Την απίστευτη περιπέτεια διασωληνωμένου ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο φέρνει στη βουλή ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας, Τομεάρχης προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μπάρκας.

Με Αναφορά που κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής προς τον Υπουργό υγείας, ύστερα από καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ζητά να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο λόγος της απίστευτης ταλαιπωρίας που υπέστη ο διασωληνωμένος ασθενής, και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Νίκαιας (Αττική) προκειμένου να γίνει αξονική, με ορατό τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της υγείας του.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΙΝΑΠ ο διασωληνωμένος ασθενής, 55 ετών, διακομίστηκε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου Νίκαιας, στις 28 Μαρτίου, από την Πρέβεζα με εντολή ΕΚΕΠΥ λόγω αδυναμίας διενέργειας αξονικής τομογραφίας στην Πρέβεζα αλλά και τους όμορους νομούς, επειδή ήταν παχύσαρκος, παρότι ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία και λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο, κατέληξε να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Νίκαιας.

Τίθενται όμως εύλογα ερωτήματα από την Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ):

Πως είναι δυνατόν ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα;

Είναι δυνατόν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά του στην Αττική;

Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς τόσο από την μεταφορά όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση;
Παράλληλα οι γιατροί επισημαίνουν, ότι «οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο, και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση.»

Ο κ. Μπάρκας με την Αναφορά του ζητά από τον Υπουργό Υγείας την άμεση εξέταση της καταγγελίας και άμεσες λύσεις ώστε παρόμοια σοβαρά περιστατικά ασθενών να αντιμετωπίζονται χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!