της και να μάθει το ακριβές σημείο ταφής του, κατόπιν της όποιας αναγκαίας παρέμβασης των αρμόδιων οργάνων για να πραγματοποιηθεί αυτό, καθώς και η δυνατότητα όλων ημών που υπογράφουμε το παρόν κείμενο. Αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ ο οργανισμός, αν η μητέρα ήθελε και μπορούσε νομικά να αποχαιρετίσει το παιδί της; Αναρωτήθηκε αν ήταν σημαντικός ο αποχαιρετισμός για εμάς, που το φροντίζαμε και το αγαπούσαμε σαν να ήταν δικό μας; Είναι η ταφή απλώς μια τυπική, υγειονομική διαδικασία ή μια αρχέγονη, θρησκευτική ή κοινωνική ανάγκη; Κάθε πλάσμα που έρχεται σε αυτήν την γη, δεν αξίζει ίση μεταχείριση; Δεν είναι απαραίτητη, εν τέλει, παν-ανθρώπινη ανάγκη η ιεροτελεστία του πένθους;

Τρόπος για να γίνουν τα παραπάνω, υπήρχε. Όταν, όμως, μόνη έγνοια είναι η διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας, για ποια ενσυναίσθηση να μιλάμε;

Γι’ αυτό κι εμείς, από τη θέση απλών πολιτών με συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία, πληγωμένοι και απογοητευμένοι από αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά του οργανισμού «Κέντρο Νέων Ηπείρου», εκφράζουμε δημόσια την αγανάκτησή μας και εφιστούμε την προσοχή στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κέντρο Νέων Ηπείρου», αλλά και σε κάθε άλλο παρόμοιο οργανισμό, να βάζει πάντοτε ως μοναδική προτεραιότητα την προστασία των προσφύγων και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους.

Γαλανάκη Άννα

Καπέρδα Σταματία

Κυριακάκου Γεωργία

Παξιμαδάκης Θαλής

Πλατή Δάφνη

Πλατή Ιωάννα

Πλατής Κώστας

Πλατής Νίκος”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!