Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της νέας χρονιάς από την MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Τετάρτη (24/1).

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται η άποψη των πολιτών για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, για την τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα, για την επιστολική ψήφο, αλλά και για τα ζητήματα που θα πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση το 2024. Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ανάλυση των στοιχείων, βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 21 μονάδες διαφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,7% ενώ στη δεύτερη θέση παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ με 12,7%.

Ακολουθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8%, η Ελληνική Λύση με 5,8%, η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,7%
και η Νέα Αριστερά με 2%.

Το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των θεμάτων, που οι πολίτες κρίνουν ότι θα πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση το 2024, με ποσοστό 74,2%.

Ακολουθούν υγεία/περίθαλψη με ποσοστό 57,9%, εγκληματικότητα/βία/παραβατικότητα με 39%, παιδεία με 27,2%, οικονομία/επενδύσεις/ανάπτυξη με 20,5%, εθνική άμυνα/ασφάλεια με 17,4%.

Σε ό,τι αφορά στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, το 57,8% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δηλώνει «συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ», ενώ το 39,8% δηλώνει «διαφωνώ» και «μάλλον διαφωνώ».

Το 75,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως συμφωνεί με την νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ με ποσοστό 72,9%.

Στη ΝΔ, το 53,1% των ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνει πως συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

Σχετικά με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, το 55,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση τάσσεται κατά, το 28% δηλώνει «υπέρ, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις» και το 13% απαντά «υπέρ, χωρίς περιορισμούς/εξαιρέσεις».

Το 80,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της αναδρομικής αναγνώρισης των παιδιών, τα οποία ήδη ανατρέφονται από ομόφυλα ζευγάρια.

Αρνητική είναι η στάση των ερωτηθέντων απέναντι στην μέθοδο απόκτησης βιολογικού τέκνου διά της παρένθετης μητρότητας. Το 70,2% απαντά «διαφωνώ» και «μάλλον διαφωνώ», ενώ το 26,6% δηλώνει «συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ».

Θετικά απέναντι στο θέμα της επιστολικής ψήφου τάσσεται το 74,2% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!