Στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας – Τι πρότεινε ο Χρ. Τσιρογιάννης
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης πρότεινε στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα και στήριξη των ελαιοπαραγωγών.
Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας και κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον πρωτογενή τομέα έθεσε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, κατά τη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελαιοκαλλιέργεια και στην ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και συγκομιδής, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά. Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το σχετικό αίτημα που τέθηκε στη συνεδρίαση.
Ο Χρ. Τσιρογιάννης επισήμανε ότι το ζήτημα αφορά άμεσα και την Άρτα, όπου η πράσινη επιτραπέζια ελιά αποτελεί σημαντικό τμήμα της τοπικής παραγωγής και πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των παραγωγών ιδιαίτερα κατά τη φετινή δύσκολη περίοδο.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σημαντικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, καθώς και ο κίνδυνος που δημιουργείται για την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.
Στην παρέμβασή του ο Χρ. Τσιρογιάννης πρότεινε, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον πρωτογενή τομέα, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, χρηματοδοτικά εργαλεία και μετρήσιμους στόχους.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά κρίσιμα ζητήματα, όπως οι αρδευτικές υποδομές και η αγροτική οδοποιία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η στήριξη της φυτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η προσέλκυση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.
Όπως τόνισε ο Χρ. Τσιρογιάννης: «Για την Άρτα, όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, χρειαζόμαστε πολιτικές που δεν θα αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα αποσπασματικά, αλλά θα δίνουν προοπτική στον παραγωγό, αξία στα τοπικά προϊόντα και κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής είναι ταυτόχρονα στήριξη της ελληνικής υπαίθρου».
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033