Στην κοινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Ιωαννίνων, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, μέσω τηλεδιάσκεψης και είχε ως μοναδικό θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου έτους 2021».

Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι Δήμοι όσον αφορά την πρόληψη και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας. Επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και σε παλιότερη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, τόνισε πως παρ’ ότι έχουν θεσμοθετηθεί οι αυτόνομες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους της Επικράτειας, δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα. Ο κ. Ντακαλέτσης πρότεινε να ενώσουν τις φωνές τους, Δήμοι και Περιφέρεια για να ζητηθεί από την πολιτεία να προχωρήσει η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό αυτών των υπηρεσιών που εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καίρια στην πρόληψη καταστροφών από φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός στην πλειονότητα των Δήμων είναι πεπαλαιωμένος, ο κ. Ντακαλέτσης πρότεινε να επικαιροποιηθεί από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σε συνεννόηση με τους Δήμους, η καταγραφή των αναγκών τους σε πόρους και εξοπλισμό και η Περιφέρεια να σταθεί επικουρικά σε όσους Δήμους αδυνατούν λόγω των ελλείψεων να αντεπεξέλθουν.

Είναι δε χαρακτηριστικό όπως ειπώθηκε από τον κ. Ντακαλέτση, πως τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών για την Πολιτική Προστασία και συγκεκριμένα για τις ανάγκες πυροπροστασίας των Δήμων, είναι ένα πάρα πολύ μικρό κονδύλι που συνήθως εξαντλείται στη μίσθωση μέσων και την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων. Τα χρήματα αυτά κυμαίνονται ανάμεσα στις 20.000 και 60.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των Δήμων.

«Πάντα συνεργαζόμαστε απρόσκοπτα και αγαστά με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ντακαλέτσης, ευχόμενος αυτή η σχέση συνεργασίας να επαναληφθεί και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!