Η Ελλάδα, έχει χάσει περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλιών από το 1900, στο διάστημα 1986 έως 2018.
Το κρίσιμο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών της χώρας φέρνουν με κοινή ερώτηση στη βουλή ο βουλευτής Πρέβεζας, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Συριζα ΠΣ, Κώστας Μπάρκας, μαζί με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μίλτο Ζαμπάρα.
Αναλυτικά στην Ερώτηση που κατατίθεται προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρουν:
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας και τον κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών κατά μήκος των ακτογραμμών του κόσμου.
Το κρίσιμο αυτό ζήτημα συζητήθηκε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής όπου κοινή παραδοχή και συμπέρασμα του σύνολο των βουλευτών, ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συμμετείχαν ήταν, ότι άμεσα χρειάζεται ένα εθνικό στρατηγικό, ολιστικό σχέδιο, για να αποτρέψει μελλοντικούς μεγάλους κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών.
Πέρα από τις κλιματικές αλλαγές που ευθύνονται για το φαινόμενο δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας, οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις, οι μεγάλοι κυματισμοί, και οι μεταβολές στους ανέμους υπάρχουν και οι ευθύνες των ανθρωπίνων παρεμβάσεων. Όπως παρουσιάστηκε και στην επιτροπή, είναι πολύ ανησυχητικά για όλο τον κόσμο, καθώς όπως τονίστηκε, «οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ανέβασαν ανησυχητικά τη στάθμη της θάλασσας ενώ τα 30 επόμενα χρόνια, ο ρυθμός αύξησής της θα επιταχυνθεί».
Ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις και για τη χώρα μας. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις όσο αφορά το ποσοστών της διάβρωσης στις ακτές της.
Όπως τονίστηκε, εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι:« Η Ελλάδα, έχει χάσει περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλιών από το 1900, στο διάστημα 1986 έως 2018. Το ετήσιο κόστος μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το νούμερο δεν υπολογίζει το κόστος από την απώλεια υπηρεσιών, από τα οικοσυστήματα. Το νούμερο αυτό αυξάνεται κατά περίπου 81 εκατομμύρια το χρόνο και θα αρχίσει να αυξάνεται πολύ περισσότερο όταν αρχίσουν να παρασύρονται σπίτια. Η κλιματική αλλαγή δεν θα επιφέρει μονάχα αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι επιπτώσεις της θα δημιουργούν ακραίες καταιγίδες κάθε πέντε χρόνια, όταν παλιά συνέβαιναν κάθε 25 χρόνια. Ένα πράγμα στο οποίο πάσχουμε στην Ελλάδα, επισημάνθηκε, είναι ότι δεν έχουμε διαχρονικά κυματικές μετρήσεις πολύ κοντά στην ακτή και μετρήσεις κυμάτων και ρευμάτων, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για το πώς να σχεδιάσουμε τα τεχνικά έργα. Δεν είναι υπερβολή ότι, τα περισσότερα έργα σχεδιάζονται με το μάτι, χωρίς κυματικές μετρήσεις.»
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, συντάχθηκε πλήρως με «την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συμβούλιο που θα αποφασίζει χωρίς χρονοτριβή και με επιστημονικά τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις και δεν θα περιμένεις από 100 φορείς να αποφασίζουν για να φτιαχτεί κάτι στην Ελλάδα. Πρέπει να φτιαχτεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να αρχίσουμε να κάνουμε έργα, τόνισε, ενώ έκανε γνωστό ότι το ΤΕΕ προχωρά άμεσα, με δική του πρωτοβουλία, στη δημιουργία ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλα τα φαινόμενα και θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.»
Επίσης επιμένουμε να επισημαίνουμε τη συνεχιζόμενη μη κύρωση και εφαρμογή από τη χώρα μας του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτών των φαινομένων.
Επειδή πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες , για το κρίσιμο αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα,
Επειδή σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάβρωση των ακτών της χώρας μας,
Επειδή σοβαρότατο θέμα διάβρωσης των ακτών, μεταξύ των υπολοίπων νομών της χώρας αντιμετωπίζει και ο νομός Πρέβεζας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί με σοβαρό, θεσμικό και επιστημονικό τρόπο, το κρίσιμο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών της χώρας ;
2. Θα προχωρήσετε στην κύρωση και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου;».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.