Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ν. Παπαναστάσης, Ν. Καραθανασόπουλος και Χρ. Κατσώτης με θέμα την οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας μετά την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απαντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι βουλευτές, επικαλούμενοι την έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις αιτίες και το μέγεθος της καταστροφής τονίζουν ότι «ενώ κυβέρνηση και Ε.Ε. διευκολύνουν την αδειοδότηση κάθε είδους Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας που αιτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής, «ξεχνούν» τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για το λαό όπως για παράδειγμα τις πλημμύρες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν νέα δεδομένα και αυξημένες απαιτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα όπως απέδειξαν για παράδειγμα οι πλημμύρες στην Εύβοια λόγω της «Θάλειας» και στην Καρδίτσα λόγω του «Ιανού» . 

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ύπαιθρο γίνονται ακόμα πιο έντονα εξαιτίας των συνεπειών του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων. Κι ενώ τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν απολύτως απαραίτητες τις γενικευμένες παρεμβάσεις και την σύνταξη μελετών που θα εξετάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο ένα στενό τμήμα του ποταμού, το οποίο είναι ευάλωτο, η περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας Ηπείρου αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη ή αδειοδότηση. 

Η κυνική γραπτή απάντηση (Δ.Υ./ 19-10-2022) του Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ιωαννίνων, σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» για τους καθαρισμούς των ποταμών  αναφέρει κατά λέξη ότι : «Η Περιφέρεια προβαίνει μονάχα σε απαραίτητους καθαρισμούς και διευθετήσεις όπου απαιτείται». Ο λαός δηλαδή πληρώνει και για τα εμβαλωματικά έργα, αφού με τη βούλα του κράτους δεν υπάρχει  καμία μέριμνα, και για τις καταστροφές στην περιούσια του την κρίσιμη ώρα.   

Συμπληρωματικά αν όχι ενθαρρυντικά στην ασυδοσία της Περιφέρειας Ηπείρου δρα η αδιαφορία της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών μηχανισμών (Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Διεύθυνση Δασών κοκ)  που επιτρέπουν τις εκατοντάδες σημειακές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου τόσα χρόνια σε μια περιοχή γνωστή για τους ορεινούς όγκους και τα ποτάμια οικοσυστήματα, μέχρι που οδηγηθήκαμε στην απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου . 

Ακόμα όμως και μετά τη διαπίστωση των αιτιών της καταστροφής, ο «τοποτηρητής της Κυβέρνησης», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, δια της Διεύθυνσης Υδάτων, δηλαδή μιας από τις υπηρεσίες που όφειλαν να ελέγχουν αν τα έργα της Περιφέρειας πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου, προχώρησε ως μη όφειλε σε διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, κάνοντας λόγο για μείωση της ροής του ποταμού εξαιτίας «της παρατεταμένης καλοκαιρινής ανομβρίας» σε μια προφανή προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο περιβαλλοντικό έγκλημα και η προσπάθεια συγκάλυψης από τα κυβερνητικά στελέχη είναι προφανής στην απάντηση που έλαβε το Κομμουνιστικό Κόμμα για την κατάθεση σχετικών εγγράφων. 

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε ποτέ για τις άδειες που όφειλε να δώσει η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων για τα έργα στο Λούρο, δεδομένου ότι από τις συμβάσεις προκύπτει η αφαίρεση χιλιάδων κυβικών μέτρων υλικών τα οποία είναι άγνωστο που καταλήγουν παρά το γεγονός ότι αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος όχι μόνο δεν διαβίβασε το αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Διεύθυνση Δασών για τις αδειοδοτήσεις που όφειλε να δώσει για εργασίες σε δασική περιοχή αλλά αντί για απάντηση παρέπεμψε στο Δελτίο Τύπου (!) που είχε εκδώσει. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε την αίτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος σε αναρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εντείνει το κλίμα σύγχυσης που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.  

Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου, στο έγγραφο της, εμπλέκει διαφορετικές εργασίες για τις οποίες απαιτούνται διαφορετικών ειδών αδειοδοτήσεις, ώστε να αιτιολογήσει την παντελή έλλειψη τους. Αποκρύπτει ότι συνάπτει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για να μην συνάψει συμβάσεις εκτέλεσης έργου στις οποίες απαιτούνται αναλυτικές επιμετρήσεις. Συντάσσει τεχνικές εκθέσεις που στερούνται προδιαγραφών και καταλήγει να εκτελεί έργα με προφορικές οδηγίες σαν αυτές που περιγράφονται στο πόρισμα των ελεγκτών περιβάλλοντος για τα έργα που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή».

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος ρωτούν τους Υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε : 

–  Να αποδοθούν ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Λούρο, 

–  Να αποκατασταθεί το υδάτινο οικοσύστημα του ποταμού Λούρου, 

– Να οργανώσει κρατικές υπηρεσίες στελεχωμένες, που θα ασχολούνται με την αντιπλημμυρική προστασίαΚοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!